İçe Çökük Göğüs Ucu Neden Olur? Çözüm Önerileri Nelerdir?

İçe Çökük Göğüs Ucu Neden Olur? Çözüm Önerileri Nelerdir?

Bu içeriğimizde emzirme döneminde bir durumdan bahsedeceğiz. İçe çökük / düz meme ucu nedir? Neden oluşur? Bu durumda anneler bebeklerini nasıl beslemelidir? Tedavisi var mıdır? Bu soruların cevaplarına birlikte ulaşacağız.

İçe Çökük / Düz Meme Ucu Nedir?

Normalde meme ucunun dışarıya doğru çıkık olması beklenirken geçici ya da kalıcı olarak meme içe doğru çökük olması durumuna verilen isimdir.

İçe Çökük / Düz Meme Ucu Neden Oluşur?

Genelde bu durumun temel sebebi kas yapısıdır. Bireylerin doğuştan gelen veya sonradan yaşadığı durumlar meme başında çöküklüğe yol açabilir.

Normalde fizyolojik olarak meme ucunun altında bulunan kaslar uyaranların etkisiyle kasılır ve bunun sonucunda meme ucu ileriye doğru çıkar. Ancak bazı bireylerin yapısal özelliklerden kaynaklı süt kanallarının kısa olması veya meme ucunun çevresindeki kasların genişliğinden dolayı meme ucu dışarıya doğru çıkamaz. Bunun sonucunda meme başı çökük halde kalır. Bu doğuştan gelen sebeplerin yanı sıra meme travmaları, hamilelik, emzirme döneminde memede gerçekleşen büyüme ve sarkma, enfeksiyonlar da bu duruma sebep olabilir.

İçe Çökük / Düz Meme Ucuna Sahip Anneler Bebeğini Nasıl Emzirmelidir?

Düz / içe çökük meme başı doğum öncesi dönemde tespit edilmeli ve erken tensel temasla bebeğin memeye kendi başına yerleşmesine izin verilmelidir. Memeye iyi yerleştirilen bebek, meme başının şekli ne olursa olsun emme sırasında zorluk çekmeyecektir. Bu süreçte bebeklerin meme başını değil, kahverengi bölgeyi emdikleri ve bebeklerin memeyi emerken oluşturdukları negatif basınçla meme ucunun belirginleşeceği unutulmamalıdır.

Çözüm Önerileri Nelerdir?

Doğum sonrasında meme uçlarının çoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin doğum zamanı düzelir. Hemen doğum sonrasında, kesintisiz tensel temasa başlanması ve bebeğin erken emzirilmeye başlanması önemlidir. Doğumdan sonraki ilk iki günde memeler henüz dolmadan bebeğin memeye uygun yerleştirilmesi sağlanmalıdır.

Memenin elle desteklenmesi de bebeğin işini kolaylaştırabilir. Elle şekillendirme için avcunuzun içiyle memeyi aşağıdan desteklerken baş parmağınız ile memenin üst kısmında tutmalısınız.

Hoffman Tekniği

Hoffman Tekniği ile parmaklarınızla ev ortamında memeye masaj yaparak göğüs uçlarınızın çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Emzirme öncesinde meme ucuna uygulayacağınız bu el masajı sayesinde bebeğin memeye yerleşmesini kolaylaştırabilirsiniz. İçerisinde sanki bir kök varmış ve nazikçe çıkarıyormuş gibi düşünebilirsiniz.

Meme başı problemi çözümleninceye bebeğiniz emmekte çok zorluk çekiyorsa ve emzirme çok zorlaşıyorsa alternatif olarak bu yöntemler denenebilir:

Göğüs Ucu Çıkartıcı Kullanımı:

Göğüs ucu çıkartıcı aplikatör yardımı ile göğüs ucunuzu çıkartabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz;

https://www.e-bebek.com/chicco-gogus-ucu-cikarici-p-chi-2432100000

Anne Sütünün Sağılıp Bebeğe Anne Sütü Kaşığıyla Verilmesi:

Anne sütünün boşaltılması memeyi yumuşatır ve bebeğin memeyi almasını kolaylaştırır. Bu durum aynı zamanda süt üretiminin devamlılığını da sağlar. Sağdığınız sütü bebeğinize anne sütü kaşığıyla vermeniz en sağlıklı yöntemdir.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz;

https://www.e-bebek.com/materni-flowcup-ac-kullan-anne-sutu-emzirme-kasigi-kasikli-biberon-p-mtr-002/

Silikon Uç Kullanımı

Bebeğin emmesi için meme ucuna takılan geniş plastik ya da cam tabanı olan yapay meme uçlarıdır. Bebeğinizin emzirmeye olan adaptasyonunu kaybetmemesi amacıyla kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz;

https://www.e-bebek.com/baby-mom-silikon-gogus-ucu-koruyucu-set-p-byp-ls20/

Fakat şunu söylemek gerekir ki hiçbir ürün anne memesinin yerini tutmayacaktır. Bu sebeple bu ürünleri emzirmeyi gerçekleştiremediğiniz süreçlerde kullanmanız en sağlıklısıdır.

Bu süreçte sık sık bebeğe memeyi keşfetmesine olanak tanımayı ve tensel temasa devam etmeyi unutmayın. Bebeğin memeye kendi başına yerleşmeye alışana dek bu önerilerimizi uygulayabilirsiniz.

Sevgiler.

Begüm Onsun

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/diyetisyenbegumonsun/

 

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!