kehribar-kolye-nedir-ne-ise-yarar

Kehribar Kolye Nedir? Ne İşe Yarar?

Son zamanlarda kehribar taşından yapılmış, sarı renkli kolyeler ve bileklikler oldukça popüler durumda. Birçok kişinin hatta bebeklerin bile aksesuarı olan bu kolyelerin aslında en eski kullanım şekli tespihlerdir. Birçok faydası olduğunu düşünülen kehribar kolyelerin özellikle bebeklerin diş çıkarma döneminin kolay geçmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Hal böyle olunca birçok anne hem kendisi için hem de çocukları için bu kolyeleri kullanmaktadır. Peki, kehribar kolye nedir, ne işe yarar, faydası ve zararları nelerdir diye düşünüyorsanız yazımızı okumaya devam ettiğinizde sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz. 

Kehribar Nedir? 

Öncelikle kehribarın ne olduğu ile başlayalım. Kehribar aslında bilinenin aksine bir taş değildir. Kozalaklı ağaçların doğal reçinesinin yıllar içinde fosilleşmiş halidir. Ama bizler onu görüntüsü itibariyle taş olarak adlandırıyoruz. Açık sarıdan kızıla kadar renkleri olan bu taş yarı saydam bir görüntüye sahiptir. Kehribar, çok eski zamanlardan beri şifa için kullanılmış ve kehribarın içerisinde bulunan süksinik (amber) asidin özellikle ağrı kesici ve antibiyotik etkisi olduğu biliniyor.

Büyük çoğunluğu Baltık Denizi’nden çıkarılan bu şifalı taşın çocuklarda kullanımı Avrupa’da ve Uzak Doğu’da çok eski bir gelenektir. Ayrıca kehribar, boğaz, kulak ve mide yanmalarını, enfeksiyonları ve solunum rahatsızlıklarını azaltıcı etkisiyle de bilinmektedir. Bu nedenle bazı hastalıklarla baş etmek için özellikle takı şeklinde vücutta taşınması oldukça yaygındır. 

Kehribar Kolye Nedir?

Şifalı bir taş olduğu için kehribarın kolye, bileklik hatta halhal şeklinde bir kullanım alanı mevcuttur. Kehribar bebek kolyelerinin amacı da, bebeklerin yaşadığı bazı problemleri hafifletmektir. Bu sebeple neredeyse her anne çocuğuna fayda sağlar düşüncesiyle bu takıları kullanmaktadır. Bu taşın tenle ya da ağrı olan bölgeyle temas etmesi halinde bir rahatlamanın olduğu hatta ileri durumlarda taşın renk değiştirdiği bile söylenmektedir.

Kehribar kolye, sanıldığı gibi son zamanlarda ortaya çıkan bir ürün olmayıp hem şifalı olması hem de şık durması nedeniyle asırlardır farklı kültürlerde kullanılmıştır. Hatta geçmişte birçok tıp insanı tarafından kehribarın tedavi amaçlı kullanıldığı ve önerdiği bilinmektedir. Elbette bu bilgiler bilim kurulları tarafından onaylanmış değildir. Bu sebeple taşların şifasına inanıp kullanmak ya da tam tersini düşünüp kullanmamak annelerin elindedir. 

Kehribar Bebek Kolyesi Ne işe Yarar? 

Günümüzde kullanımı her geçen gün hızla artan kehribar kolye kullanımı, özellikle bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde tercih edilmektedir. Bu sebeple adı kehribar bebek diş kolyesi olarak anılmaktadır. Neden diş çıkarmaya iyi geliyor diye düşünüyorsanız işte cevabı: kehribarın içerisinde bulunan süksinik (amber) asit, bebeklerin bu dönemdeki huysuzluğunu, ağrılarını ve salya artışını engellemektedir.

Amber asidinde bulunan doğal yağlar 27 derece sıcaklığa ulaştığında ortaya çıkmakta ve 36,6 dereceye ulaştığında doğrudan cilt ve dolaşım sistemine dahil olmaktadır. Böylece amberin içinde bulunan yağların şifası başlamaktadır. Bebeklerin diş çıkarmalarına yardımcı olmasının yanı sıra başka faydaları da vardır. Şimdi gelin bu faydalara göz atalım. 

Kehribar Kolye Nedir? Ne İşe Yarar?

Kehribar Bebek Kolyesinin Faydaları Nelerdir? 

Kehribar bebek kolyelerinin özellikle diş çıkarma döneminde kullanıldığını söylemiştik. Bu özelliğin yanında diğer faydaları ise şunlardır: 

