Hamileyken Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelik demek pek çok şeye bolca dikkat etmek, yeni bir hayat düzenine ayak uydurmak demek aslında. Hamilelik dışında da zararlı olduğu hatta zararlı olup olmadığından emin olunmayan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Saçınızı boyadığınız boyadan tırnaklarınıza sürdüğünüz ojeye kadar pek çok şeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Fakat bazı yiyecekler var ki, bunların hamilelikte size ve bebeğinize zarar vereceği konusunda hiç şüphe yok. Bu besinlerden kesinlikle 9 ay boyunca ayrı kalmalısınız.

1. Az pişmiş veya çiğ yumurta

Az pişmiş veya çiğ yumurta yemek, hamilelikte salmonella denilen bakteriler aracılığıyla çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olur. Bu tür bakteriler hamile annede ishalle sonuçlanan sıkıntılara sebep olmaktadır. Salmonella bakterisi gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. Bu sebepten ötürü hamilelik döneminde çok pişmiş yumurtaları tercih etmeniz gerekir.

2. Pastörize edilmemiş veya küflü peynirler

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten üretilen peynirler, gebelerin uzak durması gereken yiyeceklerden bir diğeridir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde veya bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına sebep olan listeria adlı bakteriler bulunur. Pastörize edilmiş sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için kusursuz bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler bir hayli tehlikelidir.

Sütü de çiğ olarak tüketmemelisiniz!

3. Karaciğer

Karaciğer, yüksek miktarlarda A vitamini içermekte olan bir sakatattır. Hamilelik döneminde ise bu hiç sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle gebelere önerilmez.

4. Az pişmiş ya da çiğ et

Çiğ veya az pişmiş et gebelik sürecinde kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun nedeni, az pişmiş veya çiğ haldeki et toksoplazma riski taşır. Toksoplazma, doğum kusurlarına ve düşüğe sebep olabilir. Hiç pembelik kalmayana tavukları ve etleri pişirmek iyi olacaktır. Bu yüzden donmuş etleri, tamamen çözülmeden pişirmemelisiniz.

Sağlığınız açısından salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekir.

5. Cipsler ve kızartmalar

Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere sebep olduğu belirlenen, akrilamid maddesi içeren gıdaların ekseriyetle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önerilmektedir. Nedeniyse, akrilamid maddesinin karbonhidrat ve aminoasitler ile yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girerek oluşması ve bunun sinir sistemine zarar vermesi.

Fakat bunlar dışında tüketilebilecek patatesin, hamile veya emzirmekte olan kadınlar için çok sağlıklı etkileri bulunur.

6. Kabuklu deniz ürünleri

Midye, istiridye, karides gibi çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin gebeleik sürecinde yenmemesi önerilir. Nedeni ise çiğ deniz ürünleri de salmonella üretmeleri nedeniyle zehirlenmeye sebep olabilir.

7. Alkollü içecekler

Kimi doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin veriyor olsa da; genellikle hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olduğu bilinmektedir.

8. Bitki çayları

Bitki çayları bilinçli kullanılırsa faydalı olurken, bilinçsizce tüketildiğinde zarar getirebiliyor. Hamilelikte tabii ki bu durum daha dikkat edilmesi gereken bir hal alıyor. Fesleğen,  aloe vera, sedef otu, ginseng, kekik, adaçayı ve bunlar gibi pek çok bitki rahim kasılmalarını başlatabilir ya da doğum anomalilerine neden olabilir. Bu yüzden tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

9. Fazla şeker içeren yiyecekler

Gebelikte pasta ve şekerli pastane ürünleri, reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler zararlıdır. Paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulması gerekir.

10. Soya ürünleri

Soya sosu vb. ürünleri gebelikte kullanmamalısınız. Genetiğiyle oynanmış enzimler içermesi sebebiyle sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir.

11. Kahve

Kahve keyfinizi hamilelik döneminde ne yazık ki bırakmanız gerekiyor. Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte tavsiye edilmez.

12. Çiğ balıklar ve sakatatlar

Sakatatlar kesinlikle uzak durulması gereken yiyeceklerdir. Nedeni bakteri üremesine en açık yiyecekler olmasıdır.

13. İyi yıkanmayan sebzeler

Tüketeceğiniz sebzeleri sirkeli suda iyice yıkamalısınız. Hayatınızın her zamanında geçerli olan iyi yıkanmamış sebzelerdeki bakterilerin vereceği zarar, hamilelik döneminde ekstra tehlikeli bir hal alabilir.

 

Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte El ve Kol Uyuşması

Hamilelikte Kaygı ve Heyecan

Hamilelikte Eşinizle Aranızı Bozabilecek 5 Durum ve Çözüm Önerileri!