Hamileyken Üstüne Görmek Ne Demektir?

Hamileyken Üstüne Görmek Ne Demektir?

Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren birçok konuda daha hassas ve şüpheci davranmaya başlarsınız. Bunun ana sebebi, artık sadece kendinizi değil, sizinle birlikte karnınızda büyüyen bebeğinizin de sağlığını düşünmeniz gerektiğidir.

Bu sebepten, özellikle bu süreç içerisinde yaşanan herhangi bir vajinal kanama veya lekelenme durumu, anne adaylarını korkutarak fazlasıyla telaşlandıran bir konu hâline gelir.

Gebelikte yaşanan kanamalar, düşük tehlikesi gibi ciddi bir durumun habercisi olabilir. Ancak özellikle gebeliğin ilk başlarında yaşanan hafif lekelenmeler, üstüne görmek olarak isimlendirilen ve hamileliğin ilk belirtileri arasında sayılan normal bir bulgudur.

Peki üstüne görme nedir, neden olur ve ne kadar sürer? Diğer kanamalardan ayrılan özellikleri nelerdir? Bebek için herhangi bir tehlike oluşturur mu?

Hamileyken Üstüne Görmek Nedir?

Üreme olgunluğuna erişen kadınlar, yumurtalıklarından 28 günde bir olgunlaşmış bir yumurta hücresi bırakır. Bu süre içerisinde östrojen ve progesteron hormonları, yumurtanın döllenmiş olma ihtimaline karşı rahmi, döllenen yumurtanın tutunabileceği ve burada yaşayabileceği şekilde hazırlar.

Yumurta sperm hücresi ile buluşmaz, yani döllenme gerçekleşmezse rahim içini saran tabaka vücuttan atılır, yani kısacası adet kanaması gerçekleşir. Ancak yumurta hücresi ile sperm hücresi karşılaşılır ve döllenme gerçekleşirse, döllenen yumurta fallop tüplerinden ilerleyerek rahme ulaşır ve gelişmek üzere rahim iç duvarına tutunur. Bu tutunma sırasında oluşan hafif kanamaya da ‘üstüne görme’ denir.

Üstüne görme, halk arasında ‘üstüne adet’ veya ‘hamileyken üstüne görmek’ gibi farklı şekillerde de tanımlanmaktadır. Tıp dilinde ise bu olayın karşılığı ‘yerleşme kanaması’ veya ‘implantasyon kanaması’ olarak geçmektedir. Tüm bu tanımlar aynı durum için kullanılmaktadır.

Gebelikte uzak durulması gereken 10 şey! Konulu yazımızı okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/gebelikte-uzak-durulmasi-gereken-10-sey/

Üstüne Görme Neden Olur?

Bu kanama her gebelikte kesin olarak gerçekleşmeli diye bir kaide yoktur. Tüm hamileliklerin yaklaşık %25-30’unda meydana gelmektedir. Yani her 3 hamileliğin birinde implantasyon kanaması yaşanması muhtemeldir.

Peki hamileyken üstüne adet neden olur?

Döllenme sonrasında embriyonun yaşamını devam ettirebilmesi için rahim içi duvarı denilen endometriuma tutunması gerekir. Bu tutunma işlemi sırasında embriyo, rahim duvarına yerleşirken yarattığı bazı hareketler nedeniyle kılcal damarların çatlamasına neden olur.

İmplantasyon kanamasının gerçekleşme nedeni ise, bu hareketlerin bir sonucu olarak rahim içi duvarında bulunan kılcal damarların patlaması ve hafif kanamalara yol açmasıdır.

Ancak hamileliğin en başlarında meydana gelen bu kanamanın başka sebepleri de olabilir ve anne adayları bu kanamaları yerleşme kanaması ile karıştırabilir.

  • Düşük belirtisi
  • Dış gebelik belirtisi
  • Rahimde kist veya tümör bulunması
  • Vajinal enfeksiyonlar

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte görülen yerleşme kanamasının anlaşılabilmesine yardımcı bazı bulgular vardır. Bu belirtilerin birçoğu regl öncesi belirtilerle benzerlik göstermektedir.

Ancak hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan üstüne görmenin işaretleri, çok daha hafif şiddetli seyretmektedir.

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları
  • Hâlsizlik
  • Karın bölgesinde hafif kramplar
  • Hafif baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Sık idrara çıkma
  • İştahsızlık
  • Vücut ısısında artış
  • Ruh hâlinde ani değişmeler

Bu belirtiler, aynı zamanda gebeliğin de ilk belirtileri arasındadır. Ancak şikayetlerin implantasyon nedeniyle oluştuğu bazı farklılıklar sayesinde anlaşılabilir.

Hamileyken Adet Görülür mü? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

İmplantasyon Kanaması Nasıl Olur?

Bu kanamanın kendine özel bazı özellikleri vardır. O zaman gelin hep birlikte ‘Yerleşme kanaması nasıl olur?’ bakalım;

  • Çok Açık veya Çok Koyu Renk;

Yerleşme kanaması koyu kahverengi veya çok açık pembe renktedir.

Endometriumdaki kılcal damarlar çatlayınca açığa çıkan bir miktar kan, vajinaya ulaşana dek pıhtılaşarak koyu bir renge de dönüşebilmektedir.

