Gebelik Takiplerinde Ölçülen Parametreler
CRL (Baş popo mesafesi) Nedir?
Bu ölçüm 7-13 gebelik haftalarında yapılır ve gebelik yaşını 3-4 günlük yanılma payıyla verir.
BPD Ölçümü (Biparietal çap) Nedir?
Başın iki yanında yer alan ve parietal kemik adı verilen kemikler arasındaki mesafenin ölçümüdür.
Bu ölçüm 13. haftadan sonra yapılır. 13. haftada 2.4 cm civarındayken miadda 9.5 cm’e kadar artar. Aynı ağırlığa sahip bebeklerin BPD uzunlukları değişik olabileceği için gebeliğin son dönemlerinde güvenilirliği azalır.
Ultrasonda FL (Femur uzunluğu) Ne Demek?
Kalça ile diz arasındaki femur adı verilen kemiğin ölçümüdür. İnsan vücudundaki en uzun kemiktir ve bebeğin uzunlamasına olan gelişimini yansıtır.
Güvenilirliği BPD gibidir ve 14. haftada 1.5 cm iken termde 7.8 cm civarında ölçülür.
Hamilelikte AC (Karın Çevresi Ölçümü) Ne Demek?
Gebeliğin son dönemlerindeki en önemli ölçümdür. Gebelik yaşından ziyade fetüsun büyüklüğü ve ağırlığı hakkında ipuçları verir.
Fetusun ağırlığı BPD, FL ve AC‘nin bir arada değerlendirilmesi ile yaklaşık olarak saptanabilir. Pek çok gelişmiş ultrasonografi cihazı bu hesaplamayı otomatik olarak yapmakla birlikte elle hesaplama için yapılmış grafik ve tablolar da mevcuttur.
Plasentanın Yerinin Saptanması
Obstetrik ultrasonografi plasenta previa ve benzeri plasental anomalilerin saptanmasında en etkili yöntemdir.
Çoğul Gebelikler
Çoğul gebeliğin tanısı ultrasonografi ile konur. Ayrıca bebeklerin pozisyonları, fetustan fetusa transfüzyon sendromu gibi hastalıkların varlığı ile plasenta ve amniyon keselerinin sayısı da ultrsonografide saptanır.
Amniyon Sıvısı Hastalıkları
Amniyon sıvısının fazla ya da az olduğu durumlar da ultrasonografi ile saptanır. Her iki durumda da fetus anomali açısından dikatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
Fetal Anomaliler (Detaylı Ultrasonografi)
Fetusa ait pek çok anomali 20 hafta civarında yapılacak olan detaylı ultrasonografi ile saptanabilir. İkinci düzey ya da malformasyon ultrasonografisi olarak da adlandırılan bu incelemede bebeğe ait olabilecek hidrosefali, spina bifida gibi majör anomalilerin yanı sıra, diyafram fıtığı, on iki parmak barsağında darlık gibi iç organları etkileyen anomaliler de saptanabilir.
Ayrıca daha gelişmiş cihazlar yardımıyla yarık damak, yarık dudak, doğumsal kalp anomalileri ve Down sendromu varlığı tespit edilebilir. Bunlara ek olarak amniyosentez, koryon villus biopsisi, göbek kordonundan kan örneği alınması ve anne karnındaki bebeğe uygulanan benzeri girişimler de yine ultrason eşiliğinde yapılır.
Gerçek doğum ile yalancı doğum belirtileri arasındaki farkları öğrenmek için: https://www.bebek.com/yalanci-dogum-belirtileri-nelerdir/
Doğum öncesi ihtiyaç listesini incelemek için: https://www.bebek.com/dogum-oncesi-ihtiyac-listesi/
Dilerseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak “Renkli Ultrason Nedir? Gerekli midir?” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
https://www.bebek.com/renkli-ultrason-nedir-gerekli-midir/