Hamilelikle birlikte başlayan tatlı telaşlar doğumun yaklaşmasıyla beraber artmaya başlar. Anne karnındaki aceleci minik bazen erken doğuma hazırlanır ve annenin bu konuda yapacak bir şeyi yoktur. Bazı durumlarda erken doğum olabilir ve bu durum zamanında yapılan doğumlardan farklı değildir. Vaktinde doğan ancak sağlık sorunları yaşayan bebeklerde bu sürece dahildir. Önemli olan bebeğin hangi gelişim evresinde dünyaya geldiği ve belki de tam gelişimini tamamlamadığı için doğumdan sonraki süreçte onu ve anneyi neler beklediğidir. İşte böyle durumlarda bebeği birçok dış etkenden korunması ve gelişimini tamamlaması için konulduğu yere kuvöz olarak adlandırılır. Bu yazımızda kuvöz nedir, bebekler neden kuvöze alınır ya da ne kadar kuvözde kalmalıdır gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Şimdi gelin hep birlikte bunları inceleyelim.
Kuvöz Nedir?
Prematüre ya da sağlık sorunları olan bebeklerin, doğum sonrası hastalıklardan korumak, vücut ısılarını kontrol etmek ve gelişimlerini tamamlamak için, bakımlarının yapıldığı sıcaklık, nem ve oksijen gibi parametrelerin kontrol altında tutulduğu kare bir fanusa benzeyen yaşam alanlarına kuvöz denir.
Kuvözün başlıca görevlerinden biri; kapalı ve yalıtılmış olan küçük bir alanda ısıyı birtakım ısıtıcı ve fanlarla bebeğin ihtiyacı olan seviyede tutmaktır. Ayrıca kuvözlerin içinde bulunan su sayesinde bebeğin vücut nemini kaybetmemesi adına hava buharını dengeli bir oranda tutmak görevlerinden bir diğeridir. Bunun yanı sıra yenidoğan bebeğin bir yoğun bakım desteğine ihtiyacı varsa bu bakım da kuvözde gerçekleştirilir.
Kuvöze alınma sebepleri bebeklerin doğum haftalarına ve gelişim durumlarına göre farklılık gösterir. Bu sebeple annelerin doğum öncesinde endişelenmeleri bebeği de strese sokacağı için sağlıklı bir durum değildir. Mümkün olduğunca stresten uzak bir yaşam hamilelikte oldukça önemlidir.
Bebekler Neden Kuvöze Alınır?
Bebeklerin kuvöze alınma nedeni aslında her bebekte farklıdır. Baze bebekler prematüre olarak dünyaya geldikleri için bazıları ise doğum sırasında yaşanabilecek komplikasyonlar sebebiyle kuvöze alınabilir. Bu sebeple her bebek kendine has özelliklere sahiptir ve bakımı da bu sebeple farklı olabilir. Bebeklerin kuvöze alınma nedenlerini sizler için bir araya getirdik:
- Normal gebelik süresi yaklaşık 40 haftadır. Bebeklerin bu süre sonunda ya da 1-2 hafta öncesinde dünyaya gelmeleri beklenir. Ancak 37. haftadan önce veya 2500 gramın altında doğan bebekler prematüre bebekler olarak isimlendirilir. 37 haftadan önce bebekler gelişimlerini tam anlamıyla tamamlayamamış oldukları için kuvözde bakımlarına devam edilmesi gerebilir.
- İnsanlar, vücut ısılarını belli seviyeler arasında düzeltme, düşme ve yükselme durumunda ayarlama becerisine sahiptirler. Prematüre bebeklerde ise bu beceri henüz gelişmemiştir. Isı ayarlama sistemlerinin gelişmemiş olması onları savunmasız hale getirdiği için sağlık açısından risk oluşturur. Bu nedenle vücut ısılarının belli bir aralıkta olması için kuvöze alınırlar.
- Prematüre bebeklerin doğum haftasına göre ciltleri için gereken keratin üretme sürecini tamamlamadıkları için kuvöze alınırlar ve bu sayede vücutlarının nem dengesi sağlanır.
- Erken doğan bebeklerde akciğer gelişiminin tamamlanmamış olması sebebiyle solunum güçlüğü sebebiyle gerekli yoğun bakım desteğiyle beraber kuvöze alınırlar.
- Normal ya da erken doğum farketmeksizin bebeğin genetik bir hastalığı varsa kuvöze alınması gerekebilir.
- Gebeliğin son 3 haftasında annede oluşan enfeksiyonlar bebeğe geçerse bebek dirençli olsa bile desteğe ihtiyacı olabilme ihtimalinden dolayı kuvözde bakımında devam edilebilir.
- Kan şekeri düşük olan ya da tansiyonunda dengesizlik olan bebeklerinde kuvöze alınması söz konusu olabilir.
- Birçok yenidoğan bebekte görülen sarılık bebeklerin kuvöze alınma nedenlerinden biridir.
- Olması gereken zamanda başka bir deyişle 40 haftalık gebelik süresinin sonunda dünyaya gelmiş olsa bile küçük ve zayıf bebekler, direncinin düşük olması nedeniyle kuvözdeki bakıma ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple normal seviyelere gelene kadar kuvözde kalabilir.
