kis-aylarinda-hamilelik

Kış Aylarında Hamilelik

Sıcak ve nemli geçen yaz aylarından sonra gelen kış ayları insana ferahlık ve rahatlık verir. Tabi her mevsimde olduğu gibi kış aylarının da getirdiği zorluklar vardır. Özellikle kış aylarında hamilelik geçirenler için bu aylara özel ek önlemler alınması gerekebilmektedir. Viral enfeksiyonlar, soğuk havalar ya da hava kirliliğine karşı güvenli bir kış gebeliği geçirebilmek için bu yazımızda size basit tüyolar sunacağız.

Kışın Gebeler Neye Dikkat Etmelidir?

  • Doğum öncesindeki kontrolleri aksatmayın. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için hamileliğinizin nasıl ilerlediği ve doktorunuzdan alacağınız bilgiler oldukça değerlidir.
  • Gebeliğiniz boyunca alacağınız takviyeleri, reçeteli olarak alın. Sizin ve bebeğinizin sağlığı ve güvenliği için, ilaç ve takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Hamileliğinizin sağlıklı bir şekilde geçebilmesi için vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin çoğunu yiyeceklerden alabilirsiniz. Ancak, kalsiyum, demir, folik asit ve D vitamini gibi bazı önemli değerler için doğum öncesi takviyeler edinmeniz gerekebilir. Hekiminiz bu takviyeleri gebeliğinizin sürecine ve sağlığınıza göre verecektir.
  • Öksürük, alerji, soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel enfeksiyonlar, kış aylarında daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklardan kendinizi koruyabilmek için bunlarla ilgili daha fazla bilgi edinin. Salgın hastalıklar durumunda, kapalı alanlarda veya kalabalık mekanlarda bulunmaktan kaçının.
  • Özellikle kış aylarındaki gebelik sürecinde, el hijyeni büyük önem taşımaktadır. Gün içerisinde düzenli olarak el yıkamak, mikroplardan arınmak ve enfeksiyon kapma olasılığını azaltmanın en basit ve en etkili yoludur. 
  • Kış aylarında günler daha kısadır ancak buna rağmen bu aylarda gebe olanların, uyku düzenine dikkat etmesi oldukça önem taşımaktadır. Gün ortasında yapacağınız şekerlemeler, sizi oldukça rahat ettirse de bu uykuların saatlerini ayarlamaya özen gösterin. Çok uzun süre uyumak ya da geç saatlerde şekerleme yapmak, gece uykularınızı olumsuz etkileyebilir.
  • Kış aylarındaki stres yönetimi oldukça önemlidir. Genelde bu aylarda hava kapalı ya da bunaltıcı olabilir. Evde yapacağınız basit ve etkili uygulamalarla, havanın sizi strese sokmasını engelleyebilirsiniz. Müzik eşliğinde ılık bir banyo yapmak, meditasyon ve esneme hareketleri, derin nefes alma teknikleri, sizi rahatlatacak şeylerdir. Sıcak banyo ve saunalar ise kaçınmanız gerekenler arasındadır.
  • Kış aylarında gebelik, bazen sizi ve bedeninizi pasif hissettirebilir. Bunun için, hafif yürüyüşler ve doğum öncesi yoga egzersizleri sizi daha da rahatlatacaktır. Eğer dışarı çıkamıyorsanız, ev içerisinde de rahatlama ve esneme hareketleri yapabilirsiniz.
  • Hava değişiklikleri cildinizde de birtakım değişiklikler yaratabilir. Kış aylarında esen soğuk rüzgâr ve evin içindeki kuru sıcak nemi emebilir. Bu yüzden, kendinize düzenli olarak bir cilt bakımı rutini uygulayın. Tabi uygulama sırasında kullanacağınız cilt bakım ürünlerini doğru seçmeniz gerekir. Bunun için doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. 
  • Bu aylarda yaptırılan grip aşısı hem anne hem de bebek için önerilen bir durumdur. Aşı yapılması için tercih edilen zaman ise, genellikle ilk 3 aylık dönemden sonrasıdır. 

