Hamileliğin son ayında doğal olarak, anne adayının heyecanı ve merakı yüksektir. Bir de ilk hamilelikse heyecan ve merakın dozu daha da yüksek olacaktır. Artık aile doğum planları yapmaya başlamıştır.

Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konu, doğum şekli ve yeri konusunda kulaktan dolma bilgilere önem vermemek. Bizim son aya kadar yaptığımız gibi bu konuda da danışmamız gereken ve istişare halinde olmamız gereken kişi doktorumuzdan başkası değildir. Doğum şekilleri ve anestezi yöntemleri konusunda doktorumuzdan doğru bilgiler aldıktan sonra yine doktorumuzun yönlendirmesiyle bir karara varmalıyız. Normal doğum genel itibariyle hamileliğin son iki haftasında gerçekleşmekle birlikte, sezaryene baktığımızda genel olarak hamileliğin son haftasına planlandığını görüyoruz.

Son ayda doğal olarak şikayetlerde de bir çok değişiklik olur. Artık karnınızın fazla büyümüş olması hareket etmenizi zorlaştırır, nefes alırken zorlanırsınız, rahat uyuyamazsınız ve yürürken zorlanırsınız. Burada bilmemiz gereken en önemli durum, bebeğinizin doğum kanalına girmesiyle başlar. Bu da son ayın başında gerçekleşir. Bu durumda yaşadığınız mide problemleri ciddi oranda azalır. Ve bu ayın en büyük problemleri bel ağrıları, karında oluşacak kasılmalar ve yalancı doğum sancıları.

Peki gebeliğin son ayına gelindiğinde bebeğiniz ne durumdadır? Bu dönemde bebeğinizin yağlanma oranında ciddi bir artış yaşanır. Bebeğiniz son bir ayda 100 gram ve 500 gram arası kilo alır. Bu dönemde en önem konu bebeğinizin hareket düzeni. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir azalma olmaması gerekiyor. Bebeğiniz 2 saat içinde 10 defa hareket etmelidir.

Bebeğin durumu konusunda en önemli konuysa duruşu. Çünkü bebeğiniz bu dönemde büyümeden dolayı kolaylıkla pozisyon değiştiremez. Bebeğinizin ters durması durumundaysa sezaryene başvurulması gerekir.

Hamileliğin son ayına gelindiğinde bir çok nedenden dolayı vajinal tedavi yapılabilir. Bunlara örnek olarak su gelmesi, sancı, kanama, akıntı, lekelenme durumlarını verebiliriz. Bu gibi vajinal tedavilerin son ayda bir sakıncası olmadığını söylemek gerekir. Vajinal tedavi doğumun başlaması konusunda fikir verecek tek yöntemdir. Rahim ağzındaki açılma ve incelmeyi anlayabilmek için vajinal muayene yapılması gerekir, çünkü bu durumları ultrason veya diğer yöntem aracılığıyla anlayamayız. 

Doğum sonrası ile ilgili içeriklerimize ulaşmak için tıklayın.

https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Adet Olamama

Doğum Sonrası Kilo Vermek

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Alabilir mi?