Bebeveynlere tek bir bebeğin uyku düzenini ayarlamak ve rutinini oluşturmak çok kolay gelmezken ikiz veya üçüz bebeklerin uyku düzenini oluşturmak daha da zor gelmektedir. Tek yumurta ikizi olsalar bile yapıları farklı olabilmektedir. Biri daha sakin, sessiz, kendi başına uykuya geçişi sağlayabiliyorken diğeri tam tersi sık uyanan, sesli ve daha huzursuz olabilir. Bu yüzden de onları uyutma yaklaşımımız aynı olmamalıdır. Bebeklerinizin biraz daha fazla uyumasına yardımcı olabilecek önerilere gelin birlikte bakalım.
Beyaz Gürültü Kullanın
Beyaz gürültü, stres seviyesini azaltmakta faydalı olurken aynı zamanda uykuyu bölebilecek diğer sesleri de engelliyor. Odanın dışındaki sesleri engellemesinin yanı sıra bazı durumlarda odanın içindeki sesi de engellemesi gerekebilir.
Odanın içindeki ve dışındaki sesleri engellemek için iki tane beyaz gürültü kullanılabilir.
Bunlardan biri beyaz gürültü çıkarabilen cihazlar veya uygulamalar olurken bir diğeri ise doğal beyaz gürültü sağlayan vantilatör gibi eşyalar olabilir.
Sonunda Uyuyacağı Yerde Başlayın
Bebeveynler için uyku düzenine alışana kadar bebekleri ayrı yerlerde yatırmak daha uygun gelse de aslında bu durum tam tersidir. Ayrı ve sessiz bir odada uykuya dalmaya alıştıktan sonra kardeşi ile aynı odaya dönecekse bu onun için daha zor olacaktır. İlk birkaç gün ayrı başlanabilir fakat daha sonra aynı odayı paylaşmak birbirleri ile aynı ortamda uyumaya alışmaları için önemlidir.
Birbirlerine alıştıkları bu süreçte beyaz gürültü iyi bir yardımcıdır.
Sabah uykularına alışmaları birbirlerinden farklı ise bu süreçte ayrı yatabilirler. Bebeveyn, bir çocukla ilgilenirken diğeri uyuyabilir daha sonra diğeri uyurken uyanan bebek ile oyun vakti yapabilir. Sonuç itibariyle gece birbirleri ile aynı odayı paylaşmaları önemliyken gündüzleri bebeveynin tercihine göre değişebilir.
Not Tutun
Bir bebeğin gününü ve düzenini akılda tutmak zor, iki bebeğin gününü ve düzenini akılda tutmak daha da zordur. Bebeklerin, güne başlama saatlerini, tüm beslenme zamanlarını, gündüz uykularına ne kadar sıklıkla ve ne kadar süre yattıklarını, gece yatma rutini başlangıçlarını, yatağa yatırılma zamanlarını ve en son olarak da gece uyanmalarını not etmek önemlidir. Bu notlar bebeklerin uyku düzenleri hakkında fikir edinmek için çok değerlidir. Aynı zamanda rutini iyileştirmek için yapılması gereken düzenlemelerin daha rahat ortaya çıkmasına da olanak sağlamaktadır.
Bebekleri Aynı Düzende Tutun
Uyuyan bebeği uyandırmak ne kadar garip bir fikir gibi gelse de aslında bu yanlış değildir. Bir bebek diğerine göre daha uzun uyuyor olabilir ama buna müsaade edildiğinde bu sefer uyku düzeni ve saatleri akşam geç saatlere kayacaktır. Böyle olunca diğer kardeşinin de uyku düzenine kötü bir etkisi olacaktır. Buna imkan vermemek için bebekleri sabah 15 dakika arayla uyandırmamız gerekir.Öğlen uykularında ise uzun uyuyan bebeği, günlük alması gereken uyku miktarına göre uyandırmak en uygunudur.
Birlikte Besleyin
Bebekler ilk 4-6 aylık sürelerde gece beslenmek için uyanırlar. Bu dönemlerde bebekleri birlikte beslemek, bebeveynlerin de gece daha rahat etmelerini sağlamaktadır.
Daha sonraki dönemlerde gece beslenmeden daha uzun saatler uyuyabilmektedirler. Bu zamanlarda ise uykudan uyandırmadan, onların ihtiyaçlarına göre besleme düzenlerini ayarlamak en uygunu olacaktır.
Uyku Rutinleri Oluşturun
Bebekler bir tane de olsa iki tane de olsa rutinler uyku öncesi geçiş için çok önemlidir. Ilık bir duş, masaj, ninni, masallar veya bebeğinizle geçireceğiniz sakin bir vakit çok önemlidir. Böylelikle bebekler, uyku vaktinin geldiğini anlayacak ve aynı zamanda sakinleşerek uykuya hazır hale geleceklerdir.
Ayrıca beyaz gürültü hakkındaki makalemizi okumayı unutmayın!
Beyaz Gürültü Nedir? Beyaz Gürültü Zararlı Mıdır? – https://www.bebek.com/beyaz-gurultu-nedir-beyaz-gurultu-zararli-midir/
Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr
Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu