Hamilelik, fiziksel ve biyolojik yönden vücudun birçok farklı değişim yaşadığı bir süreçtir. Embriyonun anne rahmine tutunduğu ilk andan başlayan bu değişimler, etkisini ilk önce hormonlarınız üzerinde göstermeye başlar.
Hormonlarda gelişen bu farklılıklarla birlikte gebelik boyunca başka kimyasal değişimler de yaşayabilirsiniz. Özellikle anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için meydana gelen glikoz metabolizmasındaki reaksiyonlar, gebelikte şeker problemini de beraberinde getirebilmektedir.
Bilindiği üzere, kandaki şeker değerinin normalin üzerinde veya altında olması durumunda bazı ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.
Peki hamilelikte şeker hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Bebeğe etkisi nedir? Normal şeker değerinin kaç olması gerekir?
Gebelik Diyabeti Nedir?
Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun hiç üretilmemesi veya çok az salgılanması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Normalde diyabeti olmayan gebelerde, hamileliğin 2. trimester dönemi veya sonrasında ortaya çıkan şeker hastalığına ise ‘gebelik diyabeti’ veya tıptaki adıyla ‘gestasyonel diyabet’ denilmektedir.
Gebelik şekeri hakkında merak ettiğiniz her şey konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Makaleye ulaşmak için bağlantıya tıklayın.
https://www.bebek.com/gebelik-sekeri-hakkinda-merak-ettiginiz-her-sey/
Gestasyonel diyabet, özellikle gebeliğin 24.haftası sonrasında ortaya çıkmaktadır ve daha önceden şeker hastası olmayan birinde de meydana gelebilmektedir.
Tüm hamileliklerin %3-5’i kadarında görülen gestasyonel diyabet, doğumun gerçekleşmesiyle de çoğu zaman ortadan kalkmaktadır. Ancak hamilelik süresince gerek anne adayı gerekse bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmekte ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Bu sebeple, gebelik şekeri çıkan kişilerin doktor kontrolünde olması gerekmektedir.
Hamilelikte Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Gebelik diyabetinin belirtileri, hamilelikte yaşanan normal belirtilerle benzerlik gösterebilmektedir. Bu sebeple, çoğu zaman kişi şeker hastalığından şüphelenmemekte ve hastalığın teşhisi geç yapılabilmektedir.
Hamilelikte diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Sürekli yaşanan susama hâli
- İştahın artması ve fazla yemek yenmesi
- Kilo kaybı
- Anne adayının doktor önerisinin çok üzerinde kilo alması
- Normalden fazla su tüketimi
- Sık sık idrara çıkma
- Yorgunluk ve hâlsizlik
- Bebeğin amniyon kesesindeki suyun normalden fazla olması
Anne adayında bu tarz belirtiler mevcutsa, hamilelikte kan şekeri için test yapılarak değerleri kontrol edilmelidir.
Gebelik şekeri konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
Hamilelikte Şeker Hastalığı Neden Ortaya Çıkar?
Diyabetik olmayan bir gebede hamileliğin ortalarında şeker hastalığının meydana gelmesi, bir dizi olaya bağlı olarak gelişmektedir.
Gebeliğin özellikle 24. ve 28. haftaları arasında plasenta hızla büyümeye başlar. Plasentanın büyümesi ile birlikte plasentadan salgılanan HPL (Human Placental Lactogen) isimli hormonun seviyesi de artış gösterir. Bu hormon, insülin hormonun direncini azaltarak bebeğin ihtiyacı olan glikozu sağlamaya çalışır.
Hamilelikte Kimler Şeker Hastalığı Riski Taşır?
Bebeğinizin karnınızda büyümesi ile endişeleriniz de her geçen gün artmaya başlar. Hamilelikte şeker, her bireyin yaşayacağı bir sorun değildir; ancak bazı kişiler risk grubunda bulunmaktadır.
- Hamile kalmadan önce kilo problemi olanlar
- Önceki doğumlarında iri bebek doğuranlar (4 kilo ve üzeri)
- Daha önce düşük yapmış olanlar
- Daha önce ölü doğum yapmış olanlar
- Ailesinde diyabet hastası bulunanlar
- Gebelik sırasında aşırı kilo almış olanlar
- Amniyon sıvısında artış gözlemlenen gebeler
- İleri yaşta olanlar (35 yaş ve üzeri)
- Önceki hamileliklerinde gebelik şekeri tanısı konmuş olanlar
- Gestasyonel diyabet belirtileri gösterenler
- Tekrarlayan mantar enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu bulunanlar, risk altındadır.
Bu kişiler mutlaka gebelik şekeri değerleri için test edilmelidir.
Gestasyonel Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?
