Hamilelikte Uçuk Nasıl Tedavi Edilmeli

Uçuk, adına bilimsel dilde Herpes virüsü denen bir hastalıktır. Bu hastalık aslında kalıcı olarak tedavi edilemez. Sadece bağışıklık sistemi zayıfladığında uçuk biçiminde ortaya çıkar. Ancak uçuğun geçmesi virüsün bünyede yaşamaya devam etmediğini göstermez. Bünyede bulunan virüs vücudun zayıf ve hassas olduğu anları kollar ve bu zamanlarda ortaya çıkar. Hamilelikte bildiğiniz gibi vücudun en hassas olduğu dönemlerden biridir. Dolayısıyla hamilelerde de uçuk sıklıkla ortaya çıkabilmektedir.

Hamile iken bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde uçuk çıkarma denen olayla karşılaşabilirsiniz. Sadece bağışıklık sisteminizin zayıf düşmesi değil, stres altında olmak da uçuk çıkarmanıza sebep olabilir. Uçuk tedavisi için eğer hamileyseniz normal zamanda kullanabileceğiniz antiviral ilaçları kullanmanız tavsiye edilmemektedir. Çünkü ilacı aynı zaman da bebek de almış olmaktadır.

Ancak deri üzerine sürülebilen, antiviral uçuk kremleri ile tedavi sürecine geçmenizise doktor tavsiyesiyle mümkün olabilir. Kimi uçuk kremlerini hamilelikte kullanmak zararlı olmaktadır. Elbette tedavi sırasında beslenmenize dikkat edip, stresten uzak durarak da aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.

Uçuk genellikle ağızda ama kimi durumlarda da genital bölgede kendini gösterebilir. Genital bölgedeki virüsler direkt temasla ya da cinsel temas yoluyla bulaşabilmektedir.İki yerdeki uçuğun da karnınızdaki bebeğinize bulaşması gibi bir risk bulunmamaktadır.

Ancak eğer genital bölgede uçuk mevcutsa bu durum tehlikeli olabilmektedir. Çünkü normal doğum sırasında uçuk virüsü temas yoluyla yeni doğan bebeğe geçebilecektir. Bu virüsün bebeğe bulaşması bebekte farklı enfeksiyonlara neden olabilmektedir ve bebeğin sağlığı açısından oldukça tehlikeli olmaktadır. Normal doğumda virüsün bebeğe geçme riski %40 gibi yüksek bir olasılık olarak belirtilmiştir. Yeni doğan bebeğin bünyesi için uçuk virüsü riskli olabilmektedir. Bebeğinizin virüs kapmaması için, kendi doktorunuza konuyla ilgili danışmalısınız. Doğuma kadar uçuk tedavi edilemediyse, bebeğe bulaşmaması için doğumun sezaryan yoluyla yapılması gerekebilir. Elbette doktor tavsiyesiyle tedavi süreci kontrol altında tutulmalı ve duruma göre doğum şekli belirlenmelidir. Uçuğu atlattıktan sonra yeniden ortaya çıkmaması için; stresten, üzüntüden ya da fazla sinirlenmekten kaçınmanız ayrıca dengeli beslenme yoluyla vücudunuza iyi bakmanız gerekmektedir.

Amniyosentez Nedir, Ne İçin Yapılır?

Amniyosentez hamilelere, özellikle ileri yaşlardaki hamilelere tavsiye edilen ve doğum öncesi yapılan bir testtir. Bu test ile bebeğin genetik bir bozukluğu, kromozomlarında bir anormalliği olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Bu test amacıyla anne karnından, deri altına bir spiral iğne ile girilir, buradan bebeğin içinde yüzdüğü plasentadaki amnion sıvısından az bir miktar alınarak bu sıvı laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda yarım saat içinde incelenir. Test sırasında bebekten az miktarda sıvı (20 mililite) alınır. Bu sıvıyı bebek kendi kendine tahminen yaklaşık üç saatte yeniden üretilebilmektedir. Bu yüzden eksilmesi bebeğiniz açısından hiç bir sıkıntıya yol açmayacaktır. Bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak güvendiğiniz bir doktor ya da daha iyisi kendi doktorunuz tarafından yapılması şüphesiz daha iyi olacaktır.

Amniyosentez işlemi sırasında bebekten alınan amnion sıvısında bebeğe ait hücreler vardır. İşlem sonrası alınan canlı hücreler kültür ortamında yaşatılır ve oluşan kromozomlara bakılarak bebeğin kromozomlarının normal olup olmadığı anlaşılır. En sık görülen kromozom anormalliği ise down sendromudur.

Amniyosentez işlemi hamileliğin 16-22 haftaları arasında ve riskli hamileliklerde yapılmaktadır. Aşağıdaki durumlarda riskli bir gebeliğinizin olduğu ve bu testi yaptırmanız gerektiği söylenebilir:

  • Yaşınız 35’in üzerindeyse ve down sendromu olan bir çocuk dünyaya getirme olasılığınız bu yüzden varsa
  • Üçlü ve ikili test sonucunuzda normalin üstünde çıktıysa
  • Ailenizde down sendromu olan bir birey bulunuyorsa
  • Daha önce down sendromu olan bir bebek doğurduysanız
  • Hamileliğinizin ilk aylarında “Colchicine” adlı ilacı kullandıysanız
  • Ultrasonda bebeğinizde herhangi bir anormallik tespit edildiyse
  • Varolan hamileliğinizden önce, birden fazla kez düşük yaptıysanız

Bu testi riskli durumlarda yaptırmanız, doğuracağınız bebek hakkında bilgiyi önceden edinmenizi sağlamaktadır.

Ancak yine de amniyosentez testinin bazı riskleri bulunmaktadır. Bu risklerde elbette işinin uzmanı olan doktorlar tarafından yapılan testlerde daha da az olmaktadır. Test sonucunda % 0.5 oranında bebeğinizi kaybetme riskiniz vardır. Bebeğiniz ya da plesanti enfeksiyon kapabilir, düşük ya da erken doğum gerçekleşebilir. Ancak risk oranı azdır. İşlem sonrasında bir süre ağır işler yapmamalısınız ve üç gün boyunca cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Ateş, kanama, su gelmesi gibi olağandışı durumlar gerçekleşirse acilen doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın