İnce Motor Kas Gelişimi Nedir?
İnce motor beceriler; günlük hayatta belki de farkında dahi olmadan oldukça fazla kullandığımız küçük kas gruplarının yer aldığı parmak ve el becerileridir.
Kalem tutma, yazı yazma, fermuar çekme, makas kullanma ve takma-çıkarma gibi beceriler ince motor becerilerinden bazılarıdır.
İnce motor beceriler, yaşa bağlı olarak gelişmekte olup erken yaşta kazanılan deneyimler ile desteklenmektedir. Yaşın ilerlemesiyle günlük hayatta oldukça sık kullanılan ancak daha kompleks eylemleri ince motor gelişimi ile yerine getiririz.
İnce motor becerilerdeki zayıflıklar, yemek yeme, oyuncağı kavrama ve tutma, giyinme, boyama gibi eylemleri yerine getirirken zorlanmalara yol açabilir ve günlük işlerin aksamasına yol açabilir.
Aylara Göre İnce Motor Kas Gelişimi Becerileri
Her gelişim alanı belli dönemler için çeşitli beceriler içermekte olup, bu beceriler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Aşağıda yer alan ince motor becerileri içinde bulunulan gelişim döneminin genel basamaklarındandır, sizin bebeğinizin geride veya ileride olduğu anlamına gelmemektedir.
0-3 Ay
- Ellerini ağzına götürebilir.
- Kollarını hareket ettirebilir.
- Ellerini daha fazla açmaya başlayabilir.
3-6 Ay
- Küçük bir nesneyi elinde tutabilir.
- Ellerini bir arada tutabilir.
- Her iki koluyla oyuncaklara uzanabilir.
6-9 Ay
- Oyuncakları ağzına götürebilir.
- Nesneleri bir elden diğerine aktarabilir.
- Küçük parçalı yiyecekleri eliyle alıp ağzına götürebilir.
9-12 Ay
- İki oyuncağı birbirine vurabilir.
- Bir kitabın sayfalarını çevirebilir.
- Oyuncakları bir kaba koymaya başlayabilir.
12-18 Ay
- Elleriyle alkış yapabilir.
- Boya kalemi ile karama yapabilir.
- Kaşık kullanmaya başlayabilir.
18-24 Ay
- 3-4 blok kullanarak kule inşa edebilir.
- İki elini kullanarak bardağı tutabilir ve su içebilir.
- Büyük paketleri açarak içindekileri çıkarabilir.
24-36 Ay
- Büyük boncukları ipe dizebilir.
- 6-8 blok kullanarak kule inşa edebilir.
- Büyük fermuarları açıp kapatabilir.
36-48 Ay
- Büyük düğmeleri ilikleyebilir ve çözebilir.
- Bir kâğıt parçasını ortadan ikiye kesebilir.
- Kendi başlarına giyinmeye başlayabilirler (çorap, ayakkabı, mont vs).
İnce Motor Kas Gelişimini Destekleyen Oyunlar
Yenidoğan dönem itibariyle bebeğinizin ince motor kas gelişimini destekleyen oyun ve oyuncakları hayatınıza dahil etmenin vakti gelmiş demektir. Oyun ve oyuncaklar erken yaşlarda gelişimi en çok destekleyen araçlardır. Bebeğiniz keyif alırken onun günlük hayatta oldukça kullanacağı ince motor becerilerini destekleyecek oyun önerilerimiz aşağıda yer almaktadır.
0-3 Ay
Ses çıkaran her şey bebeğinizin dikkatini çeker! İlk aylarda, çıngırağı yüzlerine yaklaştırarak hafifçe sallayın. Yavaş yavaş çıngırağı hareket ettirin ve gözlerini kullanarak nesneyi takip etmelerini sağlayın. Yavaş yavaş ellerini nasıl kullanacaklarını öğrendiklerinde, çıngırağı yakalamak için uzanmaya başlayacaklardır.
3-6 Ay
Hışırtılı bez kitaplar hem dokuları hem de renkleri nedeniyle bebeklerin ilgisini çeker. Farklı ve ses çıkaran dokulara dokunmak bebeğinizin parmaklarını kullanmasını ve ellerini keşfetmesini sağlar. Poşet, kâğıt, ambalaj gibi ses ve dokusu farklı eşyaları kullanarak bebeğinizin parmaklarını kullanmasını sağlayabilirsiniz.
6-9 Ay
Küçük ve yumuşak bir top ile bebeğinizin ince motor kaslarını destekleyebilirsiniz. Topu ona yuvarlayabilir ardından size atmasını isteyebilir ve geri atabilirsiniz. Farklı oyuncakları da bebeğinize verip tutmasını isteyebilir ardından tekrar size vermesini isteyebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin ellerini aktif olarak kullanmasını destekleyebilirsiniz.
9-12 Ay
1 yaşına yaklaşan bebeğiniz ellerini ve parmaklarını artık daha bilgili kullanabiliyor. İç içe geçen kaplar ve oyuncaklar da oldukça fazla dikkatini çekiyor. İç içe geçen oyuncaklara ek olarak bebeğinizin önüne bir kutu koyup oyuncaklarını kutuya atmasını sağlayabilirsiniz. Topları veya legoları önüne koyduğunuzda bebeğiniz oyuncakları kutuya atmak için hevesli olacaktır.
12-18 Ay
Banyo zamanını hem daha eğlenceli hem de faydalı hale getirmek mümkün! Oynaması için bebeğinize plastik bir bardak verebilir, bardağı su ile doldurup boşaltmasını destekleyebilirsiniz. Kulplu ve kulpsuz bardakları elleriyle çeşitli şekillerde tutmasını sağlayabilirsiniz.
18-24 Ay
Sünger kullanarak bebeğinizin hem duyu hem de ince motor becerilerini destekleyebilirsiniz. Bir kaba su doldurup içine suyu çeken süngeri bebeğinizin sıkması için yönlendirebilirsiniz. Alternatif olarak temizlik yaparken bebeğinizin size yardımcı olmasını sağlayabilir, dolap kapaklarını veya oyuncakları sünger ve bez kullanarak nasıl sileceğini gösterebilirsiniz.
24-36 Ay
Oyun hamuru veya kil kullanarak ince motor gelişimini desteklemek mümkün. Hamuru yumuşatmak için elle sıkmak, kesip küçük parçalara bölmek, kalıpla şekil vermek ve oyun hamuru ile oynarken daha birçok eylem çocuğunuzun ellerini ve parmaklarını aktif bir şekilde kullanmasını sağlar ve gelişimini destekler.
36-48 Ay
Bir kâğıda çizgiler veya şekiller çizin ve çocuk makası ile çizgiler üzerinden çocuğunuzun kâğıdı kesmesini isteyin. Makas kullanmak ince motor gelişimi için oldukça önemli bir aktivitedir. Benzer şekilde cımbız veya mandal kullanarak küçük ponponları bir yerden başka yere aktarmasını destekleyebilir, böylece çocuğunuzun ince kas gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
İnce Motor Kas Gelişimi Oyuncakları
Çıngırak, oyun hamuru, yapboz, kule, iç içe geçen kaplar, boya kalemleri ve daha birçok oyuncak ince motor kas gelişimini desteklemeye yönelik tasarlanmış oyuncaklardır. Bu oyuncakları kullanarak hem eğlenip hem de gelişime fayda sağlamak mümkündür. İnce motor kas gelişimini destekleyen oyuncakları görmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
https://www.e-bebek.com/ince-motor-kas-gelisimi-c5009
Sorularınızı yorum olarak iletebilirsiniz,
Sevgilerimizle
Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı Gülen Şahin Öztürk