Her anne adayının daha önceden duymuş olduğu hamilelik şeker testi, gebeliğin 2.trimester döneminde yapılan bir şeker yükleme testidir. ‘Hamilelikte glukoz kaç olmalıdır?’ ve şeker yükleme testi nasıl yapılır birlikte bakalım:
- Öncelikle kişinin 12 saatlik bir açlık sonrasında açlık kan şekeri ölçülür. Bu değerin, 95 mg/dl üzerinde olması beklenir.
- Ardından ‘glikoz tarama testi’ uygulanır. Bunun için suda çözünmüş saf 50 gram glikoz içirilerek 1 saat sonrasında kan şekeri ölçülür. (PPG Testi)
- Kan şekerinin 140 mg/dl üzerinde çıkması durumunda ‘oral glikoz tolerans testi’ yapılarak bu kez suda çözünmüş 100 gram şeker yüklemesi yapılır. (OGTT Testi)
- Bu yüklemenin ardından 1., 2. ve 3. saatler sonunda 3 defa kan şekeri ölçümü yapılır, tokluk kan şekerine bakılır. Bu değerlerin de sıra ile, 180 ,155 ve 140 mg/dl ve altında olması beklenir.
- Tüm yapılan bu ölçümlerden iki veya daha fazla değer hamilelikte normal şeker değerleri üzerinde çıkmış ise, gestasyonel diyabet tanısı konur.
Sadece tek bir değeri yüksek çıkan bireyler, doktor kontrolünde izlenir.
Gebelik Kan Şekeri Değerleri
Gebelikte kan şekeri konusu, özellikle gebelik diyabeti riski altında olan anne adayları için çok önemlidir. ‘Hamilelikte kan şekeri kaç olmalı?’ diye merak eden hamileler de bu konuda bilgi sahibi olmalıdır.
Gün içerisinde, açlık ve tokluk şeker değerlerinin belli bir denge içerisinde bulunması gerekir. Bu sebeple, ‘hamilelikte şeker kaç olursa tehlikelidir?’ sorusu da merak uyandırır.
Peki gebelik şekeri kaç olmalı?
- Hamilelikte Açlık Şekeri Kaç Olmalıdır?
Hamileyken açlık şekerinizi kontrol etmek için seçtiğiniz zaman aralığı, değeri doğrudan etkileyebilir. Peki hamilelikte açlık şekeri kaç olmalıdır?
- Kahvaltı öncesi, yani gece uzun süreli açlığın ardından bakılan değerin, 60-90 mg/dl arasında olması gerekir.
- Öğle veya akşam yemeği öncesi değer ise, 60-105 mg/dl olmalıdır.
- Hamilelikte Tokluk Şekeri Kaç Olmalıdır?
Tokluk şekeri için en ideal zaman aralığı, yemekten 2 saat sonrasıdır. 120-130 mg/dl arası normal kabul edilir.
Gebelik Şekerinin Anneye ve Bebeğe Etkileri Nelerdir?
Bebekler, anne karnında bulundukları süre boyunca annelerinin beslenmesi aracılığıyla geliştikleri için olası bir gebelik diyabeti durumunda da doğrudan etkileneceklerdir.
- Erken doğum
- Bebeğin kilolu doğması (iri bebek)
- İri yapılı olan bebeğin normal doğuma imkân vermemesi, zorunlu sezaryen
- Bebeğin anne karnında ölmesi veya ölü doğum
- Doğum sonrası bebekte nefes sorunları oluşması
- Yenidoğan sarılığı
- Akciğerlerin geç olgunlaşması
- Kalsiyum düşüklüğü
- Bebekte doğum sonrasında hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) görülmesi
- Kilolu bebekte doğum esnasında oluşabilecek yaralanmalar
- Bebeğin doğum sonrası ileri yaşlarda obez veya tip2 diyabet riski taşıması
- Sezaryen doğum
- Yüksek tansiyon riski
- Erken doğum
- Böbrek enfeksiyonu riski
- Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riski
Bu durumlar, gebelik diyabetinin tedavi edilmemesi sonucunda karşılaşılabilecek olaylardır. Ancak unutulmamalıdır ki, gebelikte şeker hastalığı rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Doktor kontrolünde ilaç tedavisi ve uygun beslenme ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir.
Merhaba benim açlık 62 ile 72 arasında tokluk 111. Doktora gittigimde ac biraz büyük dedi açlık tokluk şekeri versin sonuç bu çıktı 33 34 haftalık gebeyim 2 bucuk kilo dediler bebegime sizce normal mi
Benzer bulgular bende de çıktı. Hatta bebek 2 hafta önden gidiyor gelişim olarak dediler. Ben de şekere bağlı olup olmadığını sordum ama şekerle alakası yok çünkü bu değerlere göre şeker tanısı koyulmaz dedi. Ben yine de yapay şekeri çıkardım hayatımdan. Tamamen sağlıklı beslenmeye çalışıyorum.