Kısırlık faktörlerinin her iki cinste de eşit olduğunu, erkekten ya da kadından kaynaklanabileceğini açıklayan uzmanlar, adet görememenin de belli nedenlere bağlı olarak geliştiğini vurguluyor. Adet görememek kadın hormonları ya da yumurtalıklarda oluşan olumsuz etkilerin sonucu olarak görülüyor. Birçok faktöre bağlı olarak adet görememe sorunu görülebilir.
Gebelik yaşamak isteyen fakat döngü yaşamayan kadınların hamile kalıp kalamayacağı değişiklik gösterebilir. Hiç adet görmeyen kadınlar hamile kalabilir mi? Bu süreçte nelere dikkat edilmeli? Adet görmemenin nedenleri ne olabilir? Gibi sorulara hep birlikte göz atalım.
Adet Dönemi ve Gebelik Arasındaki İlişki
Kadınları düzenli bir döngüde adet görmesi, hamile kalabileceği anlamına gelmemekle birlikte hiç adet görmeyen kadınlar hamile kalabilir mi? Sorusuna geçmeden önce adet dönemi ve gebelik arasındaki ilişkiyi anlamamız gerekir. Adet döneminden önce rahimde yumurtlama dönemi başlar.
Yumurtlama dönemi her ay yinelenerek devam eden bir döngüde ilerler. Bu dönemde yumurta, 14 güne kadar gelişip folikül içinde olgunlaşır. Bu olgunlaşma tamamlandığında yumurta çatlar ve yumurtalıklar yumurtayı serbest bırakır. Bu yumurtlama süreci 12 saat sürecektir ve döllenme için en iyi zaman budur. Spermin bu süreçte yumurtalıkta 5 güne kadar canlı kaldığı söylenir. Bu nedenle gebeliğin başlaması için en etkili dönem yumurtlama dönemidir.
Yumurtlama döneminin ardından kadınların her ay yaşadığı adet dönemi gerçekleşir. Progesteron hormonu rahminiz ile iletişime geçerek rahim astarına sinyal gönderir. Rahim zarı bu şekilde dökülerek adet dönemine girmenizi sağlar. Bu döngünün basamaklarına bakacak olursak:
- Aylık döngünün başlangıcında hormonlarınız yumurtalara sinyal göndererek yumurta gelişimini başlatır.
- Döngünün ilk yarısı; 14 günlük sürede hormonlar yumurtayı geliştirmeye yönlendirir ve yumurtayı olgunlaştırır.
- Döngünün yarısında; folikül patlar ve açılır. Bunun sonucunda yumurtlama dönemi başlamış olur.
- Döngü sonunda; kalınlaşma oluşarak döllenmeye hazırlık olur ve sonrasında regl dönemi başlar.
Adet Olmadan Hamile Kalmak Mümkün mü?
Hamile kalmanın tek sebebi adet görmek değildir. Adet döngüsünün yanında hormonların etkisi oldukça fazladır. Adet düzensizliği ya da hiç adet olamama gibi durumlarda hamile kalamayacağı için üzülen ve stres yapan kişiler, her şeyden önce bir uzmana başvurmalıdır. Adet olmamanın sebepleri araştırılarak gebe kalmaya yardımcı tedaviler ile hamilelik sağlanabilir.
Gebelik için önemli olan adet görmekten çok, yumurtlamaktır. Östrojen ve sonrasında progesteron hormonu düzenli şekilde salgılanırsa yumurtlama olmadan da rahim astarı kalınlaşabilir. Bunun sonucunda gebelik gerçekleşebilir. Fakat adet görmeme durumlarında önce nedenlerine bakılıp sonrasında hormon tedavileri ile hamilelik düşünülmelidir.
Özetleyecek olursak hiç adet görmeyen kadınlar hamile kalabilir mi? Sorusunun cevabı uzmanlara göre evettir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hamile kalmak isteyen kişilerin genetik geçmişi ve adet olmamanın nedeni araştırılarak ilaç tedavileri ile hamile kalmalarının mümkün olduğu biliniyor. Doktorunuzun incelemeleri sonucu ilaç, hormon ya da tüp bebek gibi laboratuvar ortamında gerçekleşen tedaviler ile hamile kalmanız mümkündür.
Yumurtlamayı ve Hamile Kalmayı Engelleyen Durumlar
Adet görmeyen ve hamile kalamayan insanlarda sağlık sorunları olabilir. Bu sorunlar gebelik yaşayamamanın ve yumurtlayamayanın işaretidir.
-
Tiroit hastalığı
Tiroit vücutta düzeni sağlayan en önemli hormonlardan yalnızca biridir. Menstürasyon ve yumurtlamayı düzenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle tiroit hastalığına sahip kişilerde adet düzensizliği ya da adet olamama gibi sorunlar görülür.
-
Polikistik Over Sendrom
Hormonsal bir hastalık olan Polikistik Over Sendrom’u, en yayın hormon bozukluklarının başında yer alır. Androjen seviyesinin artışı ile birlikte görülen bu sorun, vücutta sivilcelenme ve tüylenmeye neden olarak hormonlarınızda değişikliğe yol açar. Düzensiz adet, adet olamama ve kısırlığa yol açan bu durum hamileliğe engel bir durum olabilir.
-
Yumurtalık yetmezliği
Yumurtalık yetmezliği adetin olmamasına neden olur. Bu durum yıllarca regl olmama ve yıllar sonra olma ihtimali olan bir durumdur. Regl olmuyor ve bu durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz.
-
Kilo faktörü
Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kişilerin adet düzensizliği yaşaması ve hamile kalamaması durumu söz konusudur. Vücuttaki yağ eksikliği ya da çok fazla yağ bulunması, gebe kalamamaya neden olur.
-
Stres faktörü
Stres insan vücudunu her anlamda etkileyen en önemli faktördür. Çok fazla stresliyseniz beyniniz hormonlarınıza faydalı sinyaller olmayacaktır. Stresin sonucunda hormon bozuklukları ile birlikte gebe kalamama ya da regl olamama sorunu ortaya çıkar.
Unutmamanız Gerekenler
Yaşadığınız durum tamamen genetik ya da hormonlarınızın sebep olduğu bir şey olabilir. Adet görmemek kadınlık hormonlarınızın olmadığına ya da kesinlikle bebek sahibi olmayacağınıza işaret etmez. Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte adet döngüsü yaşamayan kişilerin gerekli tedaviler ile çocuk sahibi olabileceğini unutmayın.
Bir uzmanın paylaşımına göre; ergenliğinden beri adet görmeyen ve vücudundaki hormonların neden olduğu kısırlığı yaşayan bir kadın tüp bebek ile çocuk sahibi olabildi. Siz de alanında uzman bir doktora danışarak önce sorunun ne olduğunu ardından da çözümün hangi tedaviler ile olabileceğini bilmelisiniz.
Adet görmemeniz hamile kalmayacağınız anlamına gelmiyor. Yumurtlama düzeniniz varsa anlamadan hamile de kalabilirsiniz. Regl döngüsü yaşamadığınız için hamile olduğunuzu anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bu dönemde bazı belirtiler yaşanabilir.
Gebelik belirtilerini hatırlamak gerekirse;
- Sürekli yorgunluk ve uyku hali
- Göğüslerde şişme ve hassasiyet
- Midede şişlik ve sindirim şikâyeti
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Huysuz ve agresif olma
- Sık sık idrara çıkma
- Kabızlık şikâyeti
- Kasık ağrıları
Kullanılan Bazı Tedavi Yöntemleri
Kısırlık ya da hastalıklara bağlı durumlarda kullanılan tedavi yöntemleri arasında en yaygın kullanılan iki yöntem vardır. Biri tüp bebek diğeri ise iğneleme yöntemidir.
-
İğneleme tedavisi
Kadında gelişmeyen yumurtalar ve yumurta problemlerine bağlı gelişen durumlar varsa aşılama iğnesi kullanılır. Yumurta çatlatma olarak da bilinen bu yöntem erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında işleme alınıp kadın yumurtasına enjekte edilmesidir. Tüplerin ikiside kapalıysa tüp bebek tedavisi önerilebilir.
-
Tüp bebek tedavisi
Doktorunuzun önerisi ile tüp bebek tedavisi deneyebilirsiniz. Erkekten alınan spermlerin laboratuvarda döllenmesi ile birlikte oluşturulan gebelik kadında tüplerin kapalı olması, erkekte sperm zayıflığı ya da yumurta rezervinin az olması durumlarında kullanılabilir.
Hiç adet görmeyen kadınlar hamile kalabilir mi? Sorusunu sizin için cevapladık. Teknolojinin ve tıp sektörünün gelişmesi ile birlikte, adet görmemenizin nedenleri ve bu süreçte nasıl gebe kalınacağına yönelik çalışmalar her geçen yıl artıyor. Bu süreçte gebe kalmanız belli tedaviler için oldukça olumlu diyebiliriz. Yaşadığınız sorun için alanında uzman bir doktor ile görüşmenizi öneririz.
“Adet Döneminden Önce Hamile Kalabilir miyim?” Konulu yazımızı okumak için bağlantıya tıklayın: https://www.bebek.com/adet-doneminde-hamile-kalabilir-miyim/