Yeni ebeveyn olan çiftlerin kafasında minik bebeklerinin sağlığı ile ilgili birçok soru dolaşır. Özellikle onların korunmasına yardımcı aşıları ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Hangi aşı ne zaman yapılmalı, aşılar ne için yapılıyor, yapılmaması durumunda olumsuz sonuçları neler gibi soruların cevaplarını merak etmeniz çok normal. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesi için olması gereken aşılardan bir tanesi de meningokok, halk dilinde menenjit, aşısıdır. Meningokok (menenjit) aşısı hakkında her şey bu yazımızda. İyi okumalar.
Menenjit Nedir?
Menenjit enfeksiyonu beyin ve omurilik çevresini saran zarın iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır ve çok ciddi sonuçları olabilir. Enfeksiyon oluştuğunda acil müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.
Belirtileri
- Ateş
- Kusma
- Bulantı
- Vücutta Döküntü
- Baş ve Boyun Ağrısı
- Beslenme Bozukluğu
- Bebeklerde Bıngıldak Bölgesinde Şişme
Tedavi Edilmediği Takdirde
- Sağırlığa
- Uzuv Kaybına
- Sara Hastalığına
- Öğrenme Güçlüğüne
- Ölüme
neden olabilir.
Solunum yolu ile bulaşan bu hastalık, özellikle 2 yaşından küçük çocukların 16-24 yaş aralığındaki gençlerin ve 65 yaş üstündeki bireylerin korunması gereken bir hastalıktır. Ancak her yaştan insana bulaşabilir. Menenjitin ciddi sonuçlara neden olabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle menenjitten korunmanın yollarını öğrenmeliyiz.
Menenjitten Korunma Yolları
Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, menenjit aşısı yaptırmaktır. Solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğundan kalabalık ortamlardan uzak durmak da bir korunma yöntemi sayılabilir.
Menenjit Aşısı Nedir?
Öncelikle menenjit aşısı, bu hastalıktan korunmanın en etkili yoludur. Ülkemizde 2013 yılından itibaren uygulanan, meningokok hastalığından korunmaya yardımcı 3 çeşit aşı vardır. Bunlar; nimenrix, menveo ve menactra aşılarıdır. 2018 yılı itibariyle bu aşı sayısı 4’e çıktı. Yeni çıkan aşının ismi bexsero aşısı.
Aşı Yaptırılmalı mı?
Bu aşı sağlık bakanlığının rutin aşı takviminde yer almaması ve özel bir aşı olması nedeniyle bazı ebeveynleri kuşkuya düşürebilen, akıllarında “acaba gerçekten gerekli mi?” sorusunu uyandıran bir durum oluşturabilir.
Bunun yanında bazı ebeveynler de aşı konusunda çekingen davranabilir, yan etkilerinden korkabilirler. Peki aşıdan korkulmalı mı?
Kesinlikle hayır. Aşı, bilimsel yollarla elde edilen ve hastalıklardan korunmak amacıyla üretilen ilaçlardır. Bu konuda uzman hekimleri dinlemek ve düzenli olarak aşılarımızı yaptırmamız gerekir.
Dünyaya yeni gelmiş ve her şeyden çok sevdiğiniz minik yavrunuza da doğduğu günden itibaren, düzenli olarak olması gereken aşıları yaptırmalısınız. Onun sağlığı için gerekli olmasının yanı sıra, aşı yaptırmak toplumsal bir sorumluluktur.
Yalnızca bazı durumlarda bebeğinize meningokok aşısını yaptırmanız, onun sağlığını olumsuz etkiler.
- Bebeğinizin aşı içerisindeki herhangi bir maddeye alerjisinin olması,
- Bebeğinize bir beyin ve sinir sistemi hastalığı teşhisi konması gibi durumlarda bebeğinize bu aşıyı yaptırmak konusunda çekingen davranabilirsiniz.
Bu konu ile ilgili en doğru ve sağlıklı bilgiyi size çocuk doktorunuz verecektir. Endişe duyduğunuz her şeyi, hekiminizle paylaşmalı ve onun bilgi birikimine güvenmelisiniz.
Menenjit Aşısı Bebeklere Yapılmalı mı? Ne Zaman Yapılmalı?
Meningokok aşısını yaptırmanın bebeğinizin sağlığı açısından en doğru karar olduğunu fark ettiniz ve aşıyı yaptırmak istiyorsunuz. Ancak aklınızda farklı sorular oluştu. Bu aşıları ne sıklıkla, ne zaman yaptırmak gerekiyor? Hadi hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.
Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde görülen bu hastalık 2 yaşından önce uygulanır.
