kanguru-nasil-ve-ne-zaman-kullanilir

Kanguru Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Bebeğinizi taşımanın en keyifli ve kolay yollarından biri olan kanguru veya sling, çoğu ebeveyn için bebeğin kalça yapısını bozacağı inancı ile bir tabu iken çok daha fazlası için asla vazgeçemeyecekleri mükemmel bir kolaylık. Oysa insanlık tarihi boyunca, neredeyse binlerce yıldır insanlar bir şekilde bebeklerini kanguru benzeri bir şeylerle taşıyorlar. Zamanında bir parça hayvan derisi veya bir parça pamuklu kumaş olan bebek kanguruları bugün emniyet kemerli, klipsli ya da güneşlik ve baş korumalı olup oldukça ergonomik tasarımlara sahiptir. 

Günümüzde güvenli kanguru kullanımı için tek yapmanız gereken size ve bebeğinize en uygun ürünü bulmak ve ürünü güvenli bir şekilde kullanabilmek. Öyleyse kanguru ne zaman kullanılır ve bebek kanguruya nasıl yerleştirilir sorularına birlikte yanıt arayalım.

Kanguru Kullanmaya Ne Zaman Başlayabilirsiniz? 

Bir bebeği kanguru veya sling ile taşımak ona en yakın olacağınız ve güvenle taşıyacağınız yöntemlerden biridir. Fakat ebeveynlerin büyük bir kısmı bebeklerini kanguru ile taşımak için en az 6 hafta hatta 6 ay beklemeleri gerektiğini düşünüyor. Aksi takdirde erken kullanımın bebekte kalça problemlerine sebep olacağını düşünüyor olmaları kanguruya daima mesafeli davranmalarına sebep olabiliyor. Oysa bebek minimum 3 kiloya eriştiği sürece doğumdan itibaren kullanımında herhangi bir sorun yoktur. Yeter ki yaşına uygun pozisyonda ve doğru şekilde kullanın ve ilk üç ayda bebekler başını dik tutamadığından başı destekleyecek yastık parçalar bulunduran modelleri tercih edin. 

Bebeğin kanguru ile taşınması esnasında bacakları belden aşağı sarkar pozisyonda olmadığı sürece kalçaya zarar vermeyecektir. Poponun üzerine yerleşeceği kısım geniş olduğundan bacaklar açık ve taşıyıcının beline dolanacak şekilde yerleşeceğinden bebeğin kütlesinin bir kısmı da bacaklara yüklenecek ve kütle paylaşıldığında kalça ve bele daha az baskı uygulanacaktır. Böylece çok uzun süre kanguru içerisinde kalmadığı sürece yeni doğmuş bebeğinizi kangurusu ile doktor kontrolüne götürebilir hatta birkaç haftalık bebeğinizle güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.  

Bebeğinizin Yaşına Göre Kanguru ile Taşıma Pozisyonları

Bebeğin anne ve babasıyla yakın temas halinde ve kendini maksimum güvende hissettiği taşıma şekli yani kanguru ile bebek taşıma gelişim özelliklerine, ruh durumuna ya da onu taşıyacak kişinin tercihine göre pek çok farklı şekilde gerçekleşebilir. Ancak siz ebeveynlerin öncelikle dikkat etmesi gereken şey yavrunuzun yaşına uygun olan kanguruyla taşıma pozisyonları arasından birini seçmek olacaktır. 

İşte bebeğinizi kanguru ile güvenle taşıyabileceğiniz pozisyonlar ve yaş aralıkları:

  • Önde İçe (Taşıyıcıya) Dönük Taşıma:

Doğumdan itibaren kullanabileceğiniz bir taşıma pozisyonudur. Bebeğin taşıyıcının kucağında, ön tarafta ve yüzü taşıyıcıya dönük şekilde konumlandırıldığı şekildedir. Genellikle 0-4 ay aralığında tercih edilir. Çünkü bu dönemde bebek henüz çok küçüktür ve dışarıyı görmekten çok anne sıcaklığına ve kokusuna ihtiyacı vardır. Zaten o yaş aralığında dışarıda neler olup bittiği ile çok fazla ilgilenmeyecektir. Ancak 0+ diğer aylar için de kullanılmasında hiçbir sakınca olmadığı bilinmelidir.  

  • Önde Dışa Dönük Taşıma:

onden-disa-donuk-tasima

Bebeğin başını dik tutmaya başlamasıyla birlikte kullanabileceğiniz bu pozisyon 4-6 + ay için uygundur. Bebeğin taşıyıcının ön tarafında ve yüzü dışarıya dönük şekilde taşındığı pozisyondur. Bebekler 4-6 ay itibariyle dışarıdaki uyaranlara karşı dikkat kesilmeye başlar. Bu da onu artık yüzü anneye dönük taşımanın zor olacağı anlamına gelir. Dışarıdayken sesler ışık, renkler insanlar ve çevredeki diğer her uyaran dikkatini kolayca çekecek ve yönelip bakmak isteyecektir. Bu nedenle başını dik tutmaya başlayan bebeklerde 4-6 ay itibariyle en çok tercih edilen pozisyonlardan biridir. 

