seker

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Nedir?

Şeker hastalığı kandaki şeker seviyesinin yüksek olmasıyla şekillenen bir hastalıktır. Hamilelikten önce diyabet hastalığınız olabilir. Fakat bazı kadınlarda hamilelikten sonra gebelik şekeri oluşabilir. Buna gestasyonel diyabet adı veriliyor. Eğer anne adayında daha önceden şeker hastalığı varsa, hamilelik boyunca kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak daha zor olabiliyor.

Peki gebelik şekeri nedir? Nasıl ortaya çıkar? Anne adayında hamilelikten önce diyabet olmadığı halde hamilelik süresince kanda şeker seviyesinde artış olabilir. Bu durum gebelik şekerinin habercisidir. Bu sorunu belirlemek içinse 24 ve 28. haftalar arasında yapılan şeker su testi olarak da bilinen, şeker yükleme testi yapılır. Gebelik şekerini belirleyen bu testtir.

Şeker yükleme testi, 24 ve 28. haftalar arasında yapılmalıdır. Testin aşamaları ise şu şekilde gerçekleşir: Önce anne adayına 50 gr glikoz içirilir, ardından bir saat sonra kanındaki şeker seviyesi kontrol edilir. Bu oran belirlendiği sırada şeker seviyesi 140 mg/dl altındaysa gebelik şekerinin olmadığına kanaat getirilir. Aksi durumdaysa yani kandaki şeker oranının belirlenen değerin üstünde çıkması durumunda, 3 saatlik 100 gr glikozla test yeniden yapılır. 3 saatlik yüklemenin ardından gebelik şekerinin olup olmadığına kesin olarak karar verilebilir. Anne adayının test sonrasında aşırı fiziksel aktiviteden kaçınması gerekir. Aynı zamanda test sırasında bir şey yememesi gerekmektedir. Ancak bu koşullarda şeker yükleme testi doğru sonuçlar verebilir.

Şeker yükleme testinin sonucunda gebelik şekerine maruz kaldığınızı öğrendiğinizde sizi ne gibi tehlikeler bekliyor. Diyabet hastalığının hamilelikten önce var olması ya da hamilelikte oluşması, hem anne hem de bebek için risk oluşturur. Eğer şeker hastalığınız varsa, hamilelik boyunca kan şekeri seviyelerinin düzenli olmasını sağlamalısınız. Hamilelikte oluşan şeker hastalığının taşıdığı riskler, hamilelikten önce yaşanan şeker hastalığına nazaran daha azdır. Ancak şeker yükleme testiyle belirlenip tedavi sürecine gidilmesi şarttır.

Anne adaylarında kan şekeri seviyelerinin kontrol altına alınması ve risklerin belirlenmesi anlamında şeker yükleme testi çok büyük önem taşımaktadır. Hem hamilelikten önce şeker hastalığının olması hem de hamilelikte oluşan şeker hastalığı, gebeliğe yön verecek riskler taşımaktadır. Bunların belirlenip, takibinin yapılması ise şeker yükleme testiyle olur. Bu yüzden hamileliğinizin 24. ve 28. haftaları arasında mutlaka şeker yükleme testini yaptırın.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Korona Sürecinde Hamileler için Korunma Önerileri

27. Hafta Gebelik

Bebek Beslenmesi İçin Organik Gıda Kullanmanın Önemi