Küçük bebeğiniz, doğduğu ilk andan kendi başına yürümeyi öğrenene kadar geçen süre içerisinde sık sık kucağa alınma ihtiyacı duyar. Onu bir yerden alıp başka bir yere bırakırken, gezerken, uyuturken kısacası yaşamının ilk yılında sürekli kucağınızda taşırsınız. İlk aylarda bu bir ihtiyaçken aylar geçtikçe bebeğiniz açısından bir alışkanlığa dönüşebilir. Kucak alışkanlığı zamanla hem bebeğinizin gelişimini olumsuz etkiler hem de sizin başka işlerinizi yapmanıza fırsat tanımaz hale getirir.
Peki bebekleri o sevdikleri, kendilerini güvende hissettikleri anne- baba kucağından nasıl vazgeçirebilirsiniz? Bunun için yapılabilecekler neler, gelin birlikte inceleyelim.
Bebeklerde Kucak Alışkanlığını Ne Zaman Bırakmak Gerekir?
Her anne babanın en az birkaç kez duyduğu bir cümledir: ‘Aman kucağına çok alma, alışmasın!’ Oysaki bebekler ilk 6 ay anne ve babalarının yakın temasına ve ilgisine oldukça fazla gereksinim duyarlar. 9 ay boyunca yaşadıkları anne rahmine duydukları özlem ve dış dünyaya alışma süreci, yenidoğanların bu ihtiyacını tetiklemektedir.
Anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın oluşması, bebeğin kendini güvende hissetmesi ve sonraki yıllarda kendine güvenen, kaygı ve stresten uzak, keşfetmeye ve sorumluluk almaya hazır bir bireye dönüşebilmesi açısından ilk 6 ay bol bol ten teması kurarak bebeği kucağa almak çok faydalıdır. Ayrıca bebek ağladığında ve kucağa alındığında isteklerinin ve ihtiyaçlarının karşılanacağını bilir ve daha sakin bir bebeğe dönüşür.
6 aydan sonra özellikle 7. ve 8. aylarda başlayan başka kişilere yabancılık yapma ve ayrılık korkusunun gelişmesi ile kucak alışkanlığı ileri bir boyuta taşınabilir. Bu nedenle bebeğin annesine ihtiyaç duyduğu ilk aylarda mutlaka ihtiyaçlarına cevap verilmeli ve kucağa almaktan kaçınılmamalıdır. Sonraki dönemde ebeveyn ile bebek arasındaki iletişim geliştikçe bebeğin ne zaman ve hangi durumlarda kucaklanmaya gerçekten ihtiyacı olduğunu anlamak daha kolay olacaktır.
Bebekleri Kucak Alışkanlığından Vazgeçirmek için Yapılabilecekler Nelerdir?
Büyüyüp emeklemeye hatta etrafı keşfe çıkıp küçük adımlar atmaya başlayan miniklerin anne babalarına olan bağlılığı farklı bir boyut kazanır. Hala ebeveynlerine düşkünlerdir, fakat artık inceleyip keşfedilecek merak uyandıran şeyler vardır. Bu durum normal şartlarda kucağa alınma isteğini azaltır. Ancak bebeğiniz aylar geçtikçe size daha fazla bağımlı hale geliyor, her ağladığında sadece kucakta sakinleşebiliyorsa kucak alışkanlığı edinmiş olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız basit yöntemler deneyerek yavrunuzu bu alışkanlıktan uzaklaştırabilirsiniz.
-
Bebeğinizin isteklerini anlamaya çalışın.
Bebeklerin kendilerini ifade edebilme şekli ağlamaktır. Bebeğiniz acıktığında, uykusu geldiğinde, altını kirlettiğinde, bir yeri acıdığında, korktuğunda, yorulduğunda hatta canı sıkıldığında bile derdini ağlayarak belli eder. Bu süreç yavrunuz sizinle ağlama dışında farklı iletişim yolları kurana dek sürecektir. Bu sebeple bebeğinizin isteklerini anlamaya çalışmalı, hangi ağlama türünün hangi ihtiyacına karşılık geldiğini kısa zamanda çözmelisiniz. Bebeğinizin ağlamalarına geç cevap vermeniz veya görmezden gelmeniz onu hem daha huzursuz eder hem de en iyi sakinleşme yöntemi olan kucaklanmaya daha fazla bağımlı yapar. Eğer minik bebeğinizin isteklerini kolay çözümlerseniz, kucağa alınma ihtiyacını da büyük ölçüde azaltmış olursunuz.
-
Onu sakinleştirmeyi deneyin.
Çocuğunuz ağlıyor ve kucaklanmak istiyorsa yapacağınız ilk iş onu kucaklamak olmamalıdır. Önceliğiniz her zaman onu sakinleştirmeye çalışmak olursa kucağa almaya gerek kalmayabilir ve bebeğiniz bu isteğini unutabilir.
