Çocukluk döneminde su çiçeği hastalığı geçirdiyseniz, bir daha geçirmeyeceğinize emin olabilirsiniz. Fakat bu durum, su çiçeği hastalığına yol açan bulaşıcı virüsten tamamen uzak kalabileceğinizi garanti etmez. Bu virüs, takriben her 5 kişiden birinde ‘’zona’’ diye isimlendirilen ağrılı kabarcıklara sebep olur. Zona hastalığı hayatın her döneminde zorlayıcıdır ama özellikle hamilelik döneminde çok daha fazla kaygı verici olabilir. Neyse ki hamilelik döneminde zona az görülür. Hamilelikteki zonanın tedavi süreci genellikle olumludur.
Zonanın olumsuz etkilerini ve sinir ağrılarının risklerini azaltacak ilaç tedavileri mevcuttur. İyi sonuç almak için ilgili ilaçlara, zona başladıktan sonraki birkaç gün içinde başlamanız gereklidir. İlaçların birçoğu günde 1 adet veya birkaç günde 1 adet şeklinde alınır. Bu ilaçlar önerildiği gibi kullanıldığında hamilelik sürecinde güvenli olacaklardır.
İlaçlara ek olarak, reçetesiz verilen ilaçlar da mevcuttur. Ayrıca ağrıyı gidermek, kaşıntı ve enfeksiyonun önüne geçebilmek için kendi kendinize yapabileceğiniz uygulamalar da vardır. Bu uygulamalar şunlardır:
- Kabarcıkları rahatlatmak için soğuk kompres
- Kabarcıkların hızlı şekilde iyileşmesini sağlamak için bol giysiler giymek.
- Enfeksiyonu önlemek için steril gazlı bez yardımıyla kabarcıklı bölgenin kapatılması
Ne yapmalı?
Reçetesiz satılan ilaçları satın almadan önce mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Anne adayları, hamileliklerinin ileri dönemlerinde her ağrı kesici ilacı kullanamaz. Su çiçeği hastalığı virüsü ‘varicella-zoster’, güçlü bulaşıcılığa sahip bir virüstür. Su çiçeği hastalığı geçirmediyseniz, enfeksiyonlu kişilere fazla yaklaşmamalısınız. Enfeksiyon ile temasınızın olabileceği her türlü kalabalık ortamdan da uzak durmalısınız. Fakat su çiçeği hastalığı geçirmiş iseniz, su çiçeği hastalığı ya da zonası olan kişilerden enfeksiyon kapmanız mükün değildir. Hamilelik döneminde su çiçeğine yakalanmak, hamileliğin hangi döneminde enfeksiyonu kaptığınıza bağlı olarak, bebekte enfeksiyona ya da doğum kusurlarına yol açabilir. Zona hastalığı da bebeğiniz için potansiyel problemlere sebep olabilir. Ancak hekimlerin birçoğu, zonanın risklerinin, su çiçeğinin risklerinden daha az olduğunu söylemektedir. Geniş çaplı bir araştırmada, zona gelişen kadınlarda ölümcül zararlarla ilişkili bir delil bulunamamıştır.
Su çiçeği hastalığını geçirip geçirmediğinizden tam olarak emin değilseniz, doktorunuz kan tahlili ile VZV antikorlarını kontrol edebilir. Daha önce suçiçeği geçirdiğinizi gösteren antikora sahipseniz, ileride zona gelişme riskini göz önüne almalısınız. Ancak zonayı başka birinden kapmanız mümkün değildir. Ayrıca zonayı önlemeye yardımcı bir aşı da mevcuttur. Klinik çalışmalar, aşının tüm zona vakalarında yüzde elli azalma sağladığını ortaya koymuştur. Aşılanmış kişilerden bir şekilde zona olanlarda ise hastalığın ağırlığı büyük ölçüde azalmıştır. Ancak aşı olmak için en doğru zaman hamilelik öncesi dönemdir. Uzmanlar, aşıyı olduktan sonra hamile kalmak için en az üç ay beklenmesi gerektiğini söylemektedirler.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/