huzursuz-bebegi-sakinlestirmek-icin-oneriler

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmek için Öneriler

Anne babaların bebek bakımında en çok zorlandıkları konu, şüphesiz ki bebeklerinin ağlayıp sakinleşmediği anlardır. Özellikle alt temizliği yapılmış, karnı tok ve uykusunu almış bir miniğin herhangi bir sağlık problemi de yoksa neden ağladığını çözebilmek neredeyse imkânsız bir hal alır ve bu durum karşısında ebeveynler kendilerini oldukça çaresiz hissederler. Oysa bir bebeği sakinleştirmenin birinci şartı neden ağladığını anlayabilmektir. Bu doğrultuda çeşitli yöntemler denenerek miniklerin huzursuzluğu giderilebilir.

Ağlayan huzursuz bebeğinizi nasıl sakinleştirebilirsiniz? Bunun için kullanabileceğiniz yöntemler nelerdir, bu yazımızda sizlerle buluşuyor.

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmek için Hangi Yöntemler Kullanılabilir?

Yenidoğan bir bebek için ağlamak, en az uyumak ve beslenmek kadar temel bir ihtiyaçtır. Çünkü doğumun ardından yeni dünyaya adapte olma süreci onlar için oldukça meşakkatlidir ve bebekler tüm sıkıntılarını ağlayarak ifade ederler. Gülmek, göz kontağı kurmak, ses çıkarmak gibi kendilerini ifade edebilmenin farklı yollarını öğrendikçe kriz anları giderek azalacaktır. Fakat yaşamlarının ilk yılında bunu bir iletişim aracı olarak kullandıkları için bebeklerde ağlama durumlarına oldukça sık rastlanır. Bazen tüm ihtiyaçları giderilmesine rağmen miniğiniz sakinleşmeyebilir ya da ebeveynler sürekli huzursuz olan bebeklerini sakinleştirirken zorluk çekebilir.

Küçük bebeklerin huzursuzluğunu gidermek için yapılabilecekler şunlardır;

  1. Pış Pışşş sesi yöntemi:

Daha çok minikleri uyuturken tercih edilen pışpışlama yöntemi, bebekleri sakinleştirmek için başvurulan en etkili araçtır. Bebeğiniz huzursuzsa, korkmuş, canı yanmış veya ağlıyorsa onu kucağınıza alıp yavaşça sallayın ve sallarken sırtına veya poposuna hafifçe pış pış diyerek vurun. Bu ses ona anne karnındaki amniyon sıvısı içerisinde olduğu ortamı hatırlatarak huzurlu hissettirecektir.

  1. Kundaklama yöntemi:

Eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bir gelenek olarak bebek kundaklama, miniklerin kendilerini anne karnındaymışçasına güvende hissedebilmelerine yardımcı olur. Çünkü bebek, kundak yapıldığında kendini anne rahmindeki gibi dar bir alanda sarılıp sarmalanmış hisseder, bu da bebeğe huzur ve dinginlik verir.

Bu yöntemi kullanırken şu noktalara mutlaka dikkat edin:

  • Bebeğinizi yarım kundak stili ile kundaklamaya özen gösterin. Kalça çıkığı riskine karşı tam kundaklama yapmaktan kaçının.
  • Bebeğinizi, kolları vücuduna paralel olacak şekilde omuz ve kollarından sabitleyin, ancak belden aşağısını bacakları serbest hareket edebilecek şekilde kapatın.
  • Kundağı ne kolay açılabileceği kadar gevşek ne de bebeğinizi rahatsız edecek kadar sıkı yapın. Kesinlikle kan dolaşımına engel oluşturmayın.
  • Kundak yapacağınız örtü veya kumaşı iyi seçin. Terletmeyen ve tüy bırakmayan bir kumaş yapısı tercih edin.
  1. Yüzüstü ve yan yatırma yöntemi:

Bebeğinizi uyanık olduğu vakitlerde sert bir zemine veya başı avucunuza gelecek şekilde kolunuzun üzerine yan ve yüz üstü yatırın. Huzursuz bebekler bu pozisyonda yatarken kendilerini daha rahat hissederler. Bu uygulamada yavrunuzun yüzünü, nefes almasını kolaylaştıracak şekilde yana çevirmeyi unutmayın.

  1. Sallama yöntemi:

Bebeklere anne karnındaki zamanlarını hatırlatan yöntemlerden bir diğeri de sallama tekniğidir. 

Miniğiniz huzursuz hissettiğinde onu kucağınıza alıp sarılın ve belli bir ritimle hafifçe sağa sola veya ileri geri hareket ederek sallayın. Yavrunuzu sarsmamaya özen gösterin.

