ultrasonografi

Hamilelikte Ultrason Nedir ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

X ışınlarının kullanılmadığı ultrasonografi tıbbın en çok kullandığı görüntüleme araçlarının başında geliyor. Özellikle hamilelik döneminin vazgeçilmezi ultrasonografi hakkında merak ettiklerinizi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu anlatıyor.

Ultrason nedir?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Ultrasonda insan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgalarından yararlanılır. Ultrason günümüzde kadın doğum pratiğinde rutin uygulamaya girmiş ve gebelik takiplerinin olmazsa olmaz bir koşulu olmuştur. Bugün ultrason bütün gebelik takiplerinde akla her geldikçe yapılması bir normal alışkanlık haline geldi. Dolayısıyla gebe kadın gebelik kontrolüne gittiği zaman bir ultrason yapılıyor.

YouTube video

Ultrasonun faydası nedir?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Şöyle bir faydası var. Her ay geldiğinde farklı bir organdaki gelişmenin veya patalojinin farkına varabilme ihtimalini güçlendiriyor. Eğer bir önceki rutin muayene sırasında gözden kaçan bir durumu saptayabiliyor. Ancak ultrasonografinin hata her geldiğinde yapılmasının tıbbi bir gerekliliği yok.

Ultrason yaptırmanın zararları var mı? 

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Hayır yok. Yurt dışında ultrasonografi ekstra bir ücrete tabii olduğu için her seferinde yazılması veya sigortadan alınması kabul gören bir işlem değildir. Bu açıdan her ay yapılmaz. Türkiye’de ücretsiz olduğu için her seferinde hastaya yapılarak hem doktor kendini rahatlatıyor hem de hasta bebeğini görmekten dolayı mutlu oluyor.

Ultrason ne zaman yapılmalıdır?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu 11. haftada, 2,5 – 3 ay arasında, 5. – 6. aylarda ve 32 – 34. haftalarda tıbbi bir gereklilik olarak yapılması gerekiyor. 11. haftada yapılan ultrasonografide bebeğin ense kalınlığına bakılır. Ense kalınlığını ölçerek 2’li tarama testi yaptırılır. Bu ultrasonografik muayene ve 2’li test sonucu normal çıkarsa 4 – 5 aylıkken yapılan 3’lü tarama testinin yapılmasına gerek yoktur.

ultrason

Ultrasonografi ile muayene hangi ekstra durumlarda gereklidir?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Hastanın gebeliğinde az da olsa bir kanaması olursa buna ultrasonografik olarak bakmak gerekir. Böylece gebeliğin rahim içinde olup olmadığı saptanır. Ayrıca bir kanama alanının varlığı, düşük tehtidi, bebeğin kalp hareketlerinin saptanması gibi ekstra durumlarda ultrasona ihtiyaç duyulur. İleriki aylarda plasenta önden mi ayrılmış, suyu azalmış mı gibi durumlara bakılır. Bebekte büyüme geriliği şüphesi varsa gerek doppler gerekse ultrason kullanılır.

Doppler nedir? Doppler neden kullanılır?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Doopler ses dalgalarıyla kan akımı ölçen bir sistemdir. Bebeğe giden toplar damar ve atar damarların kan direncini, gerek rahim içerisindeki ana damarlardaki direnci gerekse bebeğin beyin ve kalp bölgesindeki direncin ölçülmesini sağlar. Bebeğin sıkıntıya girip girmeyeceğini ölçen yöntemler arasında olduğu için dopplerde doktorun önermesi halinde, annenin yüksek tansiyon, diyabet gibi bir şikayeti olduğunda o doppler kullanılır. Her hastada doppler gerekmez.

3 boyutlu ultrasonografi nedir? Nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Rutin olarak kullanılan ultrason bebeklerdeki olası anomalileri yüzde 60 – 70 oranında tespit edebilmektedir. . 3 boyutlu ultrasonografi ile tespit edilecek patalojiler artmaktadır ama bu her gebe bu ultrasonografide incelenmelidir demek değildir. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir. Hiçbir şikayeti olmayan hastanın girmesinin bir esprisi yoktur.

Vajinal ultrason bebeğe zarar verir mi?

Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu İlk muayenede vajinal muayene yapılır. Bunun anne ve bebek sağlığı açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Bu ilk muayene sırasında anne adayı en az bir yıldır smear testi yaptırmadıysa Pap Smear yapılır. Bir enfeksiyon tespit edilirse bu enfeksiyonunun tedavisine gidilir.

 

Dilerseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak “Renkli Ultrason Nedir? Gerekli midir?” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Renkli Ultrason Nedir? Gerekli midir?: https://www.bebek.com/renkli-ultrason-nedir-gerekli-midir/

Post navigation

  • Geri bildirim: Gebelikte Röntgen Çektirmek Neden Riskli? - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Gebelikte Yanlış Bilinen Gerçekler

Hamileyken X-ray Cihazından Geçmek Zararlı mı?

Hamilelikte Enfeksiyon