  • Bebekler diş çıkarma döneminde huysuzluk yapabilirler. Bu aslında onların başa çıkmaya çalıştığı ağrılardan kaynaklanır. Kehribar kolye ya da bileklikler bebeklerde diş çıkarma dönemindeki huysuzluğu en aza indirir. 
  • Diş çıkarma döneminde bebeklerde oluşan salya artışını azaltır. 
  • Diş çıkarırken bebeklerin yaşadığı acıyı hafifletme özelliği vardır.
  • Diş çıkarma döneminde bebeklerin vücudu enfeksiyonlara açık hale gelir. Kehribar kolye içeriğinde bulunan yağların antibiyotik etkisi sayesinde enfeksiyonlarla savaşır.
  • Sadece diş çıkarma ağrılarına değil aynı zamanda kulak ve boğaz ağrılarına da iyi gelir.
  • Özellikle kolik olan bebeklerde daha fazla yaşanan gaz sorununa karşı etkili olduğu da bilinen faydalarından biridir. 
  • Dünyaya geldikten kısa bir süre sonra gaz sancısı, diş çıkarma ağrısı gibi sorunlarla savaştığı için bebeklerin uyku düzenleri bozulabilir. Kehribar kolye ve bileklikler sakinleştirici etkisi sayesinde bebeklerin uykusunun iyileşmesine de yardımcı olur.
  • Doğal ağrı kesici özelliğine sahip olduğu için bebekler ve yetişkinlerin kullanımına uygundur.
  • Bu tarz şifalı taşların ortamda bulunan negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürdüğü ve bunun insana huzur verdiği bilinir. 
  • Bebeklerin bağışıklık sistemine iyi gelir. 
  • Bu taşın nazara karşı iyi bir koruma yöntemi olduğuna da inanılır. 
  • Ayrıca kehribar sadece diş çıkartma döneminde değil büyüme, ergenlik ve diğer dönemlerinde de kullanabileceği şifalı bir taştır. 

Bu noktada belirtmeliyiz ki daha önce söylediğimiz gibi bu faydalar bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Kehribar kolye kullanan annelerin bebeklerinde gördüğü pozitif etkilerdir. Bu sebeple kesinliği olmadığı için sizin bebeğinizde bu faydalar olmayabilir. Bu noktada kullanıp kullanmama kararı tamamen ebeveynlerdedir. 

Kehribar Bebek Kolyesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kehribarın hep faydalarından bahsedilir. Peki zararları var mıdır ya da kullanırken nelere dikkat edilmelidir diye merak ediyorsanız bu konuda da bazı uyarılar bulunmaktadır. Bu bilgileri sizler için derledik. 

  1. Kehribar bebek kolye kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Kolye çok bol yada dar olmamalıdır. Bol olduğu zaman bebeğiniz bunu ağzına götürebilir ya da boncuklar birbirine dolanabilir. Bu da bebeğin nefessiz kalmasına sebep olabilir. Aynı durum bileklikler içinde geçerlidir. Bol olduğunda bileğinden çıkarıp ağzına götürebilir dar olduğunda da kangren riski vardır. Bu sebeple bu aksesuarlar çok dar ya da bol olmamalıdır. Kehribar kolye ya da bileklikleri, bebeğiniz yanınızda ve gözetim altındayken kullanmanız tavsiye edilir. 
  2. Boncukların birbirine dolanma riskini en aza indirmek için boncukların her birinin arasında düğüm olması gerekir. 
  3. Aynı şekilde yatarken de boynunda kalmamasında fayda vardır. Bu riskleri en aza indirmek için ayak bileğinde de kullanılır. Ancak bebekler oldukça esnek bir yapıya sahip oldukları için bunu çıkarıp ağızlarına götürebilirler. O sebeple en doğrusu gözetim altındayken kullanılmasıdır. 
  4. Bazı kaynaklar kehribarın içinde bulunan süksinik asidin cildi tahriş edebileceği söyler. Bu nedenle ciltte kızarma, döküntü gibi alerji veya tahriş belirtileri olduğunda mutlaka kolye çıkarılmalı ve bebeğin doktoru ile iletişime geçilmesi gereklidir. 
  5. Bunların yanı sıra kehribar çok fazla sahtesi ve replikası olan bir üründür. Bu sebeple kehribar kolye yada bileklik almaya karar verdiğinizde sertifikalı bir ürün olmasına dikkat edilmelidir. 
  6. Banyo yaptırılırken kolye yada bileklik bebekten çıkarılmalıdır. 

Kehribar Bebek Kolyesi Hangi Aylarda Kullanılır?

Kehribar bebek kolyesi, boğulma riskine karşın 4 aylıktan öncesinde kullanılmaması tavsiye edilen bir üründür. Bebeğiniz biraz kendini toparladığı 4. ay itibariyle genellikle 6-8 aylık olduğu diş çıkarma döneminde kullanılması en uygun zamandır. 

Kehribar Kolye Nasıl Kullanılır?

  • Kehribar kolye ya da bilekliği ilk aldığınızda önce ılık suyla yıkamalı ve kurulamalısınız. 
  • İçinde biriken enerji boşalması ve tekrar kullanıma hazır hale gelmesi için kehribarı her 2-3 ayda bir, içinde toprak olan bir kap ya da saksıda 1 geceye yakın bir süre beklemelisiniz.
  • Kehribarı direk güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Aksi takdirde organik bir madde olduğu için içindeki nemi kaybeder ve çatlama yapabilir. Bu yüzden kullanmadığınız zamanlarda çocukların ulaşamayacağı ve korunaklı bir yerde saklamalısınız. 

Birbirinden güzel Kehribar ürünleri keşfetmek için buradaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler Neden Uykudayken Ağlarlar?

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Doğru mu?