hamilelikte-sut-gelmesi

Hamilelikte Süt Gelmesi

Hamile olmanın ihtimali hayatınıza dahil olduğu andan itibaren bebeğiniz ve kendiniz ile ilgili çok daha fazla tedirginlik duyabiliyorsunuz.

Hormonal dalgalanmaların da etkisiyle hamile anne adayları olarak sizler, zararsız sancıyı bile ‘’Erken doğum mu yapıyorum?’’, ‘’Bebeği rahatsız eden bir durum mu var?’’ vs. gibi düşüncelere yorabiliyorsunuz.

Kaygılandığınız durumlardan biri olan hamileyken süt gelmesi konusunda bazı sorulara yanıt vererek sizi bilgilendirmeyi ve içinizi rahatlatmayı amaçlıyoruz.

Hamilelikte Süt Gelmesi Bir Sorunun Habercisi mi?

Gebelikte göğüslerden süt gelmesi durumu hormonlarla ilgili oluyor. Sonraki sorularda bu hormonlardan ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz. Bilmezsiniz ki, erken doğum vs. yapmayacaksınız.

Başlığımıza dönersek, hamilelik olağan bir durum olarak süt hormonlarınızı çalıştırıyor. İlk etapta endişelenmemeniz gerekir. Ancak birkaç konu hakkında da dikkatli olmalısınız. Örneğin, ağız sütü ya da kolostrum olarak adlandırılan bir sıvı ile karşılaşabilirsiniz. Bu sıvı normal anne sütünden biraz daha koyu, hatta sarımsı renkte olabilir. Protein, antioksidan vs. açısından zengin olduğu için ilk anne sütünün geldiği dönem anne sütünün en koruyucu, besleyici halidir. Süreç bu şekilde ilerliyorsa endişelenmeyin.

Ayrıca belirtmekte fayda var bebek dünyaya geldikten sonra bu ağız sütü ile beslendiğinde ilk aşısını vurulmuş gibi oluyor. Bağışıklık kazanması ve faydalı besinlerin en yoğun olduğu bu dönemde bebeklerinizi emzirmeyi es geçmeyin.

Şimdi dikkat etmeniz gereken durumlardan biraz bahsedelim:

  •  Akan sıvı kahverengi ya da pembe renklerinde ise
  • Koku varsa
  • İltihaplı gibi gözüküyorsa
  • Kanlı olma durumu bulunuyorsa
  • ve sarı, kremsi sıvıdan başka belirtiler gösteriyorsa, her zaman olumsuzluk göstergesi olmamakla birlikte, doktorunuza başvurmanızı önerebiliriz.

    Hamilelikte Süt Ne Zaman Gelir?


    Gebeliğin bitmesine yakın, son haftalarında iki göğüsten ya da tek göğüsten, süt veya berrak bir sıvı gelmesi normaldir. Hamilelikte süt gelmesi, 16. haftadan (4. aydan) itibaren yaşanıyorsa da genellikle endişe verici bir durum yoktur. Tabii bu, gebeliğin 16. haftasından sonra her hamile anneden süt gelmeli demek de değildir. Vücudunuzun 8. haftadan itibaren süt üretmeye hazır hale geldiğini unutmayın. Sütünüzün geleceği tarih her gebe için farklılaşabilir.

    Hamilelikte Süt Gelmesine Neden Olan Hormonlar Nelerdir?


    Gebelikte göğüslerden süt gelmesi ile ilişkili iki hormon bulunuyor:

    Prolaktin ve Oksitosin.

    Peki nedir bu prolaktin ve oksitosin, ne işe yarar, düzgün çalışmaları için neler yapmak gerekir?

    Prolaktin hormonu, üremeyi ve sağlığını doğrudan etkileyen bir hormondur. Süt hormonu olarak da bilinir. Her ne kadar kadınlarla özdeşleştirilse de iki cinste de bulunur. Ancak erkeklerdeki işlevi tam olarak bilinmemekle birlikte ortak oldukları nokta cinsel uyarıyı sağlayan bir hormon olmasıdır.

