Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken 10 Şey!

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken 10 Şey!

Hamilelikte Bu 10 Şeyden Uzak Dur

Eğer hamileyseniz ve artık çevrenizdeki herkes bunu öğrendiyse, hamilelikle ilgili ne yapmanız gerektiğine dair birçok şey duyacaksınız demektir. Öncelikle her duyduğunuza inanmamanızı, bazı konularda doktorunuzda danışmanızı tavsiye ederiz. Hamileyken yapmanız gereken şeyler dışında yapmamanız gereken şeyler de vardır. Yapmamanız gereken şeylerin hepsinde amaç, aslında sizin daha sağlıklı ve konforlu bir gebelik geçirmeniz içindir. Belki çevrenizdeki insanlar, bunlardan da bahsetmeyi es geçmemiştir; ancak söylenen tonlarca şeyin arasında kaybolup gitmiş olması muhtemeldir. En iyisi siz arkanıza yaslanın ve okumaya devam edin. Hamileyken yapmanız gereken şeylerden sonra bakalım hamilelikte bu 10 uzak durulacak şeyler nelermiş?

1. Hamilelikte Kafeinden Uzak Durun!

Hamilelikte Kafeinden Uzak Durun

Kafeinli şeyleri pek bi severiz. Çikolata, kahve, çay ve kola türü yiyecek ve içecekleri gün içerisinde muhakkak tüketiriz. Peki bizi bu yiyeceklere adeta bağımlı yapan şey ne, hiç düşündünüz mü? O zaman biz söyleyelim. Kafein, adeta uyuşturucu gibi bağımlılık yapan bir maddedir. Kafeinin içeriğindeki amfetaminler, adeta eroin gibi beynimize etki eder. Tabii bu etkiler, bahsettiğimiz uyuşturuculara benzer etkilerdir ama onlara göre çok az düzeydedir.

Kafeinin besleyici bir özelliği yoktur. Hamilelikte kahve tüketiminin anneye bir faydası olmamakla birlikte, zararı olabilir. Hamilelerde yüksek oranda kafein tüketimi, hamileliğin ikinci yarısında düşüğe neden olabilmektedir. Burada yüksek oran dediğimiz kafeini, günde 5-6 bardak kahve olarak düşünebilirsiniz. Hayvanlara yapılan deneyler sonucunda anne karnındaki bebeğe etki eden kafein, bebekteki beyin gelişimini olumsuz yönde etkilemiştir. Üstelik kafein, gebelikte çokça ihtiyacınız olacak demirin emilimini de azalttığı için; hamilelikte, türk kahvesi de dahil olmak üzere kahve ve çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içecekleri azaltın ya da yapabiliyorsanız bunlara biraz mola verin diyoruz!

 

2. Hamilelikte İşlenmiş ve Pastörize Edilmemiş Ürünleri, Çiğ Et ve Çiğ Yumurtayı Menünüze Koymayın!

Hamilelikte İşlenmiş ve Pastörize Edilmemiş Ürünleri, Çiğ Et ve Çiğ Yumurtayı Menünüze Koymayın

Büfelerin önünden geçerken kendinize engel olmak zor gelebilir; ancak salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri hamilelikte yenmemesi gerekenlerin başında gelir. Hem içerdikleri nitrit-nitrat hem de içinde yaşayan bakteriler bebeğe ve size zarar verip erken doğuma ve düşük yapmaya neden olabilir.

Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir. Bu enfeksiyonun çiğ tüketilen yumurta ile de bulaşma riski vardır. Belki çiğ yumurtayı direkt yemiyorsunuz, ama unutmayın ki mayonez gibi soslar çiğ yumurta ile yapılır.

Pastörize edilmemiş peynirler ve sütler de brucella ve listeria isimli bakterilerin size geçmesine neden olabilir. Bu bakteriler, diğer bakterilerde olduğu gibi erken doğuma ve düşüğe neden olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz süt ve süt ürünlerine dikkat etmelisiniz.

3. Hamilelikte Fazla Ciğer Yemeyin!

Hamilelikte Fazla Ciğer Yemeyin

Karaciğer lezzetli bir akşam yemeği tercihi olabilir. Aslına bakarsanız ciğer, içerdiği folik asit, A vitamini ve protein dolayısıyla faydalı bir yiyecektir; ancak hamilelikte tüketilmesi durumunda bazı doğum kusurlarının oluşmasına neden olabilir. Bunun sebebi karaciğerdeki A vitaminin renitol şeklinde olmasıdır. Bu nedenle özellikle ilk 3 ay ciğer yememeniz daha doğru olacaktır.

4. Hamilelikte Kedilerin Dışkısına Dokunmayın!

Hamilelikte Kedilerin Dışkısına Dokunmayın

Ne kadar kedi insanı olduğunuzun farkındayız; ancak kedilerin dışkılarında bulunan maddeler de toksoplazmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelikte uzak durulacak şeyler arasında kedi dışkıları da bulunmaktadır. Eğer bir kedi besliyorsanız, çiğ ürünler tüketmemesine dikkat etmeli ve dışkısı ile temas etme riski varsa eldiven kullanmalısınız.

