Hamilelik döneminde yolculuk yapmak anne adaylarını korkutabilir. Özellikle uçak ve deniz gibi karayolu ulaşımından uzak yolculuklar, tedirginliklerin artmasına sebep olabilir.
Akıllarında her zaman bebeklerinin sağlığını korumak olan anne adaylarının bu tür konularda cevap aradıkları sorularının olması oldukça doğaldır.
Hamilelikte uçak yolculuğu sakıncalı mı, gebeliğin kaçıncı haftasından itibaren uçağa binmek risklidir, yolculuk öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir gibi birçok sorunuz olabilir.
Gebelik döneminde uçak yolculuğu ile ilgili aklınızdaki bütün soruların cevapları yazımızda. Keyifli okumalar.
Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapılabilir Mi?
Gebelik döneminde anne adayları, minik yavrularının sağlığını tehlikeye atma ihtimali olduğunu düşündükleri her şeyden kaçınırlar.
Kulaktan kulağa yayılan ve bilimsel dayanağı olmayan bazı durumlarda da çekingen davranabilirler.
Bu durumlardan bir tanesi de hamilelik döneminde uçak yolculuğu yapmanın bebeğin sağlığına zarar verdiği düşüncesidir.
Ancak çok özel durumlar ve hamileliğin son haftaları haricinde hamilelerin uçak yolculuğu yapmasının bebeğin sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığı bilinir. Bu konuyu farklı soru başlıkları altında birlikte inceleyelim.
Hamile Annenin Uçak Yolculuğu Yapması Bebeği İçin Zararlı Mı?
Gebelik dönemini bilindiği gibi; birinci trimester, ikinci trimester ve üçüncü trimester olarak üç ayrı dönemden oluşur. Bu dönemlerin her birinin kendine özgü zorlukları vardır. Bu zorluklar özellikle anne adayının konfor alanı olan evinden çıkmasıyla daha da çekilmez bir hale gelebilir.
Örneğin;
Birinci Trimester Dönem
Genellikle anne adayının bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtileri olur. Özellikle bulantı ve kusma durumu, yolculuğu anne adayına zehir edebilir.
Bu dönemde uçak seyahati yapmanın bebeğe hiçbir zarar bulunmaz ancak bu dönemde düşük yapma ihtimalinin diğer dönemlere göre daha büyük bir ihtimal olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca dediğimiz gibi anne adayı için zorlu bir yolculuk deneyimi olabilir.
İkinci Trimester Dönem
Düşük yapma ihtimali azalan anne adayının en konforlu seyahat edeceği dönemdir.
Hem ilk trimester döneminde daha sık yaşanan bulantı ve kusma gibi gebelik belirtileri nedeniyle seyahat konforunuzun düşme ihtimali daha düşüktür hem de üçüncü trimester dönemi gibi, erken doğum riski yüksek değildir.
Eğer bir seyahat planınız varsa ve tarihleriniz esnekse, ikinci trimester dönemini tercih etmenizi öneririz.
Üçüncü Trimester Dönemi
Hamileliğin son 3 aylık dönemini kapsayan üçüncü trimester döneminin Haftasından itibaren genellikle hiçbir havayolu şirketi, anne adayının seyahatine izin vermez.
28. Haftadan sonraki yolculuklar için de özel olarak doktor raporu alınması gerekir. Erken doğum riski nedeniyle 32. Haftadan sonra uçak yolculuğu yapılmasını önermiyoruz.
Bunun dışında üçüncü trimester dönemde artık anne adayının vücudu, rahat bir şekilde yolculuk yapmasını engelleyebilir. Vücutta oluşan şişlikler, bebeğin hareketleri, varisler gibi hamilelik belirtileri nedeniyle anne adayları bu dönemde uzun süreli yolculuk yapmakta zorlanabilir.
Hamilelik döneminde uçak yolculuğu yapmaya karar verirken daha temkinli davranması gereken anne adayları da vardır: ikiz, üçüz gibi çoklu gebelik geçiren, daha önceden erken doğum yapmış olan ve farklı kronik hastalıkları olan anne adayları için bu tür yolculuklar daha sıkıntılı geçebilir.
Bu nedenle bir yolculuğa çıkmadan önce mutlaka doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.
Gebelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapabilmek İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
- Gebeliğin 28. Haftasından önce çoğu uçak şirketi hamile anne adayları için herhangi bir doktor raporu istemez.
- Haftadan sonra 36. Haftaya kadar olan süreç içerisinde bir seyahat planınız varsa mutlaka doktorunuzdan aldığınız “Uçakla seyahat etmesinde hiçbir problem yoktur.” yazılı raporunuzun olması gerekir.
- Haftadan sonra doktorunuzun raporu olsa bile uçağa binemezsiniz. Genellikle çoğu havayolu şirketi 36+ Haftalık gebeliklerde anne adayının uçağa binmesine izin vermez. Çoğul gebeliklerde bu kural 32. Haftadan sonrasını kapsar.
Bu rapor hazırlanırken kaşe, imza ve tarih mutlaka yazılmalıdır. Raporun geçerlilik tarihi 7 gündür ve 7 gün sonrasında olan herhangi bir yolculukta kullanmanıza imkan yoktur.