- Emme ve yutma refleksi gelişmemiş bebeklerin beslenmede zorluk yaşanması sebebiyle beslenmeleri ve beslenme alışkanlığını kazanana kadar kuvözde kalması gerekebilir.
- Kalp atışları ve nabız sayıları düzensiz olan bebeklerin doktor kontrolünde olması için kuvözde tutulması normal bir süreçtir.
Kaç Kilo Bebekler Kuvöze Alınır?
Hamilelik boyunca yapılan kontrollerde bebeğin ortalama kilosu belirlenebilir. Düşük doğum ağırlığı da bebeklerin kuvöze alınma nedenlerinden biridir. Bu sebeple kaç kilo bebekler kuvöze alınır sorusu anne ve babaların merak ettiği sorulardan biridir. Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
Bebekler Kuvözde Kaç Gün Kalır?
Kuvözle ilgili merak edilen sorulardan bir diğeri de yenidoğan bebekler kaç gün kuvözde kalır olmaktadır. Bebeğinizi kucağınıza almayı, onun kokusunu içinize çekmeyi sabırsızlıkla beklediğinizi biliyoruz. Ancak normal doğuma göre erken olan doğumlarda bebeklerin özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple eğer bebeğiniz kuvöze alındıysa bir süre daha beklemeniz gerekir. Örneğin bebeğiniz 30 haftalıkken doğdu ve gelişimi bu sebeple yarım kaldı. Eğer hamilelik devam etmiş olsaydı gelişimi 40. haftaya kadar devam edecekti. Kuvöze alınan bebeğin gelişimi sürekli kontrol altında tutulurken kuvözde geçirilen süre buna bağlı olarak değişim göstermektedir. Herşey yolunda gittiği takdirde hamilelik süresi devam ediyormuş gibi hesaplanarak en erken 36-37. haftalarda kuvözden çıkarılması doktor onayıyla gerçekleşebilir.
Bu bilgiler doğrultusunda eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa bebeklerin kuvözden çıkması için;
- Solunum sıkıntısı yaşamaması,
- Emme ve yutma becerisinin gelişerek emerek beslenebilecek düzeye gelmesi,
- Vücut ısılarını düzenleyebilmesi gerekir.
Tüm bu şartlar sağlandığında doktorunuzun onayından sonra bebeğinizi kucağınıza alabilir ve onu sıcacık yuvanıza götürebilirsiniz.
Kuvözde Kalan Bebekler Eve Getirildiğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Prematüre doğumla ya da 40 haftalık gebelik sonrası dünyaya gelen veya sağlık sorunu sebebiyle kuvöze alınan bebekler doğum sonrasında olduğu gibi eve götürüldüğünde de özel ve özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalıdır. Peki, eve geldiniz şimdi neler yapmanız gerekiyor sizler için araştırdık bir araya getirdik.
- Öncelikle bebeğiniz kalacağı oda temiz olmalı ve sürekli havalandırılmalıdır. Mevsim farklılıkları göz önüne alındığında oda sıcaklığının 23-25 derece aralığında olması gerekir.
- Oda sıcaklığına ve mevsime uygun şekilde bebeğinizi giydirmelisiniz. Onu üşütecek ya da çok sıcak tutacak şekilde giydirmek sağlıklı değildir. Altta zıbın üstünde tulum ve uyurken üstüne bir battaniye örtmek ideal sıcaklığı yakalamanıza yardımcı olacaktır. Çok soğuk bir hava varsa biraz daha kalın kıyafetler giydirebilirsiniz.
- Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta bebeğinizin giyimidir. Bebek alışverişini yaparken onun her durumda hassas bir cilde sahip olacağını düşünerek yüzde yüz pamuk ürünleri tercih etmelisiniz.
- Kıyafetlerin yanı sıra bebeğinizin hassas cildi kurumaya çok müsaittir. Bu sebeple cildin pH dengesini bozacak krem ve ıslak mendillerden uzak durmalı, parfüm içermeyen ürünler seçmelisiniz.
- Bebeğin bezini değiştirme sıklığınız ve kullandığınız bebek bezi de yine dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bebeğinizin altını almadan önce ve değiştirdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Bebeğinizin altı kesinlikle pis kalmamalı sürekli kontrol etmelisiniz. Kirli bezleri mümkünse evde bekletmemelisiniz. Bu sayede bebeğiniz için tehlike unsuru olabilecek enfeksiyonlardan korunabilirsiniz.
- Banyo suyu da önemli noktalardan biridir. Bebeğinize banyo yaptırırken kaynamış ve ılıştırılmış su kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak doğum haftası ne olursa olsun kuvöze alınmış ya da alınmamış olsun her bebek dünyaya geldiği andan itibaren ebeveynlerine ve özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Doktor kontrolünde kuvözden çıktıktan sonra bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldığınız gün hayatınızın yeni bir dönemi başlayacağı için her türlü değişime kendinizi hazırlamalı, stres ve endişeden uzak durmalısınız.
Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: https://www.bebek.com/premature-bebekler-hakkinda-bilmeniz-gereken-7-sey/