    Prolaktinin düşük olması değil, yüksek olması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Prolaktin değeri kan testi yapılarak belirlenir.

    Yükselmeye neden olan faktörler arasında; psikiyatri ilaçları, uyku sorunları, yoğun stres, tiroid bezlerinin az çalışması, doğum kontrol ve yüksek tansiyon ilaçları sayılabilir. Kan testi bazı durumlarda yanlış sonuçlar verebilir. Adet döneminde kan alımı, egzersiz yaptıktan sonra kan alımı vs. gibi durumların da doktorun tavsiye ettiği şekilde ayarlanması gerekir.

    Prolaktin hormonunun olması gerekenden yüksek olması, gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu sebeple hamile olunsun olunmasın belli periyotlarla kontrol edilmelidir.

    Prolaktin hormonunun düşüklüğü ise gebelik sonrasında bile süt gelmemesi gibi sorunlar oluşturabilir.

    Her iki durumda da ilaçla tedavi mümkün. Uyku, beslenme, stresi uzun süreli yaşamaya dikkat edilmesi de gerekir.

    Oksitosin hormonuna gelelim. Kadın ve erkeklerde bulunan ama kadınların hayatında daha fazla yeri olan bir hormon. Cinsel ilişkiyi, doğumu, döllenmeyi kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor.

    Hamilelik hormonu, aşk hormonu gibi isimlerle anılan oksitosin, emzirmede süt sıvısının meme ucuna gelmesini ve dışarı çıkmasını, emzirmenin de kolaylaşmasını sağlıyor.

    Oksitosin hormonunun eksikliği, cinsel ilişkide zorlanma, emzirme zorluğu, sosyal fobi, anksiyete, stres gibi sorunlarla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle aşık olmak, el ele tutuşmak, cinsel birliktelik yaşamak, insanlarla sözlü iletişim kurmak oksitosin salgılanması için önemli. Ayrıca, protein içeren besinler, su, tahıllı gıdalar, bazı vitaminler ve bitter çikolata, oksitosin hormonunu artırabilecek besinlerdir.  

    hamilelikte-sut-gelmesine-neden-olan-hormanlar-nelerdir

    Hamilelik Dönemiyle Birlikte Vücudunuzun Sağlıklı Bir Şekilde Süt Üretmesini Nasıl Sağlarsınız?


    Klasik olacak bazı önerimiz olacak. Bunları kulak arkası etmemenizi öneririz. Bu tavsiyeleri sürekli duyuyor olmanız onların önemsiz olduğu anlamına gelmiyor

     

  • Uyku düzeninize dikkat etmeli, bol bol dinlenmelisiniz

  • Stresten uzak durmalı, stres yaratabilecek ortamlardan olabildiğince kaçmalısınız. Kaçamam, gidemem, ayıp olur vs. diye düşünmeyin. Kaçısınız için anahtarınız hazır: ‘’ Ben hamileyim. ‘’

  • Besleyici gıdalar tüketmelisiniz. Su, zaten hiç ihmal etmemeniz gereken bir besin. Haricinde; rezenenin süt yapma konusunda bir ismi bulunuyor. Sıvı takviyeleri, süt, ayran, sıcak çikolata gibi önemli olabilir.

  • Ilık duşlar almak da anne sütünü artırıcı etki gösterebilir.

    Gebeyken Sütünüz Geldiğinde Neler Yapmalısınız?


    Eğer süt gelmesinin azaltılması isteniyorsa meme uçlarıyla oynama yapılmamalıdır. Kesin çözüm olarak değil ama geçici bir problem çözücüdür.

    Hamilelikte Göğüs Bakımınız Nasıl Olmalı?


    Sütün oluşturduğu ıslaklığı gidermek için, eczanelerden edineceğiniz göğüs pedlerini kullanabilirsiniz.

    Bakım kremleri, gerekli yağlar ile her gün bakım yapılmalı. Bebeğin sağlıklı ve temiz göğüslerden beslenebilmesi için hamilelik sonlandığında da bakıma devam edilmeli. İhmal edilmemeli.

