Kardeş Kıskançlığı Alt Değiştirmeye Neden Oluyor

Yeni bir kardeşin ailenize katılımı hem ilk çocuğunuz için hem de sizin için oldukça önemli bir süreçtir. Eğer bu yeni bebeği eşinizle planladıysanız, istekliyseniz, hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, bebeğin doğru bir zamanda ve koşulda geldiğine inanıyorsanız, çocuğunuz da yeni gelecek olan bebeğinizin keyfini biraz kıskanarak da olsa sizinle paylaşacaktır. Zaman zaman büyük çocuğunuz, yeni duruma uyum sağlama sürecinde gerileyebilir. Yani daha önceden kazandıklarını kaybetmiş gibi görünebilirler. Örneğin; yeni tuvalet eğitimini kazanmış bir çocuk, altına yapmaya başlayabilir.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Uzman Pedagog Ayşegül Salgın, annenin hamileliğini ilk öğrendiğinde, mutlaka bunu çocuğuyla paylaşması gerektiğini, hazırlık sürecinize onu da katması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada çocuğa gösterilen duygu ve tavır büyük önem taşıyor. Çünkü anne yeni bebeğe hazırlıksız, isteksizse, kendini suçlu ya da pişman hissediyor olabilir, çocuk da bunu fark ederek, uyum sağlamada zorluk yaşayabilir. Bu nedenle yeni bebeğe hazırlıklı olmak ve çocuğu uygun şekilde bilgilendirmek büyük önem taşıyor.

Hiç Kıskanmamak Mümkün Değil

Çocuğunuzun bu önemli değişiklikten etkilenmemesini ve hiç kıskançlık hissetmemesini beklemek de çok uygun bir tavır olmaz. Kıskançlık çok doğal bir duygudur. Çocuğunuzun sizi paylaşmak istememesi, bu süreçte zorlanması ve desteğe gereksinim duyması normal bir gelişimin parçasıdır. Eğer bebeğin doğumunu ve zamanlamasını planlarsanız, çocuğunuzun uyum sürecini kolaylaştırırsınız. Çocuklar yaşanan değişikliklerden daha kolay ve daha hızlı etkilenirler. Bu yüzden böyle önemli bir kararı alırken, çocuğunuzun hayatında karmaşıklığın olmadığı zamanları seçmelisiniz. Örneğin; çocuğun okula başlama zamanı ile kardeşin gelişini aynı zamanlara denk getirmemek, onu rahatlatabilir.

Düzenini Korumaya Çalışın

Hamilelik döneminiz ve sonrasında yaşayacaklarınızı, çocuğunuzla paylaşmanız, onu da sürece dâhil etmeye çalışmanız, yeni kardeşe hazırlanmasını kolaylaştıracaktır. Yeni bebeğin geleceği haberi ile çocuğunuzun düzenini kesinlikle bozmamalısınız. Bebeğiniz ilk doğduğu birkaç gün ise mutlaka çocuğunuza özel bir ilgi göstermeli ve yanında mümkün olduğunca yakın akrabalarınızın bulundurarak, onunla ilgilenmelerini sağlamalısınız.

Kötüleyici Tarzda Konuşmayın

Bebeğinizin doğumu sonrası, günlük yaşamınızda büyük çocuğunuzun psikolojisini etkileyecek şekilde yanlış davranışlar göstermemelisiniz.

-Büyük çocuğunuz kıskanmasın diye aşırı hoşgörülü davranmayın.
-Tavizkar olmayın.
-Büyük çocuğunuzu sürekli övüp, küçüğü büyüğe kötüler gibi sözler etmeyin.
-Küçük çocuğunuzu sürekli korumaya çalışmayın.

Çocuğunuz Gerileyebilir

Zaman zaman büyük çocuğunuz, yeni duruma uyum sağlama sürecinde gerileyebilir. Yani daha önceden kazandıklarını kaybetmiş gibi görünebilirler. Örneğin; yeni tuvalet eğitimini kazanmış bir çocuk, altına yapmaya başlayabilir. Bu davranış, uyum sürecinde çocuğun yaşadığı zorlanmayı anlatır. Böyle bir durumda, tekrar çocuğunuzu bezlemeye başlamanız ya da oluşan kazalardan dolayı cezalandırmanız, yanlış bir davranış olacaktır. Çocuğunuzun yaşadığı zorlanmayı anlamanız ve bu geçiş sürecini onu destekleyerek atlatmanız önemlidir. Çocuğunuza gösterdiğiniz davranış şekilleri, durumu kolaylaştırmadığında, profesyonel bir destek almanız gerekebilir. Bazı görüşlere göre cinsiyet ve yaş, kıskançlığı arttıran veya azaltan faktörlerdendir. Bilmelisiniz ki, her çocuk ve her aile bu yeni durumu, kendi ilişkileri içinde, tamamen kendilerine özgü yaşarlar.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın