hipertroid

Hamilelikte Tiroid Tembelliği (Hipotiroidi)

Hamilelikte tiroid tembelliğinin en belirgin sebebi “Hashimoto (Haşimoto)” hastalığıdır. Bu hastalık, otoimmun bir hastalıktır. Bu da, bağışıklık sistemimizin kendi tiroid bezimizi tanımayıp, onu bir virus, bir bakteri, bir mikrop ya da yabancı cisim sanıp antikor oluşturmasıdır.

Normal şartlarda antikor, kanda bulunan lökositlerin yani beyaz hücrelerin, dokularda da plazmosit denilen hücrelerin vücudun savunması için ürettikleri maddelerdir. Haşimoto hastalığında antiTPO ve antiTG adlı antikorlar tiroid bezinde tahribat yapar.

Bu durum hamilelikte hem anneyi hem de bebeği etkiler. Teşhis konması için; kanda serbest T4 düzeyinin düşük olması, TSH düzeyinin yüksek olması gerekir. Böyle bir durumda hasta muayene edilir, tiroid ultrasonografisi ve tüm Haşimoto ( Hashimoto ) testlerini yapılır.

Bunlar serbest T4, serbest T3, TSH, antiTPO ve antitiroglobulin testleridir. Sonuçlara göre tedaviye başlanmasına veya başlamamasına karar verilir. Anne adayı bu sonuçlar doğrultusunda e ayda bir muayeneye gitmelidir. Hipotiroidizmde annenin tiroid bezi çift kişilik çalışamayacağı için ilaç tedavisi yapılması gerekir.

Hastada uzun zamandır hipotiroidizm, tiroid tembelliği veya Haşimoto hastalığı yaşıyorsa aldığı ilacın dozunda artırılabilir. Bu yüzden iroid ve guatr hastalarında gebelik boyunca takibin endokrinoloji uzmanı tarafından yapılması gerekir.

Hipotiroidi durumunda hastada belirtilerle beraber kan testlerinde serbest T4 düşük, TSH düzeyinin ise yüksek olduğu görülür. Hipotiroidizm hamilelikte sık görülmez ve aşağıda görülen olumsuz sonuçlara neden olur:·

Hamilelikte Hipotiroid Teşhisi Nasıl Konulur?

hamilelikte-hipotiroid-teshisi-nasil-konulur

Kesin teşhis kan tetkikleri ile konulabilir. Gebeliğin ilk üç ayında TSH düzeyi 2,5 mU/L ve üzeri ise, dördüncü ayı ve sonrasında TSH düzeyi 3 mU/L ve üzeri ise hipotiroidizm vardır.

TSH düzeyi yüksekken serbest T4 düzeyi normal ise subklinik hipotiroidi, hem TSH yüksek hem de serbest T4 düşük ise aşikar hipotiroidi mevcuttur. Bu teşhisi yanıltabilecek TSH düzeyini yükselten ilaç kullanımı, tiroid harici başka hastalık olmamalıdır.

Tedavi Nasıl Olur?

Anne ve bebeğin sağlığının ideal olması için levotiroksin ile tedavi yapılmalıdır. Hastalık ilk defa gebelikte ortaya çıktı ise gebelik süresince tedavi yapılıp daha sonra tedavi kesilebilinir. Hastalık gebelikten öncede varsa ve hali hazırda ilaç kullanılıyorsa bu tedavi genellikle ömür boyu sürer. Hasta daha önceden söz konusu ilaçları kullanıyorsa dozlarında %50’lik bir artış gerekebilir.

Hastalık takip edildiği sürece etkileri olmamış gibi olacaktır ve hamilelik sorunsuz geçecektir.

Hamilelikte tiroid yavaş çalışıyorsa ve teşhis zamanında koyulup, tedavi zamanında yapılmazsa doğacak bebeklerde ileriki yaşlarda IQ istenen seviyeye çıkamayabilir. İleriki zamanlarda öğrenme güçlüğü, iletişim bozuklukları gelişebilir.

Bu yüzden guatr, hamilelik öncesi veya gebelikte saptandığı zaman, kanda TSH ölçülüp tiroid testi yapılmalı, teşhis konulan kişilere gerekli tedavi reçete edilmelidir.

“Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey!” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

“Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey!”  https://www.bebek.com/hamilelikte-dikkat-edilmesi-gereken-10-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamile Kalmanın Yolu: C Vitamini

14. Hafta Gebelik

Geç Hamilelikler