Kış Hastalıklarına Hazırlıksız Yakalanmayın

Kış Hastalıklarına Hazırlıksız Yakalanmayın

Havaların soğuması, birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.

Kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen zamanın uzaması, enfeksiyonların yayılmasına yol açıyor.

Kışın artan hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için mevsimsel değişimlerle zayıf düşen bağışıklık sistemini güçlendirmek büyük önem taşıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Gürkan Yurteri, kış aylarında artan hastalıklar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Soğuk Algınlığını Griple Karıştırmayın

Sonbahar ve kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığı, genellikle gribal enfeksiyonlarla karıştırılmaktadır.

Soğuk algınlığı daha çok burun akıntısı, hapşırık, hafif bir boğaz ağrısı ve halsizlik belirtileriyle kendini göstermektedir.

Hastaların çoğu soğuk algınlığını basit birkaç ilaç yardımıyla ayakta atlatabilmektedir.

Grip ise aşırı halsizlik, ateş, öksürük, sırt ağrısı belirtileriyle ortaya çıkmakta ve kişiyi yatağa düşürebilmektedir.

Tanı konulduktan sonra 48 saat içinde uygun tedavi uygulanırsa hastalık daha rahat atlatılmaktadır.

Gebelikte Grip Anne ve Bebek Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Gebelik döneminde gribe yakalanmamak için gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. Ancak anne adayları dikkat etmesine rağmen grip sorunu ile karşı karşıya kaldıklarında bol sıvı alarak dinlenmelerine özen göstermelidir.

Ateş ve ağrı durumlarında parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Burun tıkanıklığına karşı tuzlu su veya kısa süreli olarak burun damlaları uygulanabilir.

Sıcak su buharı ile buğu ilaçlarının kullanımı solunum ve burun tıkanıklığını rahatlatacaktır. Bitkisel ürün ve vitamin takviyesi kullanımı konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.

Öksürük Gelir Geçer Demeyin

Öksürük, kış aylarında sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Kuru karakterle başlayabilen öksürük bazen 3 aya kadar sürmektedir.

Grip sonrası solunum yollarının aşırı tepki göstermesi sonucu yaşanabildiği gibi sigara içenlerde, kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda görülebilmektedir.

“Yaş öksürük” olarak ifade edilen kreşeli öksürüğün ilerlemesi, zatürreye kadar giden ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Bu öksürük türüne; yüksek ateş, nefes almakla artan göğüs ağrısı, kusma ve titreme gibi bulgular da eklendiğinde zatürreden şüphelenilmektedir.

Sağlıklı kişilerde zatürre sıklıkla nezle, grip gibi bağışıklığı baskılayan bir rahatsızlık sonrasında akciğere ulaşan virüs ya da bakteriler ile gelişmektedir.

Kış Hastalıklarına Hazırlıksız Yakalanmayın

Bronşit Çocukları Tehdit Ediyor

Hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan bronşit, bu mevsimde özellikle çocukları tehdit etmektedir. Genellikle, üst solunum yolu hastalığıyla beraber başlamakta ve tedavi edilmezse kronik bronşite dönüşmektedir.

Bronşitin neden olduğu öksürük, yoğun ve şiddetlidir. Hastanın sık öksürmesi, bir süre sonra göğüs bölgesinde kazılmalara ve karın bölgesinde kas ağrılarına yol açmaktadır.

Öksürüğün 15-20 gün devam ettiği, yüksek ateş nefes darlığı gibi belirtilerin de görüldüğü durumlarda uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kış aylarında bademcik iltihaplanması, özellikle çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta, enfeksiyonların sadece yüzde 20’sinde antibiyotik kullanımının gerekli olduğudur.

Soğuk Hava Sindirim Sistemini de Etkiliyor

Soğukta kalmak bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır. Hazmın düzgün yapılamaması sonucunda; karında şişkinlik, sancı, dışkılama düzensizlikleri ortaya çıkmaktadır.

Özellikle kadınlarda idrar yollarının soğuk maruziyeti, bu bölgelerin savunma gücünü azalttığından hastalıklarda artış gözlenir.

Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrar renginin ve kokusunun değişmesi gibi şikayetler idrar torbasının iltihaplanmasının işaretleridir.

Ayakta çok rahatlıkla tedavi edilecek olan bu hastalıklara zamanında müdahale edilmezse daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Kış Hastalıklarına Hazırlıksız Yakalanmayın

Kalp ve Tansiyon Hastaları Risk Altında

Soğuk kış aylarında kalp, artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için dolaşım sistemine daha fazla kan pompalamaktadır. Böylelikle kalbin oksijen ihtiyacı da artmaktadır. Bu süreçte kalp hastaları, artan oksijen ihtiyacını yeterince karşılayamamaktadır. Bu durum da kalp krizlerini ve kalp yetmezliklerini tetiklemektedir.

Kalbin fazla kan pompalaması, stres hormonlarının kandaki düzeylerin artması; çok soğuk havalarda tansiyonu yükselmesine, tansiyonun ilaçlarla kontrolünün azalmasına da neden olmaktadır.

Soğukta kanın akıcılığı azaldığından, tansiyona ve damar tıkanıklığına bağlı inme vakalarında da artış görülmektedir.

Diyabet İlaçlarınızı Kışa Göre Ayarlayın

Kalp ve tansiyon hastalarını yanı sıra kış aylarında diyabet hastalarının da ek önlemler alması gerekmektedir. Soğuk aylarda insülin ihtiyaçları değişebilmektedir.

Kan şekeri dengesi bozulabildiği için hastaların ilaçlarının dozlarını doktora danışarak ayarlamaları gerekmektedir.

Soğukta vücudun oksijen ihtiyacı artığından daha sık solup alıp verilmektedir. Bu durum, zaten nefes almakta zorlanan KOAH hastalarının nefes darlığının artmasına neden olur.

“Bebeklerde Alerji” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde Alerji: https://www.bebek.com/bebek-alerji/

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte MR

Gebelikte En Büyük Tehlike: Düşük Tehlikesi!

Hamilelikte Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?