Hamilelikte Sıklıkla Görülen Cilt Değişikleri

1. Hamilelik kızarıklığı: Artan kan hacminiz yanaklarınızın bu hoş kızarıklığı almasına sebep olur. Nedeni ise deri yüzeyinin hemen altında fazlaca bulunan kan damarlarıdır. Yağ bezlerinin artan salgısı, cildinize kızıl bir parlaklık verir.

2. Gebelik maskesi: Gebeliğin sonlarına doğru aynaya baktığınızda başka birine bakıyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Kloazma ismi verilen kahverengi ve sarımtırak yamalar yüzünüzün her yanında görülebilir; fakat çoğunlukla alın, yanağın üst kısmı, burun ve çenede. Gebelik hormonları östrojen ve projesteron, deride bulunan melanin hücrelerini daha fazla pigment üretmeleri konusunda uyarır ama bu hücreler eşit oranda fazladan pigment üretmedikleri için yüzünüzün derisini lekeli bir renge döndürebilir. Kloazma önlenemese de melanin üretimini uyaran ultraviyole ışınlarına maruz kalmayı azaktarak bu lekeli görüntüyü en aza indirebilirsiniz.

3. Akne: Sivilceli geçen döneminiziz bittiğini düşünmüşsünüzdür. Her ne kadar hamilelikteki akneler ergenliktekiler kadar ağır olmasa da, ergenlikteki sivilce temizleme ritüellerine dönmeniz gerekebilir. Neyse ki, hamilelik ergenlikten kısa sürer. Aşırı ovalama ve eksfoliantlardan kaçının, hamile cildi bu tür yumuşatıcılar için fazla hassastır. Taşıdığı risklerden dolayı, sivilce karşıtı ilaçlar hamilelik boyunca reçete edilemez.

4. Linea nigra: Kadınların genelinin göbeğinden kasık kemiği merkezine akan linea albası yani beyaz hat zayıftır. Gebelik öncesinde görülmesi zordur. Gebeliğin 2. çeyreğinde ise daha fazla fark edilebilen bir hale dönüşebilir. Kimi kadınlarda bu hat göbekten daha yukarıya uzayabilir. Linea nigra ten rengi koyu olan kadınlarda daha koyu şekilde bulunup, doğumdan bir süre sonra kaybolur.

5. Koyu alanlar daha koyu bir hal alır: Gebelikten öncesinde oluşan küçük ben ve benekler biraz daha büyüyebilir. Yeni ben ve benekler de oluşabilir (benlerde çok fazla bir artma, koyulaşma ya da düzensiz sınırlar fark edilirse doktorunuza veya dermatologa başvurmayı unutmayın). Areola ve meme uçları normalden koyu olacaktır; vücudunuzun diğer bölgeleri gebelikten sonra eski haline dönerken, areolanız muhtemelen hamilelik öncesinden koyu olacaktır.

6. Avuç içi ve ayak tabanlarında kızarma: Hamileliğin ikinci ayında bile avuç içleriniz ve tabanlarınız kaşınabilir ve kızarabilir; buna palmar eritma denir.

7. Örümcek damarlar: Bunlar küçük, kıvrımlı kırmızı veya mor kılcal damarlar olup derinin hemen altında yer alır ve gebelikte daha görünür olur. Örümcek damarların yüzünüzde veya gebelik sırasında göz akınızda görülmesi olasıdır. Nevi olarak bilinen yanmış damarlar gebelikte görülen diğer cilt sorunlarından daha uzun sürmez. Bacak ve gövdedeki tüm örümcek damarlar kendiliğinden kaybolmayabilir. Rahatsızlık duyduğunuz takdirde bir dermatolog bunları enjeksiyonla yok edebilir.

8. Cilt etiketleri: Bazı anne adaylarında, derinin kıyafetlere sürtünen yerlerinde cilt etiketi adı verilen küçük polipler gelişmesine sebep olur. Genellikle kol altında, boyunla gövde arasında ya da sütyen bölümünün altında oluşan cilt etiketleri, cildin yüzeysel kısmının hiperaktif gelişiminden kaynaklanır. Doğumdan kısa zaman sonra kaybolurlar fakat  rahatsız ediyorsa kesilip alınabilirler.

9. Sıcaklık döküntüsü: Sıcaklık döküntüsü yalnızca bebeklerde görülmez, hamile kadınlarda da görülür. Gebelikte fazlaca ısınan vücudun aşırı terlemeyle ve deri ovma sebebiyle yaşanan sürtünmeyle birlikte oluşan acı veren sıcaklık döküntüsü, sivilceli olup hafif de olsa tahriş edebilir.

10.  Kaşınma: Cildinizin bazı bölümleri kuru ve pul pul olduğu için diğer kısımlar da acı veren döküntüler yüzünden kaşınabilir.

11.  Sivilceli isiliği: Anne adaylarının yüzde biri kadarı abdomen, kaba etleri, kalça ve kol ve bacakları üzerinde kaşınan, kızarık, şişkin lekelerle baş etmek durumunda kalır. Bu durum, hamileliğin pruritik urtikaryal papül ve plakları olarak bilinir. Gebeliğin ikinci yarısında oluşup gelişmeye yatkın olsa da neredeyse tüm vakalarda doğumdan sonra yok olurlar. Tedavisi ise diğer kaşınan cilt isilikleri ile aynıdır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bilmen Gereken Hamilelik Terimleri

Fenilketonuri Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapılabilir Mi?