kitap-okuma-aliskanligi-nasil-kazandirilir

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Teknolojinin hayatın her anında karşımıza çıktığı bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklarımızın eline çok küçük yaşlarda tablet, telefon veriyoruz. Geç saatlere kadar televizyon izlemelerine müsaade ediyoruz. Çocuklarımızın kitap okumasını istiyoruz ama bunun için model olmuyoruz. Peki böyle bir durumda çocuklarımıza nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandıracağız?

Öncelikle şunu bilmek gerekir: Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılan bir marifettir. Çocukların gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için kitaplar hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Çocuklar büyürken taklit yoluyla hayata hazırlanırlar. Rol model olan ebeveynler sözleri ile değil davranışlarıyla örnek olurlar. Bu yüzden çocuklarla birlikte kitap, dergi, gazete okuyun. Bırakın evin her yerinde kitaplara yer olsun.

Peki birer ebeveyn olarak başka neler yapabilirsiniz? İşte birkaç ipucu:

• Emeklemeye başlayıp elini oyuncak sepetine attığında oyuncakların yanında; büyüdüğünde telefonun, tabletin, televizyonun yanında kitapların da olmasına izin verin.
• Odalarında mutlaka bir tane kütüphane olsun.
• Her gün olmasa bile haftanın belli zamanları beraber kitap okumaya zaman ayırın. Kitaplar hakkında sohbet edin. Kitabın içeriğindeki olayları konuşun. Yazarın yerinde çocuğunuz olsaydı neler yapacağını sorun. İleride kitap yazsaydı hangi tarzda ve konuda kitap yazacağı hakkında bilgi alışverişinde bulunun.
• Onlara kitap hediye edin. Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okuma alışkanlığına dönüşür ve beraberinde alışkanlık sorumluluğu geliştirir, bilinç büyümesi başlar.
Kitap hediye etme noktasında burada ayrı bir parantez açmakta yarar var. Fakat bir çocuğa kitap hediye ettiğiniz zaman hayal kırıklığına uğrar. Çünkü model olarak aldığı kişilerde bunu görmemişlerdir. Bu durumu değiştirmek bizim elimizde unutmayın.  Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumda. Türkiye de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilme sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada yer alıyor. Hal böyle iken genç bir yazarımız olan Cihan BUĞDAYCI, insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı sağlamak için bir proje geliştiriyor. Kitaplaşan insanlar projesiyle insanlara kitapların hayatlarında yer edinmesini ve devamlılık sağlamasını amaçlıyor. Her yaş grubuna hitap eden proje kitap okuma alışkanlığını çocukluktan itibaren oluşabilmesi içinde çalışmaları yürütüyor ve en küçük üyesi 8 yaşında.
Şimdi değişim zamanı!

Araştırmalara göre kitap basma oranımızda artış yaşansa da okuma oranımız hala yetersiz. TÜİK verilerine göre, kitap okumak, Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika. Ülkemizde kitap okuma bu kadar az iken çocuklarımızdan ısrarla kitap okumalarını istiyoruz. Ama çocuklarımıza model olmuyoruz. Artık bunu değiştirme zamanı. Zihin içi dolduracak bir kazan değil, ateşlenmesi gereken bir kıvılcımdır. Teknolojiyle doldurmaya çalışma, kitapla ateşle. Anne-babalar kitaplaşan çocuklar yetiştirmek istiyorsanız öncelikle davranışlarınızla örnek olmalısınız. Bir çocuğun ne kadar oyun oynamak, yemek yemek gibi bedensel ihtiyacı varsa kitap okumak da ruhun ihtiyacıdır. Bu ihtiyacını elinden almayalım, yanında olalım. Unutmayın kitaplar sessiz öğretmenlerdir. Harflerin ruhunuzda bıraktığı melodiyi duyabiliyor musunuz?

Emine Bulduk

Bebeklerde eğitim ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/cocuk/bebek-tuvalet-egitimi/

Aloe Vera’nın 7 Faydası!

Akülü Araba Nasıl Seçilir?

Uyumadan Önce Bebeğinize Okuyabileceğiniz Kitaplar