Bebeklerde çığlık atma veya ağrı ifadesi gibi görülebilen yoğun ağlama atakları şeklinde gerçekleşen kolik anne- babaları oldukça sıkıntıya sokan bir durumdur. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Selami Bayrakdar, konu hakkındaki soruları cevapladı.
Kolik bebekler çoğunlukla suratlarında acı ifadesiyle, bacaklarını karınlarına doğru çekerek ve yumruklarını sıkarak tiz sesle ağlarlar.
Bebek arabası veya arabayla gezdirmenin birçok kolikli bebekte etkili olduğu görülmüştür. Araba sesi ve sallanma hareketinin de rahatlatıcı olduğu düşünülmektedir.
Kolik nedir ve nasıl belirtiler gösterir?
Sağlıklı bir bebeğin, herhangi bir neden olmadan, haftada en az 3 gün, günde 3 saatten fazla olacak şekilde açıklanamayan yoğun ağlama veya huzursuzluk nöbetleridir.
Kolik ağlaması daha çok çığlık atma veya ağrı ifadesi gibi görülebilen yoğun ağlama atakları şeklinde gerçekleşir. Bu ağlama açlığı ifade etmek için veya bez değiştirme ihtiyacının ifade edilmesinin aksine, görünürde bir sebep olmadan gerçekleşir. Ağlamanın yavaşlamasından sonra bile bebekte huzursuzluk ve rahatsızlık belirtileri devam eder.
Belirtileri nelerdir?
– Kolik bebekler çoğunlukla suratlarında acı ifadesiyle, bacaklarını karınlarına doğru çekerek ve yumruklarını sıkarak tiz sesle ağlarlar.
– Ağlama krizlerinde zaman zaman sırtlarını yay gibi gererler ve bacaklarını gergin bir şekilde uzatabilirler.
-Yüzleri ağlarken kızarır, ağız çevresinde solukluk görülebilir ve bu durum ailelerde paniğe yol açabilir.
-Karınları çoğunlukla şiştir, gaz veya kaka çıkışı olursa kısa süreliğine rahatlayabilirler.
-Bazen emzirme sırasında aniden memeyi bırakıp çığlık atabilir veya ağlama nöbetini emzirerek durdurmak isteyen annelerin bebekleri memeyi reddedebilirler
Kolik belirtileri ne zaman başlar ve ne kadar sürer?
Kolik atakları genellikle bebek, üç haftalıkken başlar ve 6-8’inci haftalar arasında pik yapar. Atak genellikle 3-4 saat sürer.
Kolik krizleri genellikle günün hangi saatlerinde olur?
Genellikle akşam saatlerde görülür.
Bebeği ağlaması ne kadar sürer ve ne sıklıkta tekrarlanır?
Haftada en az 3 gün, günde 3 saatten fazla olacak şekilde tekrarlar.
Kolik belirtilerinin belirli besinlerle bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?
Yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler, direkt olarak gaz sancısına neden olan besinleri tüketmiş olmaz. Annenin yediği ve gaz sancısına yol açabilecek besinler, süt aracılığıyla bebeği de etkileyebilir. Asitli yiyecekler, bazı sebzeler ve aşırı süt ürünü tüketimi gaz sancısı yapabilir. Eğer bebek biberonla besleniyorsa vücudu mama formülüne tepki gösteriyor da olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise gaz sancısı ve gazla birlikte ishal gibi sindirim problemleri de görülür. Son olarak gazın nedeni bebeğin emerken ya da biberonla beslenirken hava yutması da olabilir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne de beslenmesine dikkat etmeli mi?
Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığı gözlenebilir.
Kolik sırasında bebeği sakinleştirmek için uygulanan herhangi bir özel rutin veya teknik var mı?
- Yavaş ve ritmik hareketlerden hoşlanan bebekler kucakta, pusette ya da kendi yataklarında sallandıklarında sakinleşebilirler.
- Anne veya baba ile yakın temas, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.
- Bebek arabası veya arabayla gezdirmenin de birçok kolikli bebekte etkili olduğu görülmüştür. Arabanın sesi ve sallanma hareketinin rahatlatıcı olduğu düşünülmektedir.
- Sakin bir ses tonuyla konuşmak veya şarkı söylemek de bebek üzerinde etkili olabilir.
- Bazı bebeklerde, anne veya babanın bebeği kucakta yüzüstü yatırıp bu sırada sırtına hafifçe ve ritmik şekilde vurması ya da sıvazlamasıyla rahatlama görülebilir.
- Bazı bebekler ise annelerin kalp seslerini duyduğunda sakinleşirler.
- Ilık suyla banyo yaptırma, bu sırada karnına ve sırtına su tutularak hafifçe masaj yapılması da etkili olabilir.
Kolik belirtilerini azaltmak için bir uzmandan yardım almak gerekir mi?
Aşağıda ki durumlarda vakit kaybetmeden çocuk hekimine başvurmak gerekir.
- 38 derece veya daha yüksek vücut sıcaklığının olması,
- Normalden daha çok uyumak,
- Gerekenden az beslenmek,
- Dışkının sulu veya kanlı olması,
- Sık sık kusma,
- Kilo alamama,
- Bebeğin hiçbir şekilde rahatlamaması.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Selami Bayrakdar
Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!
Kolik Bebek Nasıl Anlaşılır? – https://www.bebek.com/kolik-bebek/