Hamilelikte Kış Aylarında Beslenme

Gebelik sırasında sağlıklı beslenmek ne kadar önemliyse, kış aylarındaki hamilelik sürecinde de bir o kadar önemlidir. İşte kış mevsiminde sağlıklı beslenmenin püf noktaları şunlardır:

  • Taze sebze ve meyveler, kış aylarındaki gebelik durumlarının önemli bir parçasıdır. Vitamin, mineral ve zengin lif içeren bu besinler özellikle bu mevsimde, evlerde bol miktarda bulunmalıdır. 
  • Kış aylarında, özellikle C vitamini yönünden zengin gıdalara yer verilmelidir. Bu dönemde, hastalık ve enfeksiyon problemlerinin görülebilme olasılığı daha yüksektir. C vitamini, bedeni ve bağışıklık sistemini güçlü olmasına yardımcı olur. Bununla beraber, bu vitamin vücudun demiri daha etkili kullanmasını sağlar. 
  • Kuruyemiş ve kuru meyveler, bu mevsimde tüketilebilecek en sağlıklı gıdalardandır. Bu gıdalar doğal yağlar ve vitaminler açısından oldukça zengin besinlerdir. Özellikle kış mevsimindeki beslenme takviminizde, doğal ve taze halindeki kuru yemiş ve meyveleri ölçülü şekilde tüketmeniz yararlı olacaktır.
  • Probiyotik içeren gıdalar, sindirim sisteminizi güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı besinlerdir. Ev yapımı peynir, ayran ve yoğurt gibi doğal besinler probiyotik açısından oldukça zengindir. 
  • Kış mevsiminin sıkıcı ve bunaltıcı havalarında, gebelikteki ruh hali değişimlerine karşı size iyi gelecek ve enerjinizi yükseltebilecek iyi karbonhidratlar, proteinler ve omega 3 yağ asitleri içeren besinler tüketebilirsiniz.
  • Sıvı alımı her mevsimde oldukça gereklidir. Çünkü su, vücudu nemli tutmanın en sağlıklı ve en doğal yoludur. Su ile beraber, bitki ve meyve çayları da içilebilir. Ancak hamilelik sürecinde, çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimini sınırlandırmak önemli bir detaydır. Bunun yanında alkollü içecekleri de tüketmemek en iyisi olacaktır. Çünkü bu tür içecekler, kana karışarak, plasentayı geçebilir ve bebeğiniz için olumsuz etkiler yaratabilir.

Kış Mevsiminde Hamilelik için Giyim Önerileri

Kış aylarında ister evinizde olun ister dışarda, kendinizi ve bedeninizi her zaman sıcak ve rahat tutmaya özen gösterin. Bunun için dikkate alınması gereken birkaç detayı ele alalım:

  • Hava Durumu: Havanın durumuna göre ve rahat hissettirecek şeyler giyinmek kış aylarındaki hamileler için oldukça önemlidir. Paltolar, atkılar, şallar, şapkalar, rahat pantolon ve trikolar kış ayının vazgeçilmez parçalarıdır. Tabi bu mevsimde hamile olsanız bile, tarzınızdan vazgeçmeden ve bu mevsimin sevilen parçalarını kullanarak da rahat edebilirsiniz. Karnınız büyürken kullanabileceğiniz taytlar ve hamile pantolonları, size büyük rahatlık ve esneklik sağlayacaktır. Aynı zamanda dışarı çıkarken bu giysilerin altına giyebileceğiniz rahat botlar ya da ayakkabılar istediğiniz kombini yakalamanıza da yardımcı olacaktır. 
  • Evinizin Rahat ve Sıcak Olması: Soğuk kış günlerinde, evinizin sıcak olması çok önemlidir. Evin ısınmasını sağlayan radyatör, klima ya da ısıtıcı gibi şeyleri kullanırken ortamın kuruluğunu engelleyebilmek için, oda içlerinde bir kap içinde su veya nemlendirici makinesi bulundurabilirsiniz. Tabi bunun yanında ev içerisinde küf oluşumunun önlenmesi için de var olan nemlendiricinin düzenli aralıklarla temizlenmesi, bakteri oluşumunun engellenmesi açısından önemli bir detaydır.

Kış aylarında hamilelik, bazı durumlarda anne adaylarını stres altına sokabilir. Bu mevsimde, havanın sürekli soğuk ve kapalı olması ve evde sürekli geçirilen zaman, gebelik sürecinde birtakım duygusal değişikliklere yol açabilir. Rahat ve koruyucu giysilerle dışarı çıkmak, temiz havada arkadaşlarla zaman geçirmek, küçük seyahatler yapmak ya da aile ziyaretlerine gitmek bu durumun oluşmasını önlemede yardımcı olacaktır.

10 Maddede Kış Hamileliği: https://www.bebek.com/10-maddede-kis-hamileligi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Cinsiyet Partisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Bakım Önerileri

Gebelikte Kızamıkçık