    Fizyolojik olarak hamile kaldığınız andan itibaren göğüslerinizde değişimler yaşayacaksınız. Süt kanallarınız genişleyecek ve geçici hassasiyetlerle karşılaşacaksınız. İlerleyen zamanda bu hassasiyetler geçecek ancak yine de göğüslerinizin rahat etmesi için sütyenlerinizi destekli olmayan sütyen, yarım atletlerle değiştirmelisiniz.

    Hamileliğin Son Haftalarındaysanız ve Sütünüz Gelmeye Başlamadıysa…


    Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde süt ürettiğinden emin olmalısınız. Birkaç başlık yukarıda bunlardan biraz bahsetmiştik ancak biraz daha açalım.

  • Sarımsak yemek, çörek otu, çemen otu tohumu kullanmak kısa vadede anne sütünün oluşmasına yardım edebilir.

  • Şekerli gıdaları abartmamak kaydıyla tüketebilirsiniz. Hem bebek için hem sizin için enerji oluşturabilir. Örneğin hurmayı bir bardak su ile birlikte tüketirseniz, vitamin açısından da önemli bir besin tüketmiş olursunuz.

  • Doğumdan sonra emzirdiğinizde süt gelmese bile emzirmeye devam edin. Er ya da geç sütünüz gelecektir.

  • Gebelik sonlandıktan sonra da yardımcı ürünler kullanabilirsiniz. Anne sütü sağma pompaları son zamanlarda adını çokça duyduklarımızdan. Manuel ve elektrikli olanları mevcut. Ayrıca muhafaza etmesi için de özel üretilen ürünler (süt saklama poşetleri, kapları) bulunuyor.
  • Eğer bunları yaptığınız halde sütünüz gelmiyorsa öncelikle doktorunuza danışmalısınız. Elbette kendinizi iyi hissetmeniz, üzüntü ve kaygıdan uzak durmanız en önemli etken. ‘’Sütüm hiç gelmezse?’’ sorusunu gün içinde sürekli kafanızın içinde döndürürseniz sütünüzün gelmesini erteleyebilirsiniz.

  • Hamilelikte süt gelmesi, hamilelikte süt ne zaman gelir, göğüs bakımı nasıl olmalıdır, süt oluşumu için nelere ihtiyaç vardır gibi konulardaki soru işaretlerine açıklık getirmeye çalıştık.

    Özetle, hamile kaldığınız andan itibaren süt hormonlarınız, eğer bir problem yoksa (prolaktin yüksekliği vs. gibi), süt üretmeye başlayacak. 8. haftadan itibaren süt oluşumu hızlanacak, son üç ayda ise en yüksek seviyelerine ulaşacaktır. 16. haftadan itibaren de ağız sütü ya da normal anne sütü şeklinde sıvıların gelmesi normal karşılanmalı.

    Sizin yapmanız gereken, en başta telaşa kapılmamanız. Gebelikte süt gelmesi, erken doğumun kesin habercisi değildir. Sütünüzün erken gelmesi, erken bitmesi demek de değildir. Gayet doğal bir süreçtesiniz. Öncelikle bunu kabullenmelisiniz.

    Sonrasında sütünüzün sağlığı için yediğinize, içtiğinize, göğüs bakımınıza dikkat etmelisiniz. Eğer normalden farklı sıvılar geliyorsa (farklı renkte, kokuda ya da iltihaplı) yine de endişeye meyletmeden doktora görünmenizde fayda var.

    Sevgili anne adayları, bebeğinizin sağlığı, sizin sağlığınızdır. Kendinizi iyi hissetmek için çabalamalı, sizi üzen durumlardan uzak durmalı ve kendinizi ihmal etmemelisiniz.

  Gebelik Döneminde Göğüsten Süt Gelmesi: https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-gogusten-sut-  gelmesi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

En İyi Doğum Hediyesi Fikirleri

Düşük Nasıl Hissedilir? Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri: Koku Hassasiyeti