İkizlerin doğdukları andan itibaren anne sütüyle beslenmeleri gerekiyor. Hepimizin aklına annenin sütünün iki bebeğe birden yetip yetmediği geliyor. Anneler ise tek bebek için sütün yetip yetmeyeceğine ilişkin kaygıyı iki defa yaşıyor. Tıp literatürü sütün iki bebeğe yeteceğini söylese de, anne ikiz bebekten uyarı alırsa ve bebekler de güçlüyse süt oluyor. Ancak bebeklerin kilo alımı yeterli değilse, birtakım takviyelerde bulunmak gerekiyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, 100 ikiz bebek sahibi anneden sadece 3-4 tanesinin sütün yanında besin takviyesine ihtiyaç duymadan bebeğini besleyebildiğini söyledi.
Anne çok yorulduğundan evdeki bakım programının çok iyi organize edilmesi gerektiğine dikkati çeken Dr. Gülnihal Şarman, “Bu yorgunluk da, süt üretimini olumsuz etkiliyor. Annelerin iyi süt alabilmeleri için evde ikiz bebek bakımının planlanması lazım. Biz bu plan için ailelere bazı önerilerde bulunuyoruz.” dedi.
Evde İkiz Bebeklere Bakma Reçetesi
Çok pratik yemekler hazırlayın.
Hazır yiyecek isteyebileceğiniz yerlerin telefon numaralarını buzdolabına yapıştırın.
İnternetten alışveriş yaparak zamandan kazanabilirsiniz.
Toplu alışveriş yapın.
Annenin dışarı çıkmasına yardımcı olun. Bebeklerin yanında birini bırakın.
Eve beklenmedik misafir geldiğinde bulaşık yıkamayacağınız, bir kere kullanılıp atılan malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak) kullanın.
Anne, baba, anneanne, dede, babaanne, hala, teyze gibi bakıma destek olan kişiler ile tıpkı fabrikalardaki gibi vardiya planlaması yapın.
İlk 3-4 hafta kayıt defteri tutun. Çünkü bazen hep aynı bebekler besleniyor ve diğer bebek de açlığını gösteremiyor. Bu sebeple beslenme sayıları, adetleri, dışkılama saatleri, idrarları, ağızdan mı yoksa biberon ile beslendikleri mutlaka not edilmeli.
Günlük çizelgeleri düzgün ve bilgi atlamadan hazırlamaya çalışın.
İkiz Bebekler İlk 5-6 Ay Birbirini Tanımazlıktan Geliyor!
İkiz bebeklerin davranışları da aileler arasında günlük sohbetlerin en önemli konuları haline geliyor. Anne-babalar bebekler doğduktan sonraki ilk 5-6 ayda çok şaşırıyorlar; çünkü bebekler birbirini tanımıyor gibi davranıyorlar. Ancak altıncı ve dokuzuncu aylarda saçlarını, kulaklarını keşfediyorlar ve birbirlerini yakalıyorlar. Bir yaşına doğru birbirlerine karşı fazlaca ilgili oluyorlar. Çünkü hiçbir zaman insanın karşılaşmayacağı bir zenginliğe sahipler: Birbirleri. İkiz bebeklerin arasındaki iyi iletişim bir yaşından itibaren güçleniyor, iki yaşında ciddi ekip çalışması haline dönüşüyor. İkiz konuşması denilen ve kendi aralarında kullanıp, sadece kendilerinin anladıkları bir dil geliştiriyorlar.
İkiz Bebekleri Dikkatli İzlemek Gerekiyor
İkiz bebeklerin bakımı hakkında başka önemli noktalar da bulunduğuna değinen Dr. Gülnihal Şarman, bebeklerin gelişiminin aileler tarafından çok iyi izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor:
Aileler, bebeklerinin biri diğerine oranla daha küçükse, diğeriyle kıyaslama yapıyor. Bebeklerin doğdukları andan itibaren iki ayrı kişilik olarak kabullenilmesi gerekiyor.
Ömür boyu bu şekilde kıyaslama yapmak, aile içi dinamikleri bozuyor. Bebeklerden birinin diğerine göre gelişiminde bir gerilik varsa, bunların erkenden tanınması ve gerekli girişimlerin zaman kaybetmeden başlanması gerekiyor:
Bir veya iki aylık bebeğin vücudu sert duruyorsa beyin hasarlı olma riski yüksektir.
Üç- dört aylık olduğunda bebek başını tutamıyorsa, başı öne arkaya sallanıyor, dik kalamıyorsa bu normal değildir. Hemen girişimde bulunmak gerekir.
Erken doğan bir bebeğin ayı düzeltilmesine rağmen yapması gerekenleri yapmaması “kırmızı” alarm olarak değerlendirilmelidir. Örneğin: 2 ay erken doğmuş 8 aylık bir bebek, aslen 6 aylıktır. Bu bebek etrafındaki oyuncaklara ulaşıp tutamıyor ve ilgi göstermiyorsa yine girişimde bulunmak gerekir.
Gebelik sırasında riskler artmaya başlarsa ailelerin kendilerine bir B planı yapmaları önemlidir:
İkiz doğumun gerçekleştirilebileceği bir tam teşekküllü, bebek yoğun bakımı bulunan bir hastanenin belirlenmesi gerekiyor. Özellikle 32. haftanın altında doğum gerçekleşecekse hastane seçimi daha da önemli hale geliyor.
Eğer kadın-doğum uzmanı tarafından ciddi uyarılar başladığı belirlenirse, annenin yoğun bakım ekibiyle tanışması, doğum yapacağı merkezi görmesi, ekibe kendini tanıtması gerekiyor.
Ekibin organizasyonu doğacak bebeklere göre yapması önem taşıyor. Çok riskli bir doğum olacaksa uzmanların kendilerini en üst seviyede çalışır şekilde ayarlamaları, hemşire sayılarının ayarlanması, açık ısıtıcıların bebekler için rezerve edilmesi gerekiyor. İleri derecede prematüre doğan bebekler, haftalarca o yataklarda kalıyorlar.
Ailelerin iletişimi de önemlidir. 15 günde bir ailelerle konuşmak önemlidir. Yenidoğan hekimliği daha bebekler doğmadan önce başlıyor.
Ailelerin maddi yönden de hazırlanması ve yaklaşık olarak masraflar hakkında fikir sahibi olmaları gerekiyor. Ailelerin seçtikleri hastane çok masraflıysa kendilerinin başka planlar yapmaları önemlidir.