  1. Emzirme yöntemi:

Özellikle yenidoğan döneminde bebekleri en çok rahatlatan şey emme refleksidir. Bu sayede anneleri ile ten teması kurma imkânları olur, güven duyguları artar ve rahatlarlar. Canları yandığında, korkup yorulduklarında memede huzur bulurlar. Bu nedenle emzirmek, bebekleri sadece beslemek için değil kendilerini güvende ve huzurlu hissetmeleri için de önemlidir. Emzirmeye engel durumlar söz konusu olduğunda damak yapısına uygun bir emzikten de faydalanılabilir.

Bebeğinizi rahatlatmak için etkili olan bu teknikleri tek tek uygulayabileceğiniz gibi tek başına etkili olmadıkları zorlu anlarda belli bir sıra ile peşpeşe de uygulayabilirsiniz. (Kundakla, kucağa alıp sallarken pışpışla gibi) 

Ayrıca bu yöntemler her ne kadar yenidoğan dönemindeki minikler için tavsiye edilse de henüz hareket becerilerini tam kazanamamış yani yuvarlanma, dönme, emekleme gibi yetenekleri gelişmemiş 0-6 ay arasındaki bebekler için de kullanılabilecek faydalı tekniklerdir.

Bebeklerin Huzursuz Olma Nedenleri ve Sakinleştirme Yolları

Peki bir bebek neden huzursuz olur?

  • Karnı acıktığında
  • Altı kirlendiğinde
  • Korktuğunda
  • Uykusu geldiğinde
  • Yorulduğunda
  • Canı acıdığında
  • Işık, ses gibi uyaranlara fazla maruz kaldığında
  • Büyüme dönemlerinde (Atak haftalarında)
  • İlgi istediğinde
  • Kendini güvende hissetmediğinde
  • Gaz sancısı, pişik, reflü, kolik benzeri herhangi bir rahatsızlığı bulunduğunda
  • Alışık olduğu rutinin dışına çıkıldığında (Hayatına taşınma, yolculuk, bakıcı değişimi gibi herhangi bir yenilik eklendiğinde)

Sonuç olarak bebeğiniz acıktığında, uykusu geldiğinde, altını kirlettiğinde, korktuğunda, sıkılıp ilgi istediğinde, canı yandığında kısacası yaşadığı birçok duyguyu size aktarırken ağlar. Eğer huzursuzluğun kaynağına ulaşabilirseniz bu durumu düzeltirken tercih edeceğiniz yöntemi daha kolay belirler ve bu yolda daha başarılı olursunuz.

  • Öncelikle bebek huzursuzsa ve ağlıyorsa sakin olmaya çalışın. Anne babalar gergin olduklarında bebekler de bu gerginliği hisseder ve stresle dolarlar. Yani sakinlik kazandırmanın yolu sakin kalmaktan geçer.
  • Ten teması kurmayı deneyin. Anne kokusu ve sıcaklığı bebeğiniz üzerinde olumlu etki yaratacaktır. 
  • Özellikle gaz sancısı, pişik gibi bir sorundan kaynaklı sıkıntıları varsa ve canı yanıyorsa bebeğinize ılık bir banyo yaptırmayı deneyin. Suyun yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisinden faydalanarak onu sakinleştirebilirsiniz. Banyo yaptırmak, aynı zamanda daha rahat bir uykuya geçiş sağlayacak ve uyku kalitesini artıracaktır. Çok açken, çok tokken veya uykusuz olduğunda onu yıkamaktan kaçının. Bu durum onu daha fazla rahatsız edebilir.
  • Doğal aromatik yağlardan veya zeytinyağından faydalanarak yumuşak dokunuşlar ile bebeğinizin vücuduna masaj yapın. Vücudundaki gerginliği azaltarak gevşetip rahatlatacaktır.
  • Onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşun. Hikâyeler anlatın, şarkılar söyleyin, sohbet edin. Anne karnından bu yana tanıdığı sesiniz onu sakinleştirecektir.
  • Sevdiği bir uyku arkadaşı veya pelüşü varsa onu yanından ayırmayın. Oyuncağıyla ona komiklikler yapıp dikkatini çekmeye çalışın.
  • Bol bol emzirin. Emzirmenin ve anne sütünün bebeğinizin acısını azalttığını, ona güven dolu bir kucak sağladığı ve rahatlattığını göreceksiniz.
  • Onu dışarıya çıkarın, yürüyüş yapın ve dışarıyı izleyebileceği şekilde tutarak çevreyi görmesini sağlayın.

Her şeyden önemlisi yavrunuzun huzursuz olmasının bir sağlık probleminden kaynaklanmadığından emin olun. 2 saatten daha uzun süren ağlamalarda mutlaka bir doktora danışın.

Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin 10 Yolu: https://www.bebek.com/aglayan-bebegi-sakinlestirmenin-10-yolu/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Dolunay ve Uyku İlişkisi

8 Aylık Bebek Beslenmesi

Erkek Çocuk Saç Kesim Modelleri!