-
İlgisini kucak dışında farklı bir noktaya çekmeye çalışın.
Bebeğinizde gerçek bir ihtiyaçtan ziyade alışkanlıktan gelen bir istek sezdiğinizde ilgisini farklı şeylere yönlendirmeyi deneyebilirsiniz. Ona kitap okuyun, masal anlatın, birlikte oyuncakları ile oynayın, farklı etkinlikler düzenleyin, hatta yürüyüşe çıkın veya parka gidin. Seveceği ve ilgisini çekebilecek aktiviteler deneyin.
-
Onunla sohbet edin, şarkı ve ninni söyleyin.
Bebekler annelerinin sesini daha anne karnındayken duyup tanırlar. Bu sayede dünyaya geldikten sonra da aynı sesle sakinleşebilirler. Huzursuz ve kucak isteyen miniğinize bunu unutturmak için sesinizi kullanabilirsiniz. Onunla bir yetişkinle konuşur gibi sohbet edin. Yumuşak bir ses tonu ile o anda yaptığınız veya yapacağınız şeyleri anlatın. Sakinleştirici ninniler mırıldanın ya da eğlenceli şarkılar söyleyin. Bu sırada mutlaka göz teması da kurmayı unutmayın.
-
Sevdiği bir oyuncağından faydalanın.
Kucağa alınma vakti gelen bebeğinize farklı bir alternatif mesela çok sevdiği bir oyuncağını sunabilirsiniz. Hem ilgisini farklı bir şeye yönlendirmiş olacaksınız hem de yavrunuz sevdiği bir şeyle mutlu bir şekilde vakit geçirme fırsatı bulacak.
-
Küçük bebeklerde kundaklama yöntemini kullanın.
Bebeklerde kundaklama yöntemi daha çok uykuya geçiş amacıyla kullanılmaktadır. Fakat yenidoğanlar anne karnındaki sıkışık ortama alışık oldukları için kundaklandıklarında da kendilerini benzer bir ortamdaymış gibi hissederek rahatlarlar ve sakinleşirler. Bebeği rahatsız etmeyecek şekilde sarıp sarmalamak yani kundak yapmak ona kucağa alıp sarılmışsınız hissini yaşatacaktır.
-
Ten teması kurup masaj yapın.
Doğduğu ilk andan itibaren bebeğinizle ten teması kurmak onu sakinleştirebileceğiniz en iyi yoldur. Annesinin sıcaklığını ve kokusunu hisseden bir bebeğin huysuzluğu azalacak, daha huzurlu ve sakin bir hale gelecektir. Yavrunuz kucağa alınmak istediğinde onu kaldırmadan yanına uzanıp temas kurabilirsiniz. Bu sırada yanağını, saçını ve ellerini okşayıp sevin ve onu iyice rahatlatın. Sadece basit dokunuşların yeterli olmadığını hissettiğiniz anlarda ise bir bebek yağından ve doğal yağlardan faydalanarak ona bir bebek masajı uygulayın. Yaptığınız masaj onu gevşeterek sakinleştirecektir.
-
Kucakta uyutma yöntemini değiştirin.
Bebeğinizi kucağınızda sallayarak uyutmak da onun bu alışkanlığı edinmesine yol açabilir. Uyku vakti geldiğinde uyku rutininizi uygulayıp bebeğinizi kucağınızda biraz sakinleştirin ve ardından hemen yatağına bırakın. Ağladığında sadece susturmak için kucağınıza alın ve susunca tekrar yerine koyun. Bu sayede miniğinize kendi kendine uyumasını öğretmiş ve kucak bağımlılığını azaltmış olacaksınız.
Anne ve babalar bebekleri kucağa alıştırmamak için kendilerini zorlamamalıdır. Eğer çocuğun kucağa alınması gerekiyorsa, yani duyguları karışıksa korkmuş, üzülmüş veya endişeliyse, yorulmuşsa, sizin yardımınıza gereksinim duyuyorsa onu kucağınıza almaktan çekinmemelisiniz. Burada önemli olan nokta, bebeğin kucağa alınmasına gerek olup olmadığıdır.
Yavrunuzu kucağınıza almadan sakinleştirebiliyor, ilgisini farklı noktalara çekebiliyor, onunla konuşup anlaşabiliyorsanız kucağınıza almanıza gerek kalmayacaktır. Ancak bebeğiniz kucağı farklı etkenlerden uzaklaşmak adına bir kaçış yolu ve sığınma alanı olarak görüyorsa mümkün oldukça buna engel olmaya ve yerine farklı alternatifler denemeye gayret etmelisiniz. Böylelikle kucak alışkanlığı zamanla ortadan kalkacaktır.
“Bebeklerde Kucak Alışkanlığı” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Bebeklerde Kucak Alışkanlığı: https://www.bebek.com/bebeklerde-kucak-aliskanligi/