İkiz bebeklere sahip olmak hamile kadınların çoğu için tatlı bir hayaldir. Bir yerine iki bebeğe kavuşmak, ikinci bir hamilelik yaşamadan, iki kardeşi aynı anda büyütebilmek, hayatta bir can yoldaşları olduğunu bilerek yaşamak elbette ki güzeldir. Fakat gebelik sürecinde bir yerine iki bebek taşıyor olmanın birtakım güçlükleri bulunmaktadır. Bu tatlı telaşınızın yanı sıra, yaşayabileceğiniz sorunları ve çözüm yollarını da bilmeniz gerekir.
İkiz gebelik problemleri, sorunları içinde en dikkat çekeni hamilelik belirtilerinin daha yoğun ve şiddetli yaşanabilmesidir. Bulantı ve kusma gibi erken dönem gebelikte görülen şikayetler tekil gebeliklere göre daha fazla olabilmektedir. Bu durumda doktorunuzun tavsiyelerine başvurmanız ve bu belirtileri azaltacak tavsiyelere uymanız gerekir.
İkiz gebeliği olan anne adaylarında kansızlık daha fazla görülür. Bundan ötürü gebeliğin erken dönemlerinde demir taksiyesine başlanması, kansızlığa bağlı şikayetleri önleyecektir.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bir yerine iki bebeğin taşınması sonucu, rahmin taşıdığı yük bel ağrılarının tekil gebeliklere göre daha fazla olmasına hatta yürümede güçlüklere neden olabilir. Bu nedenle ikiz gebelik yaşayan kadınlar eğer çalışıyorlarsa ilerleyen aylarda izine ayrılmaları gerekebilmektedir. Yürüme güçlüğünün yanı sıra kilo alımındaki artışa bağlı olarak kimi gebelerde nefes alma güçlükleri de gerçekleşebilmektedir. Ayrıca ikiz bebeklere hamile olan kadınların diğer hamilelere oranla daha sık düzenli doktor kontrolünden geçmeleri önem taşımaktadır.
İkiz gebelik problemleri, sorunları arasında en önemlisi şüphesiz erken doğum ve düşük yapma riskinin yüksekliğidir. Genellikle ikiz gebeliklerde doğum tekil gebeliklerdeki gibi 40 haftayı bulmaz. Bu yüzden erken doğumlar sonrası bebek yoğun bakım servisinin bulunduğu bir hastane doğum için tercih edilmelidir. Erken doğum olasılığı yüksek olduğundan, önceden acil durumda götürülecek, bebek yoğun bakımı olan yakında bir hastane bulunmalı, doğum planlanmalıdır. Düşük yapma riskine karşı anne adayının son aylarda işten ayrılması ve evde istirahat etmesi şarttır. Çünkü annenin hareketli olması ikizlerin gereğinden erken doğumuna neden olabilmektedir.
Bir diğer konu, ikiz bebeklere hamile anne adaylarına sezaryen doğum yapmalarının tavsiye edilmesidir. Eğer bebekler baş gelişi ile geliyor ve anne adayının pelvis yapısı uygunsa normal doğumda sorunsuz olabilmektedir fakat günümüzde çoğul gebeliklerde sezaryen tercih edilmektedir.
Hamilelikte Baba Adayları Neler Yapmalı?
Hamilelik kadınlar için oldukça hassas bir dönemdir. Rahimlerinde büyüyen bebekleri ile birlikte tüm biyolojik fonksiyonları etkilenmekte, diğer yandan da anne olma psikolojisine geçmeye başlamaktadırlar. Bu insan hayatının en hassas ve mucizevi döneminde, baba adaylarının yapması gereken bir çok şey vardır.
Anne adayının ruh hali değiştiği için birden çok neşeli ya da üzüntülü olabilmektedir. Anne adayının dengesiz ruh halini dengelemeye yönelik davranışlar içinde olmalı, bu durumu garipsememeli ve asla tepki göstermemelidir.
Anne adayının kilo alması ve vücudundaki tüylerde artış görülebilmektedir. Bu sebepten anne adayı yeni görüntüsünden hoşlanmayarak mutsuz olabilmekte, vücut ağırlığından bir an önce doğum yaparak kurtulmak isteyebilmektedir. Onun sabırsızlığını anlayışla karşılayarak yatıştırmak ve yeni görüntüsünün de ona yakıştığını belirtmekten geri durmamalıdır. Ancak eğer anne adayı normal bir gebelikte alınandan daha fazla kilo aldıysa, onun dengeli beslenmesini sağlamalı, onunla birlikte bir sağlıklı beslenme diyetine girmelidir. Şüphesiz bu bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Anne adayının doktor kontrollerine eşlik etmek ve bebeğin ultrasondaki görüntülerini görmek, karnında taşımasa bile baba adayının bebeği benimsemesini sağlayacaktır. Baba adayları bu sebepten anne karnına dokunarak ve doktor kontrolünde ultrason görüntülerine bakarak bebeğin varlığını hissetmeye çalışmalıdır. Böylece onu her saniye içinde hisseden anne adayı ile bir duygudaşlık geliştirmesi daha kolay olacaktır.
Babanın doğuma girmesi şart değildir ancak kimi zaman anne adayı bunu talep edebilmektedir. Anne adayı doğum sırasında desteğe ihtiyaç duyuyorsa baba adayı önceden doğuma girmeye kendini hazırlamalıdır. Doğum sancıları başladığında ya da su geldiğinde baba adayı sakin kalmalı ve anneyi yönlendirmeli, nefes egzersizleri ile panik olmasını önlemeye çalışmalıdır. Ancak su geldikten uzun bir süre sonra doğumun gerçekleşeceğinin bilincinde olarak gereksiz telaşa kapılmamalıdır. Unutmamak gerekir ki, sonuçta doğum olayını bizzat deneyimleyecek olan anne adayıdır. Baba adayının hep ondan sakin kalması ve son ana kadar ona destek olması gerekmektedir.
Anne olmak kadar baba olmak da önemli görevleri beraberinde getirmektedir. Hamilelik sırasında annenin heyecanlarına, endüşelerine ortak olmak, ondan kendini uzaklaştırmamak, onun iki kişiye ait bir bebeği yüklendiğini bilmek ve ona göre hareket etmek baba adayının temel görevi olmalıdır.
İkiz ve üçüz gebelikler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/ikiz-ve-ucuz-gebelikler/