Hamilelikte Risk Yaratan Hastalıklar

Hamilelikte Risk Yaratan Hastalıklar Nelerdir?

Gebelik dönemi anne adayının farklı bir yolculuğa çıkması anlamına gelir. Heyecan ve mutluluk ile dolu bu yolculukta annelerin karşısına çok da hoş olmayan durumlar da çıkabilir. Bunlar gebelikte görülen hastalıklardır.

Kadınların yaşadığı bu kutsal deneyim hastalıklar ile birlikte oldukça stresli ve tehlikeli bir hal alabiliyor. Fakat her ne kadar anneyi ve bebeği tehlikeye sokan durumlar olsa da yapılan birkaç test ya da yoğun takip ile doktorunuza güvenerek üstesinden gelebilmek mümkün. Hamilelikte özellikle riskli olan hastalıkları ve hastalıkların açıklamalarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelik süreciniz boyunca doktorunuzun tavsiye ettiği testleri yaptırmayı ve vücudunuzda yaşanan farklılıkları doktorunuza bildirmeyi unutmayın.

Hamilelik Komplikasyonları

Hamilelik komplikasyonları, hamilelik sırasında ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Annenin sağlığını, bebeğin sağlığını veya her ikisini de içerebilirler. Bazı kadınların hamilelik sırasında ortaya çıkan sağlık sorunları vardır ve diğer kadınların hamile kalmadan önce komplikasyonlara yol açabilecek sağlık sorunları vardır.

Kadınların gebelik komplikasyonları riskini azaltmak için gebelik öncesi ve sırasında doktor kontrolü çok önemlidir.

Hamilelikten Önce Doktor Kontrolü

Sağlık uzmanınız sağlık sorununuzun tedavi şeklini değiştirmeyi uygun görebilir. Örneğin, hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar hamilelik sırasında alındığında anne ve bebek açısından zararlı olabilir.

Aynı zamanda, ihtiyacınız olan ilaçları almayı bırakmak da, hamile kalmanız durumunda ortaya çıkan risklerden daha zararlı olabilir. Ayrıca önceki hamileliklerinizde yaşadığınız sorunları mutlaka doktorunuza bildirin.

Sağlık sorunları kontrol altındaysa ve iyi bir doğum öncesi bakım alırsanız, muhtemelen normal, sağlıklı bir bebeğiniz olur.

Hamilelik Sırasında Doktor Kontrolü

Hamilelik belirtileri ve komplikasyonları, hafif ve rahatsız edici rahatsızlıklardan ciddi, bazen yaşamı tehdit eden hastalıklara kadar değişebilir. Bazen bir kadının hangi semptomların normal olduğunu ve hangilerinin olmadığını belirlemesi zor olabilir.

Hamilelik sırasındaki sorunlar, annenin veya bebeğin sağlığını etkileyen fiziksel ve zihinsel durumları içerebilir. Bu problemler hamile kalmaktan kaynaklanabilir veya daha da kötüleşebilir. Birçok sorun hafiftir ve ilerlemez; ancak geliştiklerinde anneye veya bebeğine zarar verebilirler.

Hamilelik sırasında ortaya çıkan sorunları yönetmenin yolları olduğunu unutmayın. Hamileliğiniz sırasında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurun.

  • Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi)

Yüksek tansiyon her seferinde preeklampsi anlamına gelmez. En belirgin işaret idrarda protein bulunmasıdır. Uzmanlar preeklampsinin neden oluştuğundan emin değiller. Çoğu plasentanın gelişiminde bir sorun olduğunu söylüyor çünkü onu besleyen kan damarları normalden daha dar ve hormonal sinyallere farklı tepki veriyor.

Kan damarları normalden daha dar olduğu için kan akışı sınırlıdır. Kan damarlarının neden farklı geliştiği tam olarak anlaşılamamıştır. Bebek doğana kadar preeklampsi tedavi edilmez.

Annenin tansiyonu düşene kadar inme, şiddetli kanama, plasentanın rahimden ayrılması ve nöbet geçirme riski daha fazladır. Bazı durumlarda, özellikle preeklampsi erken başlamışsa, doğum fetüs için en iyi seçenek olmayabilir.

  • Anemi

Anemi, normal sayının altında sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmaktır. Aneminin altında yatan nedeni tedavi etmek, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısını geri kazanmaya yardımcı olacaktır.

Gebeliğe bağlı anemisi olan kadınlar kendilerini yorgun ve zayıf hissedebilirler. Bu demir ve folik asit takviyeleri alarak yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız hamilelik boyunca demir seviyenizi kontrol edecektir.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE)

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunda bakteriyel bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızı görmeniz önemlidir. İdrarınızın bir örneğini test ederek bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlayabilir.

