Hamilelikte Yanlış Hareketler

Hepimizin bildiği gibi hamilelik oldukça hassas bir dönem. Kendimize, bebeğimize en çok dikkat etmemiz gereken dönemdeyiz. Hamilelik döneminde özellikle bir çok hareketten uzak durmamız gerekir. Peki bu dönemde neler yapmalı ve nelerden kaçınmalıyız? Yapmamamız gereken yanlış hareketler bizim için ne gibi sonuçlar doğurur? Olumsuz durumlarda ve kriz anlarında neler yapmalıyız?

Öncelikle en önemli konuya açıklık getirelim. Artık sizinle birlikte bir canlıyı daha taşıdığınızı düşünün ve onun ağırlığının günden güne arttığını düşünün. Bu yüzden aniden yapacağınız tüm hareketlerden uzak durun. Reflekslerinizi yavaşlatın, ani hareketlerden uzak durun. Aniden yapacağınız bir çok hareket, istemediğiniz sonuçlara yol açabilir.

Tabii ki ani hareketlerden kaçınmak, hiç hareket etmeyeceğiniz, egzersiz yapmayacağınız anlamına gelmez. Ancak hamilelikte yapacağınız egzersizlerin anlık zorlayıcı hareketlerden oluşmaması gerekiyor. Bu dönem için en uygun egzersizlerin, yüzme, yürüyüş ve bisiklet olduğunu söyleyebiliriz.

Otururken ve yatarken nasıl hareket etmeye özen göstermeliyiz? Burada üzerinde durmamız gereken, önemli olduğunu belirtmemiz gereken, kalçalarınızın aşırı bükük olmamasıdır. Diğer taraftan unutmayın ki, dinlenirken ayaklarınız bir destekle kalça düzeyinden yüksek olmalıdır.

Bundan sonra yapacağınız hareketlerde kesinlikle öne eğilmemelisiniz. Bir şeye uzanmak ya da yere eğilmek istediğinizde yapmanız gereken çömelmek. Bundan sonra çömelerek iş yapmanız gerekiyor. Ayrıca uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin. Uzun süre aynı pozisyonda kaldığınızı fark ettiğiniz anda yavaşça pozisyonunuzu değiştirin.

Hamileliğinizin boyunca sırt üstü yatmamaya özen gösterin. Özellikle hamileliğin son evresinde sırt üstü yatılmamalı. Ani hareketler yapmamanız gerektiğinden bahsetmiştik. Burada önemli bir detaya dikkat çekelim; özellikle belden yapacağınız ani hareketlerden kaçının. En önemlisi de belden yapacağınız ani dönüşlerden kaçınmak diyebiliriz.

Bir diğer yapmamanız gereken hareket ise iki bacağınızı aynı anda yukarı çekerek kaldırmak olacaktır. Bununla birlikte sıçrama, yükseğe uzanma, ağır kaldırma ve atlama gibi hareketlerden mutlaka kaçınmamız gerekir.

Peki yaptığınız egzersizlerde nasıl bir ritm yakalamamız gerekiyor? Doktorunuzun önerdiği egzersizleri, ilk iki haftada her hareketi 2-3 kez ve 5 dakikalık süreyle, ardından gün geçtikçe arttırarak günde 20 dakikaya kadar olmak üzere yapabilirsiniz. Eğer fiziksel bir problem yaşamıyorsanız, egzersizlerinize hamileliğin 36. haftasına kadar devam etmelisiniz. Egzersizlerden kaynaklanan her hangi bir ağrı hissettiğinizde hemen egzersizi bırakarak doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın