ilk-emzirmeye-nasil-baslanmalidir-dogru-emzirme-nasil-olmalidir

İlk Emzirmeye Nasıl Başlanır? Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Anne ile bebeğin ilk buluşma anından sonra başlayan emzirme dönemi, hassas ve çok özel bir süreçtir. Yapılan araştırmalarla birlikte fiziki yararlarının yanında psikolojik olarak da pek çok faydası kanıtlan anne sütünün, özellikle de ilk emzirmenin önemi daha da iyi anlaşılmıştır. Bebek beslenmesindeki en temel besin anne sütüdür.

Uzmanlar ilk 6 ay boyunca sadece anne sütünün beslenme için yeterli olduğunu ve bebeğin sağlığı açısından ek gıdalara erken başlanmaması gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Bebeklerin içgüdüsel olarak emmeye başlaması anne ve bebeğin sevgi bağlarını güçlendirirken, aynı zamanda bebeğin kendini güvende hissetmesini de sağlar. Bu sebeple mümkünse doğumun hemen ardından, vakit kaybedilmeden anne ile bebeğin tensel temasının sağlanması gerekir.

Hamilelik Döneminde Emzirmeye Hazırlık

Hamilelikte meme bakımı ve annenin dengeli beslenmesi, süt üretimini ve kalitesini arttıran en önemli etkenler arasındadır. Anne adayları meme bakımında dikkatli olmalı ve tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmelidir. Memedeki dolgunluktan kaynaklanan rahatsızlıkları masaj ve ılık duşlarla hafifletebilirsiniz.

Vücut hamileliğe hazırlanırken aynı zamanda memelerde kendini süt üretimi için hazırlamaya başlar. Bu süreçte görünümün de normal olan bazı değişiklikler meydana gelir. Zaman zaman şişlikler oluşur, damarlar belirginleşir ve areolanın (meme ucu çevresindeki koyu kısım) alanı genişler. Anne hamilelik takibi yaparken göğüslerindeki değişiklikleri de kontrol ederek rahatsız edici durumları doktoruyla paylaşmalıdır.

Hamilelik döneminde meme ucundan sarı, beyaz akıntıların gelmesi normal sayılır. Önemli olan akıntının rengindeki değişimlerdir. Eğer akıntının rengi kırmızı ya da yeşil ise bazı testlerin yapılması gerekir.

Anneleri emzirme sırasında zorlayan en önemli sebeplerden birisi göğüs ucunda oluşan çatlaklardır. Çatlakları önlemek için doğuma birkaç hafta kaldığında doktorunuzun önerdiği kremleri kullanabilirsiniz.

İlk Emzirmeye Nasıl Başlanır?

Emzirme hem anne hem de bebeği için mutluluk verici bir dönem olmasıyla birlikte, bazı kurallara uyulmadığında sıkıntılı süreçlerin yaşanmasına sebep olur. Yaşanabilecek problemlerin çözümünde özellikle de ilk emzirmeye nasıl başlanır? Sorusunun cevapları, anneye rehberlik ederken bebeğin doğru ve kaliteli beslenmesinde yardımcı olur.

Emzirmede en çok dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin memeye yerleştirme pozisyonudur. Yanlış pozisyonlarda tutulması bebeğin yeteri kadar süt almasını engeller ve meme başı çatlaklarına zemin hazırlar. Bu sebeple ilk günlerden itibaren doğru emzirme teknikleri kullanılmalı ve bebek memeye uygun şekilde yerleştirilmelidir.

Emzirme Teknikleri

Kucaklama Tekniği:

Normal doğum yapmış anneler için uygun olan tekniklerden birisidir. Anne bir koltuk ya da sandalyeye oturur ve hangi tarafı emzirecekse o koluyla bebeğini alttan destekler.

Ters Kucaklama Tekniği:

Anne yine oturur pozisyondadır. Emzireceği memenin ters tarafındaki koluyla bebeğini alttan destekler.

Yan Yatış Tekniği:

Sezaryen ile doğum yapmış anneler için uygun olan bu teknikte, hangi memeden emzirilecek ise o tarafa doğru yan yatılır. Bebekte anneye yüzü dönük olacak şekilde yerleştirilir.

Koltuk Altı Tekniği:

Bebek ayakları annenin arka tarafına gelecek ve yüzü memeye dönük olacak şekilde, sırtı yastık yardımıyla desteklenerek yatırılır. Anne eliyle bebeğin başını destekler. Bu yöntemde sezaryen ile doğum yapanlar için uygun olan bir tekniktir.

Emzirmeye Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Emzirmeye başlamadan önce anne kendini rahat hissettiği tekniklerden birini seçer. Seçilen teknik hangisi olursa olsun bebeğin yüzü mutlaka memeye dönük olmalıdır. Meme ucuyla birlikte areola kısmının büyük bir bölümü ağzın içine sokulmalıdır. Özellikle de areolanın alttan tamamının, üstten de bir kısmının ağzın içinde olması çatlakları ve gaz oluşumunu engeller. Anne boşta kalan eliyle, baş parmağı üstte diğer parmakları altta kalacak şekilde memesini desteklemelidir.

Bazen anneden ya da bebekten kaynaklanan sebeplerle ilk emzirmeye başlanamaz. Böyle bir durumda mümkünse sütünüzü pompa ile sağarak bebeğinize vermelisiniz. Yaşanan problem sütünüzü sağmanıza engel oluyorsa normal emzirmeye geçene kadar uygun olan mamaları da kullanabilirsiniz. Bu süreçte beslenme mutlaka biberon yerine şırınga ya da kaşıkla ile yapılmalıdır. Biberona alışan bebeklerde memeyi reddetme oranı çok yüksektir.

emzirmeye-baslarken-nelere-dikkat-edilmelidir

Mucizevi Besin Kolostrum

Doğumdan hemen sonra başlayıp ilk 24-48 saat boyunca annenin meme bezlerinden salgılanan sarımsı renkte, koyu kıvamlı, içeriği normal anne sütünden farklı olan besine kolostrum denir.

Ağız sütü de denilen kolostrum içerdiği besinler ve antikorlar sayesinde gerçekten de mucizevi bir besindir. Anne karnında hastalıklara karşı korunan bebekler, doğduğu andan itibaren dış dünyadaki zararlı mikroplara karşı açık hale gelir. Kolostrum onun beslenme ihtiyacını tam olarak karşılarken aynı zamanda mikroplara karşı korunmasını da sağlar.

Kolostrumun Bebek İçin Faydaları

  • Yeni doğan bebeklerin vücudunda onu hastalıklara karşı koruyan antikorlar bulunmaz. Kolostrum ince bağırsaklardan tam olarak emilerek, bebeğin antikor üretme özelliği gelişene kadar bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bebeğin savunma sistemi için hayati öneme sahip olan bağırsak florasının gelişimini destekler.
  • Henüz az gelişmiş olan sindirim sistemi için en uygun besindir.
  • Vücudu mantar, virüs ve bakterilere karşı koruyan laktoferrin, kolostrumda bol miktarda bulunur.
  • A, D ve B12 vitaminleri ve protein yönünden çok zengindir.
  • Kolostrumun içeriği sarılığa neden olan maddelerin bağırsaklardan atılmasını kolaylaştırır.
  • Bebeklerin anne karnındaki kanının yapısı, doğumdan sonra değişmeye başlar ve bu değişim sonunda bilirubin maddesi zararlı olacak değerlere çıkar. Sindirimi kolay olan kolostrum bebeğin sık sık dışkılamasına yardımcı olur ve bilirubinin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Bebek anne karnındaki güvenli ortamından tamamen farklı bir dünyaya gözlerini açar ve stres yaşayabilir. Kolostrumun içeriğinde bulunan E vitamini bebeğin doğum sonrası stresini engeller.

Bebeklerin kolostrumdan yeteri kadar faydalanması için emzirmeye ilk 1-2 saatlik dönemde başlanması gerekir. Herhangi bir nedenle emzirme sağlanamadığı takdirde, kolostrum pompa ile sağılarak mutlaka bebeğe verilmelidir.

 Bebeğinizin anne sütünden tam olarak yararlanması ve oluşabilecek sıkıntıların kolayca çözülmesi için, kendinizi hamilelik sürecinden başlayarak emzirme sürecine hazırlamalısınız. Doğum öncesi ve sonrası uzmanların görüşlerinden faydalanarak, emzirme zamanlarını keyifli ve unutulmayacak anılara dönüştürebilirsiniz.

Günümüzde hava kirliliği ve yiyeceklerdeki doğal olmayan içeriklerin insan sağlığına zararları düşünüldüğünde anne sütü daha değerli hale gelmiştir. Özellikle de ilk emzirmenin önemi kolostrumun yapısındaki besin ve antikorların insan vücuduna faydalarının kanıtlanmasıyla daha da artmıştır. Uzmanlar bebeklerin ileriki yaşamlarında daha sağlıklı ve kendilerine güvenen bireyler olabilmeleri için 2 yaşına kadar anne sütü almaları gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Unutulmamalıdır ki annelerin yavrularına verecekleri en değerli besin anne sütüdür.

Emzirme Konusunda Merak Edilen Sorular ve Cevapları : https://www.bebek.com/emzirme-konusunda-merak-edilen-sorular-ve-cevaplari/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Doğum Sonrası Yaşayacağınız Değişimler Nelerdir?

Doğum Sonrası Korse Kullanımı