hiper-anne-misiniz

Hiper Anne Misiniz?

Hiper anne tanımını belki de ilk kez okuyacaksınız. Okurken belki kendinizi eleştirecek belki kendinizi keşfedeceksiniz.

Hiper anne tanımı nedir?

Hiper annelik, annenin çocuğun her hareketine karışması, çocuğunu sürekli olarak kontrol altında tutma isteğine verilen isimdir.

Hiper ebeveynlerin çocuklarının yetersizlik hissine ve özgüven düşüklüğüne sebebiyet verdiğini biliyor musunuz?

Hiper ebeveynler yada hiper anneler hiper babalar mükemmeliyetçi yaklaşımlarınızın çocuğunuzdaki etkisi yetersizlik olabiliyor. Çocuğunuz kendi yeteneklerinin farkına bile varamıyor ve her zaman siz veya sizin olmadığınız ortamda hep birilerine ihtiyaç duyacak bireyler yetiştiriyor olmanızı hiç düşündünüz mü?

Hiper anneler nasıl davranırlar?

Hiper annelik bir annede hali hazırda var olan kaygı düzeyinin yüksek olmasıdır. Hiper anneler kendilerini yetersiz hisset­tikleri için çocuklarına sürekli olarak müdahale ederler ve karışmadan duramazlar. Hiper anneler içlerindeki bu duygu duruma müdahale etmekte zorlanırlar. Anne olmanın verdiği sevginin doruklarında yanlış tutumlarını göremezler ve absorbe ederler. Çünkü annelik duygusu biyolojiktir. Ancak ebeveyn olmak sonradan öğrenilir.

Bir anne hiper anne olmaktan kendini nasıl alıkoyabilir?

Hiper anne öncelikle durumun bilincine varmalıdır. Çevresinin yorumu yada çocuğunun okulundaki uzmanların yorumları ve öngörülerini dikkate alarak kendindeki yanlış giden süreci keşfedebilir.

Hiper anne durumun bilincine vardıktan sonra nasıl düşünmelidir?

Hiper anne durumun bilincine vardıktan sonra yaptığı abarttığı her davranışın olduğu gibi çocuğuna karşı olan sevgisinin ve çocuğuna karşı olan müdahalesinin de normalin dışında  çocuğuna zarar verdiğini bilmelidir. Ebeveyn olmak özellikle anne olmak belki de yaşamdaki en zorlu deneyim en zorlu iş. Ancak ebeveynlik doğuştan gelen bir yeti değildir kişinin kendi çabasıyla deneyimiyle ve kendini doğru geliştirmesiyle güzel bir hal alabilir.

Çocuk psikolojisinde hiper annenin etkisi nedir?

cocuk-psikolojisinde-hiper-annenin-etkisi-nedir

Çocuk psikolojisinde annenin tutumları çok önemlidir. Çünkü annelik duygusuyla bir anne olumsuz davranışlarının farkında olmayabilir ya da yanlış davranışlarını hemen göremeyebilir.

İlerleyen süreçte özgüveni düşük ve başarısız bir yetişkin olma yolunda ilerleyen çocuk psikolojik anlamda destek almak zorunda kalacaktır. Çünkü hiper annelerin çocukları hep stres altındadır annelerinin beklentilerini gerçekleştirememe kaygısıyla mutsuz stres dolu birey halinde yaşarlar.

Hiper anneliğin getirdiği olumsuz sonuçlar nelerdir?

  • Hiper anne içindeki mükemmeliyetçilik duygusu nedeniyle başarısız olduğunu sürekli olarak düşünerek mutsuz bir ebeveyn olma yolunda ilerleyebilir.
  • Mükemmeliyetçiliğin olumsuz bir diğer tarafı da çocuğun eğer eğitim hayatı var ise o zaman çok daha fazla kendisini gösterir. Çocuğun eğitim başarısı hiper anneyi strese sokar ve çocuğunun stres seviyesini de bilmeden artmasına neden olacak davranışlar sergilemesine neden olur.
  • Hiper anne çocuğuna hata yapma fırsatı vermez ve çocuğuna hata yapma şansıda vermediği için çocuğunu  bu durum oldukça olumsuz etkiler.

Hiper anne olduğunuzu düşünüyorsanız unutmamalısınız ki, çocuğunuzun özgüveninin gelişimindeki en önemli kişi annesi ve babasıdır. Çocuğunuza sorumluluklar vermeli ve özgüveninin gelişimine katkıda bulunmalısınız.

Yeterince iyi bir anne iyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız bu yolda en iyi en akıllıca başlangıç çocuğunuzdan beklentilerinizi minimum seviyeye indirmek ve hatta sıfır beklentiyle yeniden bir başlangıç yapmak olacaktır. Bu başlangıçta çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek en güzel adım olacaktır.

Ve unutmayın ki çocuğunuza verebileceğiniz en büyük ve en güzel destek sevginizin onun başarısıyla paralel değil sevginizin her koşulda ve her şartta onunla olacağınızı hissettirmenizdir.

 

Uzman Klinik Psikolog&Aile Danışmanı 

Berrak YÖRÜK

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikologberrakyoruk/?hl=tr

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuğum Yemek Seçiyor! Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Dişlerini Gıcırdatıyor; Ne Yapmalı?

Bebek İçin Doğru Ayakkabı Seçimi