Enfeksiyonu öldürmek için antibiyotiklerle tedavi, genellikle bir veya iki gün içinde daha iyi hale getirecektir. Bazı kadınlar semptomları olmadan mesanelerinde bakteri taşırlar.

Sağlık uzmanınız, durumun böyle olup olmadığını görmek için erken gebelikte idrarınızı test edecek ve gerekirse size antibiyotik tedavisi uygulayacaktır.

  • Ruh Sağlığı Koşulları

Bazı kadınlar hamilelik sırasında veya sonrasında depresyon yaşarlar. Depresyon belirtileri şunlardır:

  • Düşük veya üzgün bir ruh hali.
  • Eğlenceli aktivitelere ilgi kaybı.
  • İştah, uyku ve enerjide değişiklikler.
  • Düşünme, konsantre olma ve karar verme sorunları.
  • Değersizlik, utanç veya suçluluk duyguları.
  • Hayatın yaşamaya değmediğine dair düşünceler.

Bu semptomların birçoğu bir arada ortaya çıktığında ve bir veya iki haftadan fazla sürdüğünde, bu muhtemelen depresyondur. Hamilelik sırasında devam eden depresyon, bir kadının kendisine ve doğmamış bebeğine bakmasını zorlaştırabilir.

Hamilelikten önce depresyona sahip olmak da doğum sonrası depresyon için bir risk faktörüdür. Tedavi görmek hem anne hem de bebek için önemlidir.

Hamlelikte Risk Yaratan Hastalıklar

  • Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında kontrol edilemeyen kronik yüksek tansiyon, hamile bir kadını ve bebeğini risk altına sokar. Bu kadınlar ayrıca erken doğum, gebelik yaşına göre küçük bebek sahibi olma ve bebek ölümü gibi kötü doğum sonuçları açısından daha yüksek riskle karşı karşıyadır.

Yapmanız gereken en önemli şey, kan basıncınızın uygun tedavisi ve kontrolünün hamilelikten önce gerçekleşmesi için hamile kalmadan önce kan basıncı sorunlarını doktorunuzla görüşmektir. Hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında yüksek tansiyon tedavisi almak önemlidir.

  • Obezite ve Kilo Alımı

Son araştırmalar, bir kadın hamile kalmadan önce ne kadar kiloluysa, preeklampsi, GDM, ölü doğum ve sezaryen doğum gibi gebelik komplikasyonları riskinin o kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, CDC araştırması, hamilelik sırasında obezitenin sağlık ve doktor hizmetlerinin kullanımının artması ve doğum için daha uzun hastanede kalış süresi ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmanın ve bu kiloyu korumanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Kiloluyken Hamile Kalınmalı mı? Konulu makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kiloluyken Hamile Kalınmalı mı? https://www.bebek.com/kiloluyken-hamile-kalinmali-mi/

  • Enfeksiyonlar

El yıkama ve belirli yiyeceklerden kaçınma gibi kolay adımlar, bazı enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olabilir. Enfeksiyonunuz olup olmadığını her zaman bilemezsiniz.

Enfeksiyon kapmış olabileceğinizi veya risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, sağlık uzmanınıza danışın. HIV, viral hepatit, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve TB enfeksiyonları hamileliği zorlaştırabilir ve bir kadın, hamilelik sonuçları ve bebeği için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bu enfeksiyonların taranması ve tedavisi ile hepatit B ve insan papilloma virüsü gibi virüslere karşı aşılar birçok kötü sonucu önleyebilir.

  • Hiperemezis Gravidarum

Birçok kadın, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında biraz mide bulantısı veya kusma veya “sabah bulantısı” yaşar. Hamilelik sırasında bulantı ve kusmanın nedeninin, plasenta tarafından salınan HCG adı verilen bir hormonun hızla yükselen kan seviyeleri olduğuna inanılmaktadır.

Bununla birlikte, hiperemezis gravidarum, hamilelik sırasında şiddetli, kalıcı mide bulantısı ve kusma olduğunda ortaya çıkar  “sabah bulantısı” ndan daha aşırıdır. Bu, kilo kaybına ve dehidrasyona yol açabilir ve yoğun tedavi gerektirebilir.

Hamilelikte Grip (Nezle) Nasıl Geçer? Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi? Konulu makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Grip (Nezle) Nasıl Geçer? Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi? https://www.bebek.com/hamilelikte-grip-nasil-gecer-gebelikte-grip-bebege-zarar-verir-mi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Havuza ve Denize Girilir mi?

Hamilelikte Bu Besinlere Dikkat!

Hamilelikte Ayva Tüketilir mi?