Kiloluyken Hamile Kalınmalı mı?

Kiloluyken Hamile Kalınmalı mı?

Merhabalar sevgili herkes 😊

Gebelik sürecine kilolu başlayan anne adaylarımız burada mı? Fazla kilolusunuz ve hamile kalmayı düşünüyorsunuz ancak aklınızda soru işaretleri var. Fazla kilolusunuz ve hamile kaldınız ne yapmalısınız? Sakin olun ve arkanıza yaslanın. Bu makale size rehberlik edecek! ❤

Fazla Kilolu Olmak Hamile Kalma Şansınızı Etkiler mi?

Michigan State Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre; beden kitle indeksi (BKİ) yüksek olan kadınların beden kitle indeksi normal olan kadınlara göre hamile kalma olasılığı %35 daha az olduğu bulunmuş.
Fazla kilolu olmak, hamile kalamayacağınız anlamına gelmez ancak hamile kalma sürecinin daha zorlaşabileceği anlamına gelir.

Kaynak: https://www.livestrong.com/article/72816-pregnant-fat/ 

Hamile kalmaya yardımcı 6 besin! Konulu makalemiz size yol gösterebilir. Hemen inceleyin!

https://www.bebek.com/hamile-kalmaya-yardimci-6-besin/

Fazla Kiloluyken Hamile Kalmanın Zararları

Fazla kilo ile hamile kalmanın hem anne hem bebek üzerine zararları;

  • Gebelik sürecinde hipertansiyon riskini artırır.
  • Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) görülme riskini artırır.
  • Bebeğin olması gerekenden fazla kilolu doğmasına ve ileride bebekte obezite görülmesine sebep olabilir.
  • Normal doğum olasılığını azaltır.
  • Hamilelik zehirlenmesine yol açabilir.
  • Ölü doğumlara sebep olabilir.
  • Bebekte birçok anormalliklerin görülme olasılıkları artabilir.
İskoçya’da yapılan araştırmada, anneleri hamileyken fazla kilolu ve şişman olanların, normal kilolu annelerin çocuklarına göre kalp damar hastası olma ve ölüm riskinin %30-35 yükseldiği saptanmış.

Kiloluyken Hamile Kalınmalı mı?

Kilolu bir kadın ideal ağırlığına ulaşmadan hamile kalırsa kendisi ve bebeğin sağlığı çok daha fazla tehlikeye girmiyor ancak gebelik süresince görülebilecek olumsuz koşulların riskleri artabiliyor. Bu sebeple;

Tüm zararları ve risklieri göz önünde bulundurduğumuzda kiloluysanız ve hamile kalmayı düşünüyorsanız öncelikle ideal aralığınıza inmenizi öneririz. Bu sayede daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilirsiniz.

Peki ideal ağırlığımıza nasıl inebiliriz?

  • Gün içerisindeki beslenme düzeninizi gözden geçirin ve yanlışlarınızı bulun.
  • Sosyal medyada yer alan kalori kısıtlayıcı diyetleri uygulayıp kendinize işkence çektirmeyin.
  • Öğün atlamayın. Yeterli ve dengeli beslenin ve almanız gereken enerjiyi kaliteli besin öğelerinden almaya çalışın.
  • Ara öğünler metabolizmaya “hadi çalış” demektir. Gün içerisinde mutlaka 2-3 ara öğün yapmaya özen gösterin.
  • Doktorunuzun da önerisiyle folik asit takviyesine başlayın.
  • Diyet yapıyorum psikolojisine girmeyin. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin ve ömrünüz boyunca uygulamaya çalışın.
  • Beslenme ve Diyet Uzmanından destek alın. 💚
Hayatınızda yapacağınız minik değişiklik ile fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
 Diyete başlarken yine başlıyoruz demeyin! 😳
Daha önce başardığınız bir işi düşünün nasıl başardınız? Önce hayal ettiniz çok istediniz başaracağınıza inandınız. Aklınızda soru işaretleri vardı. Takıldığınız yerler oldu moraliniz bozuldu kızdınız ama başardınız!
Şimdi de başaracaksınız! 💪🏻
Şimdi gelin birlikte beden kitle indeksimizi hesaplayalım ve ne durumda olduğumuzu öğrenelim.

İlk olarak sizden basit ve küçük bir hesaplama yapmanızı isteyeceğim.

  1. İlk olarak kilonuzu boyunuza bölün.
  2. Çıkan sayıyı ise tekrar boyunuza bölün.

Örneğin; kilonuzun 90 boyunuzun ise 1,58 olduğunu düşünelim. İlk olarak 90/1,58 yaptık ve sonuç 56 çıktı, şimdi bulduğumuz sayıyı tekrar boyumuza bölüyoruz. 56/1,58 ve sonuç 36 çıkıyor. Peki bulduğumuz değer nedir ve ne ifade ediyor? Şimdi onu öğreneceğiz.

bebek-kitaplari

Beden Kitle İndeksi (BKİ)

Kısaca kilonuzun, boyunuzun karesine bölümüdür. Çıkan sonuçla ideal kiloda olup olmadığınızı anlayabilir ya da ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz.