  • Az Miktar;

Üstüne görmenin miktarı oldukça azdır. Bazen birkaç damla kan şeklinde, bazen de belli belirsiz açık renkli lekeler şeklinde oluşabilmektedir.

Vajinal pedi dolduramayacak kadar düşük miktarda gerçekleşmektedir.

  • Kısa Süre;

Yerleşme kanaması kısa sürelidir. Birkaç gün veya birkaç saat süren lekeler meydana gelir. Sadece kılcal damarların deforme olmasından dolayı oluşması sebebiyle normal bir kanama gibi uzun sürmez.

  • Düşük Yoğunluk;

Vajinal kanamalarda genellikle parlak renkli ve pıhtılı bir kıvam söz konusudur. Ancak implantasyon sonucu oluşan lekeler pıhtısız ve düşük kıvamdadır.

Üstüne Görme ile Normal Adet Kanaması Nasıl Ayırt Edilir?

Bazı kadınlar, üstüne adet ile normal adet dönemlerini karıştırabilmektedir. Gebe olduğundan habersiz olan anne adayları, implantasyondan kaynaklı lekelenmeler yaşadıkları hâlde bunun normal regl dönemlerinden kaynaklı olduğunu düşünerek yanılabilmekte ve bu sebeple hamilelik geç fark edilebilmektedir.

İmplantasyon kanamasının taşıdığı özellikler, üstüne görme ile regli birbirinden ayırt edebilmenize yardımcı olacaktır.

  • Öncelikle adet kanaması ortalama 5-7 gün süren bir olaydır. Üstüne görme ise çok daha kısa sürmekte olup bazen birkaç saat, bazen de birkaç gün içerisinde bitmektedir.
  • Regl ortalama 28 günde bir meydana gelirken implantasyon kanaması regl döneminin birkaç gün öncesinde gerçekleşir.
  • Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak renkliyken üstüne görme düşük yoğunlukta, az miktarda ve çok açık veya çok koyu renktedir.
  • Regl döneminde kasıklarda yoğun kramplar meydana gelebilirken üstüne görmede çok hafif ve belirsiz kasılmalar oluşur.
  • Yerleşme kanamasında kandaki HCG hormonunda artış görülür.

Beta Hcg Değerleri Hakkında Her Şey! Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Hemen incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/beta-hcg/

Üstüne görme nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Gebeliğin ilk işaretlerinden biri olan üstüne görme, döllenmenin gerçekleştiğinin bir habercisidir. Bu nedenle gebeliğin varlığı ve döllenmenin oluştuğu tarih hakkında bilgi veriyor olması ‘yerleşme kanaması ne zaman olur?’ sorusunu akıllara getirmektedir.

İmplantasyon, yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra, yani spermin yumurtayı döllemesinden ortalama 6-12 gün sonra gerçekleşir.

Bu süre, normal regl döngünüzün birkaç gün öncesine tekabül etmektedir. Yani olgunlaşan yumurta hücreniz bu sırada bir sperm ile karşılaşır ve döllenirse, 6-12 gün arasında süren bir yolculuk sonunda tüplerden rahme ulaşarak yerleşme işlemine başlar.

Böylelikle normal adet döngünüzün birkaç gün öncesine denk gelen bir lekelenme oluşur.

Üstüne görme zamanı size ne kadarlık gebe olduğunuz konusunda da bilgi vermektedir. Lekelerin görüldüğü tarih, yaklaşık bir haftalık gebe olduğunuza işarettir ve bu lekelenmeden yaklaşık 3 gün sonra yapılacak bir test, size hamilelikle ilgili kesin cevap verebilir.

Yerleşme Kanaması Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte üstüne adet görmek denildiğinde, akla normal bir adet süresi kadar kanama yaşanacağı düşüncesi gelebilir. Fakat regl ve implantasyon kanama süreleri farklılık göstermektedir.

Peki yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme kanaması, embriyonun rahme tutunması sırasında kılcal damarlardan bazılarını patlatmasından kaynaklandığı için çok uzun süreli ve yoğun gerçekleşen bir kanama değildir.

Çoğunlukta 1-2 gün hafif bir lekelenme veya akıntı şeklinde yaşanmaktadır. Ancak daha uzun ve yoğun gerçekleşen bir kanama varsa, önemli bir durumun habercisi olabileceği için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Yerleşme Kanamasının Zararı Var mıdır?

Anne adayları, gebeliğin en başında yaşanan implantasyon kanamasını gördüklerinde bebeklerine bir zarar geldiği veya ciddi bir durum olduğu düşüncesi ile endişeye kapılabilmektedir. Fakat bu endişeler yersizdir.

Bunun yanı sıra üstüne görmek, her gebede meydana gelmeyebilir, ancak eğer gerçekleşmişse bu çok normal ve olağan bir olaydır.

Embriyonun rahme tutunduğunu göstermektedir. Yerleşme kanamasının anne veya bebek için herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Ancak diğer vajinal kanamalar ile ayrımı iyi yapılmalı, şüpheli bir kanama yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

İlk Doktor Randevusunda Anne Adaylarını Neler Bekliyor?

Gebelikte Röntgen Çektirmek Neden Riskli?

Kısırlık Riskini Artıran Gıda ve Maddeler Nelerdir?