5. Hamilelikte Alkol ve Sigaradan Uzak Durun, Dumanını Bile Solumayın!

hamilelikte Sigara İçmeyin

Öncesinde ne kadar bağımlısıydınız bilemeyiz ama eğer planlı bir gebelik yaşıyorsanız, zaten hamile kalmadan önce sigarayı bırakmış olmanız gerekirdi. Sigaranın hem size hem de karnınızdaki bebeğe ne kadar zararlı olabileceğini muhtemelen biliyorsunuz; ancak biz yine de gebelikte içilen sigaranın bebeğinizin düşük kiloda dünyaya gelmesine ve bebekte başka anormallikler oluşmasına neden olabileceğini tekrar söyleyelim.

Arkadaş ortamlarında tek alkol içemeyen insan siz olabilirsiniz; ancak burada önemli olan hep birlikte kadeh kaldırmak değil, siz ve bebeğinizin sağlığı. Gebelikte yüksek alkol kullanımı, bebekte Fetal Alkol Sendromuna neden olabilmekle birlikte düşük ve ölü doğumlara da sebep olabilir.

6. Hamilelikte Her Bitki Çayını İçmeyin!

Hamilelikte Bitki Çayı İçmeyin

Bitki çayları genellikle derdimize deva olan çaylardır. Şu rahatsızlığa şu çay iyi gelir diyerek o çaya yüklenebiliriz; ancak her şeyin fazlasının zarar olabileceği gibi bu çayların da fazlası zararlıdır. Hamilelilerde bitki çayları fazla tüketilirse erken doğum riski artmaktadır. Hamilelikte içilmemesi gereken bitki çayları arasında ada çayı, ahududu çayı, rezene, civanperçemi, sinameki ve zerdeçal gibi çaylar bulunur. Hamileyken mide bulantılarını azaltmak ve sütü artırmak amaçlı bitki çayları tüketilebilmektedir; ancak bu miktar günde 2 fincanı geçmemelidir. Ayrıca hamileliğinizin durumuna göre herhangi bir bitki çayı içmeden önce doktorunuza danışmakta fayda vardır.

7. Hamilelikte Bu Balıklardan Uzak Durun!

hamilelikte balık

Sushi ya da karides gibi çiğ ve az pişmiş deniz ürünlerinden uzak durmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Bunlar dışında pişmiş olsalar dahi tüketmemeniz gereken balık türleri vardır. Kılıç balığı, midye, köpek balığı ve dip balıkları hamilelikte tüketilmemelidir. Bunun sebebi ise çok fazla miktarda cıva içermeleridir. Hamileler balık olarak somon tüketebilirler. Hamsi de yüzey balığı olduğu için cıva içeriği azdır. Bu konuda doktorunuz size yol gösterecektir.

8. Hamilelikte Reçetesiz İlaç Kullanmayın!

hamilelikte Reçetesiz İlaç Kullanmayın

Bu aslında herkesin yapmaması gereken bir şey; ancak siz hamileler için çok daha önemli bir konudur. Hamilelikte baş ağrısı ya da diş ağrısı yaşayabilirsiniz, ancak her ilaç hamileye uygun değildir. İstemeden ve bilmeden bebeğinize zarar vermek istemezsiniz. Bu nedenle doktorunuza danışmadan asla ilaç kullanmamalısınız.

9. Hamilelikte Röntgen Çektirmeyin!

hamilelikte röntgen çektirmeyin

Hamileyken yüksek radyasyona maruz kalmak bebekte anne karnında ölüme, gelişim bozukluğuna ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu riskler radyasyonun dozuna göre değişiklik gösterir; ancak yine de herhangi bir risk almamak için röntgen çektirmek gebelere önerilmez. Özellikle ilk aylar bebeğin gelişimi için çok önemli olduğundan radyasyona maruz kalmamak için röntgenden uzak durulmalıdır. Tabii hamileliğin ilk trimesterinden sonra çekilen bir akciğer filmi gelişim bozukluğu yapacak sınırda değildir; böyle bir durumda kararı yine doktorunuz verecektir.

10. Hamilelikte Ve Tabi ki Stres!

hamilelikte stres'ten uzak durun.

İnsana zarar verebilecek kavramlardan biridir stres. Hamilelikte de hormonlar nedeniyle duygusal dalgalanmalar çok olur. Bu dönemlerde zaman zaman sinirli ve huzursuz hissedebilirsiniz. Böyle anlarda durup sakinleşmelisiniz; çünkü bebeğiniz ne hissettiğinizin farkında. Fazla stres altında olmak uyku ve kabızlık problemlerini açığa çıkarabilir ve bu sizi iyice strese sokabilir. Bu nedenle hamilelikte uzak durulacak şeyler arasındaki en önemli maddelerden biridir. Sakin olun ve bu mutlu anların tadını çıkarın!

 

Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle…

Gevşek Bebek (Hipotoni) Nedir?

Kız ve Erkek Çocukları Arasındaki Farklılıklar!

Hamilelik Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler