Bilinçsiz ve sorumsuzca ilaç kullanmak bireyler üzerinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Hatta bu sağlık sorunları bazen ölümcül sonuçlar bile doğurabilmektedir.
Toplumumuzun çok büyük bir kesimi bu bilgiye sahip olsa da bilgilisinden bilgisizine, tahsillisinden tahsilsizine çoğu insan hala başı ağrıdığında arkadaşından ya da komşusundan ilaç isteyip tereddüt etmeden kullanabilmektedir.
Bu sebeple hamilelikte ağrı kesici diğer adıyla analjezik kullanımı konusunda dikkatli olmanız ve bazı kurallara uymanız gerekmektedir.
Hamilelikte Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılabilir?
Gebelik döneminde anne adayı ve bebek sadece annenin yedikleri ve içtiklerinden değil, kullandığı ilaçlardan da etkilenmektedir.
Bu sebeple uzmanlar, gerekmedikçe anne adayının ilaç kullanması taraftarı değildirler. Ancak bazen ilacın kullanılmamasından kaynaklı oluşabilecek zararın kullanmaktan kaynaklı oluşabilecek zarardan daha yüksek olduğu durumlarla karşılaşılır.
İşte o zaman doktorlar, anne adayından gebelikte kullanılabilecek türde ve ölçekte bir analjezik ilacı belli bir süreliğine kullanmasını isteyebilir.
Doktorun hamile bir kadından ağrı kesici ilaç kullanması isteyebileceği durumlar ise aşağıdaki gibidir;
Gebeliğin ilk gününden itibaren kadın vücudu bebeğin rahimde güvenle tutunması, büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan koşulları sağlamak için çalışmaya başlar.
Bu çalışmaların düzenlenmesi ise hormonlar tarafından gerçekleştirilir. Böylece bugüne kadar vücudunuzun alışık olduğu hormon değerleri değişmeye ve sonuç olarak bedeninizi, psikolojinizi etkilemeye başlar.
Bu süreçte anne adaylarını etkileyen en önemli değişikliklerden biri de vücutta görülen ağrılardır. Bu ağrılara dayanmakta zorluk çeken anne adayları hamilelikte ağrı kesici kullanma ihtiyacı duyabilirler.
Anne adayı gebelik esnasında virüs, bakteri vb. hastalık yapan mikroskobik canlılardan kaynaklı enfeksiyon kapabilirler.
Enfekte olmaktan kaynaklı hastanın baş, boyun, boğaz, eklemler, kaslar, kemikler gibi bölgelerinde ağrılar oluşması normaldir.
Ağrıların dayanılmayacak olduğu durumlarda doktor, gebelikte ağrı kesici kullanılmasını önerebilir.
Kadınlar gebelik döneminde yaşanan herhangi bir problemden kaynaklı nadiren de olsa cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalabilirler.
Böyle bir durumda operasyon sonrasında gerçekleşebilecek ağrıları azaltmak için doktor ağrı kesici önerebilir.
Gebe kalmadan önce zaten mevcut olan diş, bel, migren ağrısı gibi rahatsızlıklar için gebelik boyunca da ağrı kesici kullanmanız gerekebilir.
Ancak gebe kaldıktan sonra mutlaka öncelikle uzman doktorunuzla görüşmeli, ilacınızın ve kullandığınız dozun bebeğe zarar vermeyecek şekilde tekrar ayarlanmasını sağlamalısınız.
İçerisindeki Etken Maddelere Bakmadan Gebelikte Ağrı Kesici Kullanılmamalıdır.
Kendi sağlığınız için 1 defa düşündüğünüz şeyi bebeğinizin sağlığı söz konusu olunca 10 defa düşünmeniz paranoyaklık değil, tamamen içgüdüsel bir davranıştır.
Bu nedenle önceden içeriğine pek de önem vermeden tükettiğiniz besinleri, gebelikte içerisindeki maddelerin yüzdelik oranını bile hesap ederek tüketmeniz çok da anormal bir durum değildir.
Gebelikte ağrı kesici ve diğer ilaçları içmeden önce içeriğindeki maddeler mutlaka kontrol edilmelidir. Peki dikkat etmeniz gereken etken maddeler nelerdir?
-
Parasetamol (Asetaminofen)
Parasetamol, diğer adıyla asetaminofen, ağrı kesicilerde kullanılan etken maddelerden biridir. Hamileyken hafif ve orta şiddetli ağrılar için doktorunuzun vereceği ilaç muhtemelen bu maddeyi içeriyor olacaktır.