Yurtdışı yolculukları için Türkçe raporun, İngilizce ve tedbir amaçlı gideceğiniz ülkenin diline çevrilmiş bir nüshasını bulundurun.
Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Birçok anne adayı, gebelik döneminde uçağa binmek konusunda endişe yaşayabilir. Ancak uçaklar, kabin basıncı ayarlı olması nedeniyle bebeğin sağlığı için bir sakınca teşkil etmez.
Yalnızca anne adaylarının hamilelik nedeniyle gösterdikleri belirtiler, konforlu bir yolculuk yapamamalarına neden olabilir. İşte bu nedenle nasıl daha konforlu bir yolculuk yapabileceğinize dair birkaç önerimiz olacak.
- Koltuğunuzu iyi seçmelisiniz. Bizim önerimiz önü açık ve koridor kenarında olan bir koltuğu tercih etmenizdir. Uçakların ilk koltuklarının önü, diğer koltuklara göre daha açıktır ve koridor kısmındaki koltuğu seçmeniz de uçuş esnasında daha rahat bir şekilde hareket etmenizi sağlar.
- Hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz. Gerekirse hostesten yardım isteyerek uçuş esnasında koridorda ufak yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu ufak yürüyüşler kan dolaşımınızı hızlandırarak sizi rahatlatacaktır.
- Yürüyüşlerden sonra küçük egzersizler de yapmayı unutmayın.
- Vücudunuzdaki kan dolaşımını hızlandırmanın bir diğer yolu da varis çoraplarıdır. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarının tercih ettikleri bir üründür.
- Uçuş esnasında bol bol sıvı tüketmelisiniz. Yolculuk sırasında vücudunuzun sıvı kaybı yaşamaması gerekir.
- Tek başınıza seyahat etmiyorsanız yolculuk esnasında ara sıra ayaklarınızı uzatabilirsiniz. Ayaklarınızın havada olması da sizi rahatlatır.
Uçuş Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Konforlu bir yolculuk için kendinizi doğru bir şekilde hazırlamalısınız. Eğer yolculuğa her ihtimali düşünerek çıkarsanız, yolculuğu çok daha rahat bir şekilde geçirirsiniz.
- Uçuştan önce mutlaka doktorunuzla görüşün ve kontrollerinizi tamamlayın. Uçak yolculuğunuza çıkabileceğinizi doktorunuzun teyit etmesi sizi de rahatlatır.
- Rahat ve bol kıyafetler tercih edin. Dar kıyafetler hem rahat hareket etmenizi engeller hem de kan dolaşımınızı yavaşlatır.
- Açık, topuklu veya ağır bot gibi ayakkabılar yerine spor ayakkabı giyin. Özellikle vücudunuzun şişmeye yatkın olduğu bu dönemlerde kendinizi rahat ettirmelisiniz.
- Eğer hava soğuksa kalın bir kazak yerine kat kat kıyafet giymenizi tavsiye ediyoruz. Havalimanı ve uçağın içindeki havanın nasıl olduğunu bilemeyebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz ortamın ısısına göre giyinmeniz kolaylaşır. Aynı şekilde hava sıcaksa da üzerinize mutlaka bir hırka alın.
- Yolculuk esnasında sıkılmamak için yanınıza bir kitap alabilirsiniz. Sürükleyici ve sevdiğiniz türden bir kitapta kaybolursanız zamanın nasıl geçtiğini de anlamazsınız.
- Bulantı ve kusma ihtimaline karşı yanınızda sevdiğiniz ve sizi rahatlatan bir koku götürebilirsiniz. Ancak uçağa yalnızca 100 ml altında sıvı alındığını unutmayın.
Uçuş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Yolculuk öncesi hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra endişe etmenizi gerektirecek bir şey kalmaz. Tek yapmanız gereken sakin kalmaya ve yolculuğun keyfini çıkarmaya çalışmak olmalıdır.
Yeterince hareket ettiğinizde, sıvı tüketiminize dikkat ettiğinizde, rahat kıyafetler giydiğinizde ve kendinize vakit geçirecek bir uğraş bulduğunuzda endişe etmenizi gerektirecek bir durum kalmaz.
Gebelik döneminde anne adayları bebeklerinin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok dikkatli davranır.
Anne adayının vücudundaki gebelik belirtileri de, hamilelik öncesindeki hayat konforunun değişmesine neden olur. Bu yüzden uçağa binmek gibi, hayat akışında olmayan durumlar yaşandığında ebeveynler ince eleyip sık dokurlar.
Aklınızda birçok soru olması normal. Ancak yazımızda da açıkladığımız gibi hamilelikte uçak yolculuğu sakıncalı mı sorusunun cevabı; bazı durumlar haricinde gebelik döneminde uçağa binilmesinde bir problem yoktur.
Minik yavrunuz sizinle birlikte güvende. Yazımızda bahsettiğimiz maddelere dikkat ettiğiniz sürece endişelenmenize gerek kalmadan konforlu bir uçak yolculuğu yapmanız mümkün.
Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir:
‘‘Bebeğinizle Seyahat Etmenizi Kolaylaştıracak Öneriler’’: https://www.bebek.com/bebeginizle-seyahat-etmenizi-kolaylastiracak-oneriler/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.