Hamilelik şüphesi olan her kadının yaptığı ilk şey hamilelik testi yapmaktır. Eğer test pozitif çıkarsa da akla gelen ilk soru acaba kaç aylık hamileyim olur. Bu sevindirici haberi aldıktan sonra ise bu soruya cevap bulmak ve detayları öğrenmek için hemen bir kadın doğum doktoruna gidilir.
Aslında kafa karışıklığı da bu noktada başlar. Hamilelik süresini hepimiz 9 ay 10 gün olarak biliriz. Ama doktora gittiğinizde öğreneceğiniz ilk şey gebeliğin ay bazında değil hafta bazında hesaplandığıdır. Hal böyle olunca hamilelik süresinin 40 haftaya denk gelmesi biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bizde bu durumu açıklığa kavuşturmak için bu yazımızı hazırladık. Şimdi gelin hep birlikte gebelik süresi hakkındaki detayları inceleyelim.
Hamilelik Süresi Nasıl Hesaplanır?
Yeni anne adaylarının en merak ettiği konulardan biri de ne kadar süredir gebe olduğudur. Bu sorunun cevabı aynı zamanda doğuma ne kadar kaldığını da gösterir. Bu sebeple gebeliğin süresi, bebeğin cinsiyetini öğrenmek, gerekli testlerin yapılması, ultrasonda kalp atışını duyabilmek ve en sonunda doğum zamanını öğrenmek için gereklidir.
Doktora gittiğinizde hamilelik süresinin 40 hafta olduğunu öğrenirsiniz. Bu bizim bildiğimiz gibi 1 ayı 4 hafta olarak kabul edersek 10 aylık bir süreye denk gelir ki bu gebelik için 9 ay 10 günlük süreyi aştığı anlamına gelir. Bu da doğru bir hesaplama değildir. En başta bu konuya bir açıklık getirmeliyiz.
Hamilelik başlangıcı son regl tarihiniz olarak kabul edilir. Bu sebeple siz gebe olduğunuzu öğrendiğiniz tarihe kadar bir süre geçmiş oluyor. Ayrıca hamilelik haftaları her ay için 4 hafta olarak kabul edilmez. Bu sebeple hamilelik süresinin hafta bazında takip edilmesi daha doğru olur. Ancak sonuca baktığınızda 40 hafta 280 güne ve bu da 9 ay 10 güne denk gelir.
Hamileliğin süresi hesaplanırken döllenmenin ne zaman gerçekleştiği tam olarak bilmek mümkün olmadığı için doktora gittiğinizde doktorunuz bebeğin gelişimini ve sizin son regl tarihinizi baz alarak şu an kaç haftalık gebe olduğunuzu söyler. Sonuç olarak gebelik hesaplamasını son adet olduğunuz tarihten itibaren kaç hafta geçtiğini hesaplayarak gebelik süresini bulabilirsiniz.
Hamilelik Haftası Hesaplama Tablosu
Hamilelik süresi için son reglinizin başlangıç tarihini baz alarak kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Bu 40 haftalık süreçte bazı aylar 4 haftadan fazladır. Bu konuda size yardımcı olabilmek için aşağıdaki tabloyu hazırladık. Eğer kaç haftalık gebe olduğunu biliyorsanız kaç aylık hamile olduğunuzu da bu tablo yardımıyla öğrenebilirsiniz:
- 1-4 haftalar arası 1 aylık
- 5-8 haftalar arası 2 aylık
- 9-13 haftalar arası 3 aylık
- 14-17 haftalar arası 4 aylık
- 18-22 haftalar arası 5 aylık
- 23-27 haftalar arası 6 aylık
- 28-31 haftalar arası 7 aylık
- 32-35 haftalar arası 8 aylık
- 36-40 haftalar arası 9 aylık
- 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük hamile olduğunuz anlamına gelir.
Bu tablodan da görebileceğiniz gibi 3. ay, 5. ay, 6. ay ve 9. aylar 4 haftadan fazla bir süreyi kapsamaktadır. Bu sebeple hamilelik sürecinde haftaların kullanılması daha doğru kabul edilmekte ve doktorlarda bu hesaplamayı kullanmaktadır.
Hamilelik Dönemleri
Günler, haftalar, aylar derken gebelik süresi tanımlamak için bir de dönemler kullanılmaktadır. Gebelik süresi 3 dönemden oluşur ve her döneme trimester adı verilir. Bunları da ortalama 3 aylık süreler olarak düşünebiliriz. Detayları ise şu şekildedir:
- 1. trimester: 1-13. haftaları kapsar. Diğer bir deyişle ilk 3 aylık süredir.
- 2. trimester: 14-27. haftaları kapsar ve sonunda 6 aylık gebe olduğunuz anlamına gelir.
- 3. trimester: 28-40. haftaları kapsar ve 3. trimester bittiğinde 9 ay 10 günlük hamile olduğunuzu ve doğumun gerçekleşmek üzere olduğunu düşünebilirsiniz.
