Hamilelikte Yüksek Ateş

Hamilelikte Yüksek Ateş

Bu yazımızda öncelikle hamilelik döneminde yüksek ateşin nedenlerini paylaşacağız. Ardından da tedavi ve koruma için neler yapabileceğinizi aktaracağız. Sağlıklı bir şekilde okumanız dileğiyle. 😍❤

Hamilelik döneminde anne adayları olağan ve olağandışı pek durumla karşı karşıya kalabilir. Burada yapılması gereken paniğe kapılmadan durumun büyüklüğüne göre aksiyon almaktadır.

Yüksek ateşte bu durumlardan bir tanesidir. Tıpta yüksek ateş olarak bilinen bu durumda, vücut ısısı normal değerlerin üzerine çıkar. Normal seviyedeki vücut ısısı 36-37 dereceler arasında seyreder.

37 derecenin üzerine çıkan her sıcaklık yüksek ateş olarak tarif edilir. Bu normal dışı durumun ilk belirtisidir. Vücut bu normal dışı duruma reaksiyon verir. Vücut savunma mekanizmalarını devreye sokar.

Hamile kadınlar da benzer durumlar gerçekleşir. Fakat hamile kadınlar da ateş çıkması daha sık görülür. Çünkü hormon seviyeleri normal değildir. Ayrıca vücut dirençleri de normale göre daha düşüktür. Bu nedenle yüksek ateşin etkileri de daha fazla olabilir.

Hamilelik Döneminde Yüksek Ateşin Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen yüksek ateş 2 grupta incelenir.

  • Enfeksiyon Nedeni ile Ortaya Çıkabilecek Yüksek Ateşler

Hamilelik döneminde yüksek ateşin görülmesinin nedenlerinden biri enfeksiyondur. Hamilelikte en sık görülen enfeksiyonlar ise gribal enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları ve akut üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

  • Enfeksiyon Dışı Nedenlerde Görülen Yüksek Ateşler

Hamilelik döneminde enfeksiyonun neden olmadığı yüksek ateş durumları da vardır. Yüksek ısıya uzun süre maruz kalmak yüksek ateş sebebi olabilir. Örneğin hamam ve sauna da uzun vakitler geçirmek bunu doğurabilir.

Aynı zamanda çok sıcak su ile banyo yapmak da buna sebebiyet verebilir. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak da yüksek ateşi ortaya çıkarabilir. Bunlar dışında alerjik reaksiyonlar ve gıda zehirlenmeleri de yüksek ateşin ortaya çıkmasına neden olabilir.Hamilelikte Yüksek Ateş

Yüksek Ateşin Hamilelik Dönemindeki Zararlı Etkileri

Hamilelik döneminde yüksek ateş bazı olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Bu olumsuz etkiler anne adayının yaşına ve ateşin derecesi ve süresi ile ilgili olarak artabilir veya azalabilir. 39 dereceden yükseğe çıkıldığı her durumda anne adayı için zararlı etkiler ortaya çıkabilir.

Ayrıca anne adayının yüksek ateşi hamileliğinin hangi döneminde yaşadığı da önemlidir. Her dönem için farklı zararlı etkiler görülebilir. Bunu 3 farklı dönem olarak görebiliriz.

İlk 3 Aydaki Zararlı Etkiler

Hamilelik döneminde ilk 3 aylık dilim yüksek ateşin en tehlikeli olduğu dönemdir. Anne adayı ve bebek yüksek ateşten ötürü en çok hasarı bu dönemde alabilir.

Bu dönemde bebeğin organ oluşumları devam etmektedir. Bu nedenler yüksek ateşin etkisi organ gelişimine ket vurabilir. Başlıca olumsuz etkiler ise şunlardır:

  • Bebekte zekâ geriliği görülebilir.
  • Baş gelişim anomalileri görülebilir.
  • Göz, damak, çene anomalileri görülebilir.
  • Sinir sistemi zarar görülebilir. Sinir sisteminin oluşumu 3-8 hafta arasında gerçekleşir. Bu süreçte yüksek ateşe maruz kalan anne adaylarının merkezi sinir sisteminde 3 kat daha fazla kusur oluşur.
  • Kalp kapak anomalileri görülebilir.
  • Sol kalbin gelişme geriliği görülebilir.
  • Kol ve bacak anomalileri görülebilir.
  • Düşük riskinin artması görülebilir.

İkinci 3 Aylık Dilimdeki Zararlı Etkiler

Hamilelik döneminde yüksek ateşin en az zarar verdiği dönem bu dönemdir. Bu dönemde yüksek ateşten dolayı çok az sayıda erken doğum rapor edilmiştir.

Son 3 Aylık Dilimdeki Zararlı Etkiler

Son 3 aylık dilimde yüksek ateşin en sık sebebiyet verdiği durum, su kesesinin erken açılmasıdır.

Ayrıca bazı enfeksiyonların neden olduğu “korioamnionitis” isimli “amnion” suyunun iltihaplanmasına da sebebiyet verebilir. Bu durum hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilir. Yüksek ateşten dolayı doğum ağrıları erken de başlayabilir.

Özellikle de ilk ve son 3 aylık dilimlerde anne adayları oldukça dikkatli olmalıdırlar. Sağlıklarına dikkat etmeli ve doktorları ile hareket etmelidirler.Hamilelikte Yüksek Ateş

Tedavi ve Korunma

Tedavi

  • Hamilelik döneminde yüksek ateşin ortadan kaldırılması için ilk olarak ateşe neden olan şey tespit edilir. Öncelikle bulanan bu sorunun ortadan kaldırılması amaçlanır. Yüksek ateş nedeni enfeksiyon ise bakteriyolojik çalışmalar yapılır. Mikroorganizma tespit edilir.
  • Hamileliğe zararsız antibiyotikler ile hasta tedavi edilmelidir. Bu antibiyotikler “penisilin ve ampisillin” grubuna ait antibiyotikler olabilir.
  • Hamilelik döneminde ateşin düşürülmesi için ılık bir duş alınabilir. Soğuk kompresler uygulanabilir. Ayrıca doktor reçetesi ile ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.
  • Hamilelik döneminde yüksek ateş nedeni enfeksiyon dışındaki durumlar ise bunlardan uzak durmaya özen göstermeliyiz. Örnek olarak sauna ve hamam gibi sıcak ortamlardan uzak durmalıyız. Çok sıcak su ile banyo yapmamalıyız. Alerjik yiyeceklerin tüketiminden de uzak durmalıyız.

Korunma

  • Hamilelik döneminde yüksek ateşten korunmak için bazı tedbirler alınabilir.
  • Anne adayları enfeksiyon riskinden mutlaka kaçınmalıdırlar. Özellikle de hasta olan ortamlardan uzak durmalılar. Kalabalık ortamlarda da maske takmalarında fayda vardır.
  • Bu dönemde mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Vücut direncini artırmak için de multivitaminler kullanılabilir.
  • Sıcak günlerde bol bol su tüketilmelidir.

Hamilelik döneminde anne adayları yüksek ateşten korunmak için tedbirlerini almalıdırlar. Yüksek ateşe yakalanılan durumlarda ise mutlaka doktora görünmelidirler.

Siz de bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için yorumlar kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Ramazan Çakmak – İçerik Editörü

“Hamilelik Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik: https://www.bebek.com/?s=hamilelik

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

İkiz Gebelik Hakkında Her Şey!

Hamileliğin 16. Haftası – 16 Haftalık Gebelik ve Gelişim

Servikal Yetmezlik Nedir? Nasıl Anlaşılır?