  • Kalça Üzerinden Taşıma

1-2 ay içerisinde bile büyük bir gelişim gösterebilen bebekler 6. aydan itibaren çok daha hareketli olmaya başlarlar. Özellikle yürümeye başlamalarıyla birlikte bebeğinizi taşırken sürekli indirip kaldırmanız gerekebilir. Her defasında bebeği kanguruya güvenle yerleştirmek ve yeniden indirmek iyice zorlaşacağından kalça üzerinde oturarak taşıma sizin için en uygun yöntem olabilir.  

Bel çantasına benzeyen kemerli yapı belinize güvenle takıldıktan sonra bebeği oturak kısmına yerleştirip ellerle sırtını her daim desteklemek durumunda kalacağınız bu pozisyonda sürekli bebeğinizi tutmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

  • Sırtta Taşıma:

Sırtta taşıma 6+ aydan itibaren tercih edebileceğiniz bir pozisyondur. Miniğiniz artık ön tarafta ya da kalça üzerinde taşıyamayacağınız kadar ağırlaştığında sizin için en kolay taşıma şekli kanguruyu geriye yani sırta takarak taşıma olacaktır.  

Bütün bu pozisyonların yanında yavrunuzun aldığınız ürünün kullanım kılavuzunda belirtilen minimum ve maksimum yaş- kilo referans değerleri aralığında olduğundan emin olmanız gerekir. Bu arada aldığınız ürünün tasarım özelliklerinin size çok daha farklı taşıma seçenekleri sunabileceğini unutmayınız.  

Kanguru Nasıl Kullanılır?

Bebeğiniz için en doğru ve en güvenli kanguruyu seçtiniz, yaşına uygun pozisyona da karar verdiniz. Ancak ürünü doğru şekilde kullanmadığınız sürece ilk aşamaların bir anlamı kalmayacaktır. Bu sebeple güvenli şekilde kanguru nasıl kullanılır bunu iyi bilmeniz gerekir. 

İşte güvenli bir şekilde bebeği kanguru ile taşımak için yapmanız gerekenler.  

  1. Mümkünse ayna karşısına geçiniz bütün aşamaları ayna karşısındayken yapınız. Böylece bütün süreci birçok farklı açıyla gözlemleyebilirsiniz. 
  2. Önce bütün klipslerin sağlam olduğundan emin olmalısınız. 
  3. Ardından kangurunun klipslerini belinize başlamalı ve sağlamlık kontrolünü yapmalısınız. 
  4. Bebeği hangi pozisyonda taşımak istiyorsanız o pozisyonda kucağınıza almalı ve ardından sırt kısmını bacak arasından geçirmelisiniz. 
  5. Sırt kısmının bebeği iyice kavradığından emin olduktan sonra üst klipleri bağlayınız. 
  6. Kol kayışlarını ne çok sıkı ne de çok gevşek olmayacak şekilde ayarlayınız. 
  7. Boyun desteği olan kangurunun arkadaki klipsini takıp kemer ayarını yapınız. 
  8. Aynadan bütün açılarla kendinize ve bebeğe bakınız. Kolları havada değilse ve bacaklar aşağı doğru sarkmıyorsa doğru şekilde yapmışsınız demektir. 
  9. Sırta bağlama için mutlaka ikinci bir şahıstan yardım almayı unutmayınız. 

Dikkat!

Kanguru ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Gevşek olması taşıma esnasında kaymasına ve düşmesine sebep olabilir iken sıkı olması da bebeğin nefes almasını zorlaştırıp, kanguru içerisinde huzursuzlanmasına sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizi yerleştirdikten sonra elinizin bebek ile bedeniniz arasına girdiğinden emin olmalısınız.  

Çenesi ile kangurunun en üst yüzeyi arasında en az iki parmak mesafe olduğundan emin olmalısınız. 

Bebeğinizle en keyifli seyahatler için kanguru ne zaman kullanılmalı ve kanguru nasıl kullanılır sorularını yanıtladığınıza göre şimdi gezmek için plan yapmaya başlayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazımız dikkatinizi çekebilir:

Kanguru Seçim Rehberi ve 10 Model: https://www.bebek.com/kanguru-secim-rehberi-ve-10-model/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Gelişimi İçin Ninnilerin Önemi

3-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

3 Aylık Bebek Gelişimi