Gebelik sonlandırmasının yanı sıra tanısal amaçlı da uygulanabilen kürtaj, bazı kanser türlerinin belirlenmesi için çok gerekli bir yöntem. Kürtajın ne zaman uygulandığı ile ilgili olarak Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meltem Çam bilgi verdi.
Ağırlıklı olarak halk arasında gebelikten korunma yöntemi olarak bilinen kürtaj, istenmeyen veya sağlıksız gebeliklerin sonlandırılması için de sıkça kullanılıyor. Tanısal amaçlı kürtaj normalin dışında yaşanan kanamaların nedenini bulmaya ve olası bir kanser şüphesinin aydınlatılmasına yarıyor. Kürtajın bilinenin aksine tanı ve tedavi amacıyla da kullanıldığını vurgulayan Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meltem Çam, kürtajın nerelerde ve hangi şartlarda uygulanması gerektiğini anlattı.
Menopoz sonrası kanamalarda tanısal amaçlı kürtaj mutlaka uygulanmalı
Tanısal amaçlı kürtajlar, hastada normalin dışında kanama varsa, bu kanamanın nedenini ortaya çıkartmak için yapılıyor. Bu amaçla rahmin içi özel yöntemlerle temizleniyor. Çıkarılan dokular, tanının konması için patolojiye gönderiliyor. Rahim içinde kanamayla kendini gösteren bir kanserin tanısı böyle konuluyor. Özellikle menopoz sonrası yaşanan kanamalarda mutlaka tanısal amaçlı kürtaj yapılması gerekiyor. Öte yandan kimi zaman rahim içerisinde polip adını verilen et parçaları olabiliyor. Bunları ultrason ile tespit edip rahimin içini kazıyarak temizliyoruz. Böylece hem rahim boşaltılıp temizlenmiş oluyor hem de altında kanser gibi bir problem var mı sorusunun yanıtı bulunabiliyor.Polipler ilişki sonrası kanama ve ara kanamalar gibi düzensiz kanamalara yol açabiliyor. Ya da bazen gebeliğe engel olabiliyor. Polipler, ultrasonla ya da rahim içerisine serum verilerek tespit edilebiliyor. Rahim içine serum verilerek bu bölge şişiriliyor ve oradaki küçük çıkıntı belirlenerek kürtajla temizlenebiliyor.
Kürtaj gebelikten korunma yöntemi değildir
Gebelik nedeniyle yapılan kürtajlar da gebeliğin sonlandırılması ya da düşüğün ardından rahimde parça kalması nedeniyle yapılabiliyor. Kürtaj, gebeliğin 22-24’üncü haftasına kadar yapılabiliyor. 24’üncü haftayı geçtiğinde artık doğum sınırına giriliyor. 24’üncü hafta ve üzerinde bebekte bir sorun meydana gelir ve bebek ölürse o zaman doğum gibi bebek düşük yaptırılabilir. Kürtajı kesinlikle bir korunma yöntemi olarak düşünmemek gerekir.
Sağlıksız gebeliğe sadece hekim kararıyla son verilebilir
Eğer bebekte hayatla bağdaşmayan bir sorun var ise hekim kararıyla da gebeliğe son verilebilir. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için 3 hekimin ortak kararı olması gerekir.
Düşük sonrası kürtaj hayat kurtarabilir
Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle gebenin düşük yapması sonucu da kürtaj gerekebilir. Kimi zaman düşüğün ardından kadının rahminde parça kalabilir. Böyle bir durumda vücut, bu parçaları atmak için çaba sarfeder ve o zaman da şiddetli ağrılar ve kanama oluşur ve kan kaybı nedeniyle hastanın hayatı tehlikeye girebilir.
Kürtaj yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?
Rahim gebelikte daha yumuşaktır, bu nedenle işlem sırasında delinebilir. En sık görülebilen risk, içeride parça kalması ve dolayısıyla kanama oluşmasıdır. Ortam hijyenik olmazsa enfeksiyon oluşabilir. İstenmeyen gebeliklerdeki en büyük sıkıntı ise kimi zaman gebeliğin devam etmesidir. Rahmi temizlediğiniz halde küçük bir köşesinde kalarak hamilelik devam edebilir. Özellikle gebeliğin çok erken döneminde yapılan kürtajlarda bu risk meydana gelebilir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelik ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelik/ 👶[/box]