Her hamilelik ve her doğum kendine özgü özelliklere sahiptir. Bu sebeple bebeğin gelişimi, annenin yaşayacağı değişimler birbirinden farklılık gösterebilir. Ancak bu süre zarfında beni neler bekliyor, neler yapmalıyım gibi sorularınıza cevap olabilmesi için bu dönemleri genel hatlarıyla şu şekilde özetleyebiliriz:
1.Trimester Dönem:
Hamileliğin ilk 13 haftalık süresini kapsayan 1. trimester dönem hamilelik belirtilerinin en hafif ve az seyrettiği ancak düşük riskinin diğer dönemlere göre biraz daha fazla olduğu bir dönemdir. Bu dönemde bebeğinizin sağlığı ve gelişimini yakından takip edebilmek için yaptıracağınız testler bu dönemde diğerlerine göre daha çoktur.
- Gebeliğin ilk belirtileri bu dönem içinde 6. hafta itibariyle ortaya çıkar.
- Kalp atışları bu hafta itibariyle belirginleşmeye ve 10. hafta itibariyle duyulmaya başlar.
- haftadan itibaren bebeğinizin iç organları olan akciğer, kalp gibi hayati öneme sahip organ ve sistemleri oluşmaya ve gelişmeye devam eder.
- İlk trimester dönemde daha önce yaptırmadıysanız smear testi (rahim ağzı taraması) ve tiroit testi yaptırmanız önemlidir. Çünkü bu testlerin sonucuna göre gebelik sürecinde görmeniz gereken bir tedavi varsa tespit edilmiş olur.
- Down sendromu gibi kromozomal farklılıkların olup olmadığının tespiti için yapılan ikili tarama testi de 11-14. haftalar arasında yapılır. İlk trimesterin sonu ve 2. trimesterin başlangıcı bu testlerin yapımı için uygundur.
Ayrıca bu dönemde herhangi bir risk oluşmaması için kendini yormamaya, riskli hareketlerden kaçınmaya ve mümkünse dinlenmeye dikkat etmelisiniz.
2.Trimester Dönem:
Gebeliğin 14 ve 26. haftalarını kapsayan bu dönemde anne adaylarının kaygıları azalmaya ve gebelik semptomları artmaya başlar. Bulantılar, bazı eklem ağrıları kendini bu dönemde belirgin olarak hissettirir. Ancak bunların yanında önemli olan bebeğin gelişiminin hızlanmasıdır. Artık her doktora gittiğinizde bebeğinizin belirgin olarak değişmeye başladığını görürsünüz.
- Eğer 1. trimesterin sonunda ikili tarama testini yaptırmadıysanız bu dönemin başında doktorunuzun yönlendirmesiyle bu testi yaptırabilirsiniz.
- Testlerin azalmaya başladığı bu dönemde ultrasonla kontrol ön plana çıkar.
- Bu dönemde bebeğinizin gelişimi devam ederken artık yavaş yavaş onu hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu ilk gebeliklerde daha geç olabilir. Eğer anne adayının ilk gebeliği değilse bu hissetme daha belirgin olabilir.
- 12. hafta itibariyle bebeğinizin cinsiyeti tahmin edilebilir ve 16. hafta sonrasında kesin bilgiye ulaşabilirsiniz.
3.Trimester Dönem:
27 haftadan doğuma kadar geçen süreyi kapsayan bu dönemde bulantı gibi gebelik semptomları yerini sırt ağrılarına, bacaklarda ödem ve idrar kaçırma gibi semptomlara bırakır. Aldığınız kilolar bu dönemde daha da artar. Çünkü artık bebeğiniz büyümeye ve kendi vücut ağırlığını hızlı bir şekilde artırmaya başlar. Bu sebeple vücudunuz bu değişime adapte olmaya çalışırken biraz zorlanabilir.
- Bu dönemde ortalama 35. haftaya kadar bebeğinizin vücut sistemleri ve hayati organları neredeyse gelişimini tamamlar. Bu sebeple 35. hafta itibariyle erken doğum riskine karşı her geçen gün bebeğiniz daha güçlü olacaktır.
- 35-36 haftalar sonrası bebeğiniz doğuma hazırlanmaya başlar ve bu süreden sonra kilo alımı hızlanır.
- Anne adaylarının da bu süreçte doğum için hazırlığa başlaması doğru olacaktır. Hastane çantasını hazırlayabilir veya son hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.
Hamilelik Takvimi
Gebe olduğunu öğrendikten sonra kendinize bir gebelik takvimi oluşturmanız bu süreci daha kolay kontrol etmenize yardımcı olur. Hangi haftalarda sizi nelerin beklediğini ya da bebeğinizin gelişimini bu takvim sayesinde kolayca takip edebilirsiniz. Bu takvime yaptırmanız gereken testleri not edebilir ya da bebeğinizin boy ve kilosunu yazarak gelişimini kontrol edebilirsiniz.
Gebelikte Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın. ‘‘Gebelikte Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?’’ : https://www.bebek.com/gebelikte-sirt-agrisi-neden-olur-nasil-gecer/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.