Bulduğumuz Sonuçlar Ne İfade Ediyor?

18,5’in altındaysanız: Zayıf  😍

18,5 ve 25,00 arasındaysanız: Normal 😊

25,00 ve 30,00 arasındaysanız: Hafif Kilolu  😳

30,00 ve 35,00 arasındaysanız 1. Derece: Kilolu-Obez  😒

35,00 ve 40,00 arasında 2. Derece: Kilolu-Obez  😳

40,00 ve Sonrası 3. Derece: Kilolu-Obez  😮

Gebelik döneminde kaç kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız 1. ay gebelikte beslenme makalemizi ziyaret edebilirsiniz. Makaleye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/1-ay-gebelikte-beslenme/

Sizin sonucunuz ne çıktı? Yorum olarak bırakın.

Sağlıkla kalın! ❤

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram; https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Post navigation

    • Merhabalar Fatma Hanım,

      Öncelikle bir Beslenme ve Diyet Uzmanı eşliğinde kilo kaybedip öyle hamile kalmayı denemelisiniz. BKİ (Beden Kitle İndeksi) hesaplanarak ideal kilonuzu bulmalı ve o kiloya inmek için aşamalı bir hedef belirlenilmelidir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybettiğinizde hamile kalma olasılığınız daha artacaktır. Tabii durum kiloya da bağlı olmayabilir. Bu konuda da doktorunuza danışıp tahlil yaptırmanızı öneririz.

      Sevgiler.

  • Bisever diyetisyene kittim dört yılönce diyet verdi denedim ama yinede kilo veremedim aynı diyet kağıdını tekrar buldum deniyorum ama bir türlü kilo kaybedemiyorum üç dört yere kittim bebek için her kavadan ayrı ses cıkdı hangisine uysam hamileliğim gerçekleşmedi

  • Şuan durumum yok kitmeyi istiyorum ama olmuyor şimdi dahada kilolu yum miğde ameliyatı olmak istiyorum ama eşim izin vermiyor normal yoldan ne kadar denediysem olmadı sayıflıyamadım öyle tanıştığım her zaman kitebildiğim bir uzman diyetisyen yok ki o yüzden size soruyorum

  • DOKTOR HANIM MERHABA 16 HAFTALIK HAMİLEYİM VE 130,5 KİLOYUM HAMİLE KALDIGIMDA 124,2 KİLOYDUM. NORMAL DOĞUM YAPMAK İSTİYORUM ŞU AN İÇİN DEĞERLERİM NORMAL GÖZÜKÜYOR SİGARAYI BEBEĞİM 6. HAFTA İKEN BIRAKTIM BİRDAHADA HİÇ İÇMEDİM SİZCE NORMAL DOĞUM YAPMA OLASILIGIM NEDİR?

  • Merhaba, ilk hamileliğimde 106 kiloydum. 118 ile doğum yaptım. Hiç bir sağlık sorunum olmadı. Kızım çok sağlıklı. Çok şükür. Sadece doğumdan sonra safra kesesi ameliyatı oldum tek olumsuzluk buydu. 2 sene geçti ama malesef zayıflayamadım hala aynı kilodayım yani 118. Yine bebek istiyoruz ama korkuyorum. İdeal kiloma inmek isterim ama kitle endeksim 41 😞 yani 170 boy 118 kiloyum. 3 5 ayda verilmez ki 50 kilo. Hamileliğimde çok kilo almıyorum ama yine de korkuyorum.

  • Merhaba ben sürpriz bir gebelik yaşıyorum ve fazla kilolarim beni çok korkutuyor. 6 haftalık gebeyim ve 81kg/1.64cm’im. beslenme uzmaniyla görüştüm benim amacım ilk aylar mümkün olursa kilo kaybıyla daha rahat bı gebelik süreci gecirmekti ama asla kilo vermemem gerektiği söylendi. Kontrollü kg almak için liste yapıldı ama ben alacağım neredeyse 10kg için aşırı korkuyorum. Mümkün değil midir birazda olsa kilo verip doğuma hazırlanmak? Tüp mide ameliyatı ile 30 kg verdim ve resmen şuan travma yaşıyorum 😔

  • Merhaba ben polistik over sendrom hastasıyım 8 aylık evliyim kaç tane doktora gittim sadece kilo vermem gerek diyor ve ben 2 yıldır bu sorunla uğraşıyorum şimdi çocukta istiyoruz ne yapmam lazım yardımcı olabilirmisiniz

Bir yanıt yazın

Spermi Olmayan Erkeğin Bebeği Olur mu?

Kolay Hamile Kalmanın Yolları

Rahim Perde Nedir? Gebeliği Engeller mi?