Çünkü diğer etkenlere göre daha az zararlı olduğu düşünülmektedir.
Bir etken maddenin diğerlerinden daha az zararlı olması demek hiç zarar vermeyeceği anlamına gelmez.
Gebelikte ağrı kesici kullanarak parasetamole kısa süreli maruz kalan anneler ve bebeklerinde şimdiye kadar herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.
-
İbuprofen
Gebelikte ağrı kesici olarak kullanılan ilaçların diğer büyük kısmında ise ibuprofen denilen başka bir etken madde kullanılmaktadır.
Gebeliğin 1. ve 2. trimesterlerinde bu etken maddeyi içeren bir ağrı kesicinin kullanılması sonucunda anne ya da bebekte herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.
Ancak yine de 3. trimesterden doğuma kadar olan süreçte ibuprofen kullanımı tavsiye edilmez. Çünkü ibuprofenin doğum sırasında kanamayı artırma ihtimali vardır.
Bu durum ise hem annenin hem de bebeğin yaşamını tehlikeye atabilir.
-
Opioid
Morfin ve benzeri ağır, diğer bir tabirle narkotik ağrı kesicilerdir. Sentetik olarak üretilen maddelerdir. Opioid kimyasalını içeren ilaçlar kesinlikle reçetesiz satılmazlar, çünkü ağrı kesici amacıyla kullanılan bu ilaçlar, uzun süreli kullanımlarda bağımlılık yapabilirler.
Bu ilaçlar çok ağır vakalarda, fayda zarar dengesine bakılarak kullanılmamasının daha ciddi sonuçlar doğuracağı durumlarda sadece ve sadece doktor tarafından reçete edilebilir.
Bu ilaçlarda kullanılan doz ve ilacın kullanım süresi kesinlikle doktorun belirlediği sınırların dışına çıkmamalıdır.
Hamilelikte Hangi Ağrı Kesici Kullanılır?
Piyasada çok sayıda markanın çok sayıda analjezik ilacı bulunurken hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır sorusunun anne adayları tarafından merak edilmesi oldukça yerinde bir durumdur.
Hamilelikte Parol, tamol, vermidon, minoset gibi ilaçlar doktorların en sık reçetelendirdiği ilaçlardandır. Bunların en önemli ortak özelliği ise hepsinin parasetamol, yani asetaminofen etken maddesini içeriyor olmasıdır.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey; kullanacağınız analjezik hangisi olursa olsun doktorunuzun tavsiye etmiş olması ve ilacın doktorun belirlediği dozda, istenen sürede alınmasıdır.
Kısacası hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır sorusuna verilebilecek en doğru cevap; doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici olacaktır.
Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı Neden Dikkat Edilmesi Gereken Bir Durumdur?
Yaşamın hangi evresinde olunursa olunsun, hangi sağlık problemi yaşanırsa yaşansın ilaç kullanımı konusunda bilinçli olunmalıdır. Ne yazık ki toplumumuzda doktora danışmadan ilaç kullanmak oldukça yaygın bir davranış, hatta alışkanlıktır.
Özellikle hamilelikte ağrı kesici kullanımı çok fazla ciddiye alınmayan ve hem bebeğin hem de anne adayının hayatını tehlikeye atan hassas bir durumdur.
Anne adayı, gebe kalmadan önceki bilinçsiz analjezik kullanımını bebek beklerken de yaptığı takdirde kendisinin ve bebeğinin hayatını tehlikeye atarak, doğum komplikasyonları riskini artırmaktadır.
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğum için hamilelikte ağrı kesici kullanımı konusunda bilinçli davranılmalı ve doktora danışmadan kesinlikle herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
Bebek bekliyor olmak özel bir durumdur ve bu süreçte anne adayına önemli görevler düşmektedir. Çünkü bebek dünyaya gelene kadar beslenmesinden tutun da içerisinde bulunduğu ruh haline kadar her şeyi annenin davranışları ve alışkanlıklarıyla ilişkilidir.
Bu nedenle anne adayı sadece beslenme konusunda değil, hamilelikte ağrı kesici ve diğer ilaçların kullanımı konusunda da bilinçli davranmalıdır. Doktora danışmadan herhangi bir ürün kullanmamalıdır.
Merhaba 3 haftalık hamileyim 3 tane 50 mg agrı kesici içtim çok zararlimidir