Hamilelikte Yanlış Bilinen Doğrular

İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, ”bilgi kirliliği” tehlikeli bir boyuta ulaştı. Kaynağı belli olmayan metinler ve bilimsellikten uzak tavsiyeler her yerde karşımıza çıkar oldu. Özellikle sağlıkla ilgili konularda doğruyu yanlıştan ayırmak güç hâle geldi. Biz de bu nedenle hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışları sizler için listeledik.

”Hamilelikte içilen az sayıda sigaranın zararı yoktur!” (Yanlış)

Hamilelik döneminde içilen sigaraya bağlı olarak, ”düşük doğum ağırlıklı bebek” gibi bazı normalin dışında durumların ortaya çıkma olasılığı yükselir. Bu nedenle, en geç hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren sigarayı kesin olarak bırakmanız gerekmektedir.

”Hamilelikte diş tedavisi yapılmaz!” (Yanlış)

Hamileliğiniz boyunca rutin diş muayenelerinize gitmeye devam edebilirsiniz. Muayene sonucunda bir müdahale gerekiyorsa, bu müdahalenin ilk 12 haftalık süreç geçtikten sonra yapılması önerilir. Acil durumlar dışında ilk 12 hafta içinde bir müdahale yapılmamalıdır.

”Hamilelikte ilk ayda görülen leke tarzı kanamalar olağan sayılabilir!” (Yanlış)

İlk 3 ayda görülen kanamalar düşük riskine işaret edebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana başvurarak ultrasonografi ile kanamanın nedenleri hakkında bilgi edinilmelidir.

”Hamilelikte cinsel ilişki sakıncalıdır!” (Yanlış)

Hamileliğin hiçbir döneminde zararlı değildir. Çok özel bazı durumlar dışında cinsel ilişkiye girmekte sakınca yoktur.

”Hamilelikte araç kullanılmamalıdır!” (Yanlış)

Hamilelik döneminin son haftalarına kadar dikkatli bir şekilde, emniyet kemeri takılarak araç kullanılabilir fakat yine de hamileliğe bağlı olarak bazı reflekslerde zayıflama olabileceğinden dikkatli olmakta fayda vardır.

”Bilgisayar ekranından yayılan ışınlar bebek için zararlıdır!” (Yanlış)

Konu ile ilgili çalışmaların sonuçları, bilgisayardan yayılan ışınların hamilelik üzerinde olumsuz bir etki olmasının beklenmediği yönündedir. Ancak araştırmalar sürmektedir. İçinizin rahat olması bakımından monitörünüze filtre takarak tedbirinizi alabilirsiniz.

”Hamilelik boyunca ilaç kullanılamaz!” (Yanlış)

Hamilelik süresince üst solunum yolu hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu, mide sorunları gibi bazı durumlarda bebek üzerine olumsuz bir etkisi olmadığı kanıtlanmış birçok ilaç kullanılabilmektedir. Doktorunuza danışarak gerekli durumlarda ilaç kullanımına devam edebilirsiniz.

”Hamilelikte jinekoloji muayenesi zararlıdır!” (Yanlış)

Hamilelik sürecinin başında genel bir jinekolojik muayeneden geçilmesinde yarar vardır. Bu genel muayene bazı riskli durumların ortaya çıkarılması adına çok önemlidir. Jinekolojik muayeneler düşük riskini artırmaz.

Hamilelik ile ilgili diğer makalelerimize göz atmak için tıklayın!

https://www.bebek.com/hamilelik/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Bebeğimin Kıyafetlerini Nasıl Dezenfekte Etmeliyim?

Kaygı ile Nasıl Başa Çıkılır?