Ülkemizde 2013 yılından itibaren 3 farklı meningokok aşısı bulunuyordu. 2018 yılında yeni bir aşı çıktı: Bexsero aşısı.
- Menactra: Bu aşı bebeklerde 9-23 ay arasında, 3 ay arayla 2 doz şeklinde uygulanır. 2 yaşından büyük kişilerde 55 yaşına kadar tek doz şeklinde uygulanır.
- Nimenrix: Bu aşı 1 yaşını geçmiş kişilerde tek doz şeklinde uygulanır.
- Menveo: Bu aşı 2. Aydan itibaren 2 ay arayla 3 doz şeklinde uygulanır.
- Bexsero: Bu aşı, B tipi meningokok hastalığından koruyan, farklı bir aşıdır.
- 2-5 aylık bebeklerde birer ay arayla 3 doz ve 12-23 aylar arasında 1 doz olacak şekilde 4 doz uygulanır.
- 6-11 aylık bebeklerde 2 ay arayla 2 doz ve 12-23 aylar arasında 1 doz olacak şekilde 3 doz uygulanır.
- 12-23 aylık bebeklerde 2 ay arayla 2 doz ve son dozdan 12-23 ay sonra 1 doz olacak şekilde 3 doz uygulanır.
- 2-10 yaş arası çocuklarda 2 ay arayla 2 doz şeklinde uygulanır.
- 10-50 yaş arası kişilerde 1 ay arayla 2 doz şeklinde uygulanır.
Menenjit Aşıları Neden Farklı?
Bu hastalığın neden birden farklı aşısı var, yeni çıkan Bexsero aşısının diğer aşılardan farkı gibi sorular aklınızı karıştırıyor olabilir. Sizler için bu soruları hemen cevaplayalım.
Meningokok hastalığı yalnızca tek tip bir hastalık değildir. Bakteri ve virüslerin neden olduğu birçok tipi olan bir rahatsızlıktır. Ülkelerde meningokok tipleri farklılık gösterir. Türkiye’de de genellikle W135 tipi ve B tipi meningokok görülür. İşte Bexsero aşısının diğer aşılardan farklı olmasının temel sebebi bu: B tipi Meningokok hastalığından koruyan bir aşı olması.
Menactra, nimenrix ve menveo aşılarının yalnızca 4 çeşit meningokoktan (A tipi, C tipi, Y tipi ve W135 tipi) koruyucu özelliği vardır. Bexsero aşısı ise B tipi meningokoktan korur. Henüz 5 tip meningokoktanda koruyan bir aşı yoktur. Bu nedenle bexsero aşısının diğerlerinden farklı bir koruyuculuğu olduğunu söyleyebiliriz.
Menenjit Aşısının Yararları
Menenjit hastalığı, çok ciddi sonuçlara neden olabilen, kesinlikle korunulması gereken bir hastalıktır. Bizi hastalıklardan koruyan en etkin yöntem de aşı olmaktır. Sağlık bakanlığı takviminde yer almaması ve ücretsiz olmaması nedeniyle sizi çelişkiye düşürebilir. Ancak bu durum, menenjit aşısının gereksiz olduğu anlamına gelmez. Menenjit aşısı olmanız, yüzde 20 oranında ölümle sonuçlanan bir hastalıktan korunmanız anlamına gelir. Menenjit aşısı, yüzde 90’ın üzerinde koruyucu olduğu bilinir.
Menenjit Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Ebeveynleri korkutan bir diğer konu da yan etkilerinin ne olduğudur. Her aşıda olduğu gibi küçük yan etkileri vardır. Bunlar;
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Hafif ateş
- Huzursuzluk
- Aşı uygulanan bölgede kızarıklık, ağrıdır.
Genel olarak bütün aşılarda görülen bu yan etkiler 2-3 gün içerisinde ortadan kalkar. Eğer bebeğinizin belirtileri geçmez ve ateşi yükselirse doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Bebeğinizin aşı içerisindeki herhangi bir maddeye alerjisi olabilir.
Hayatınızdaki en önemli şey olan minik yavrunuz için her şeyin en iyisini istediğinizi biliyoruz. Onun sağlığı konusunda çok fazla araştırma yapmanız ve en doğru sonuca ulaşmak için çabalamanız çok normal. Ancak ülkemizde maalesef ki özellikle yeni çıkan aşılara güven çok az ve aşı karşıtlığı yaygınlaşmakta. Aşılar, oluşabilecek olumsuzluklardan bireyleri korumak için ortaya çıkan ilaçlardır.
Tarih boyunca aşı sayesinde dünya üzerinden silinmiş veya çoğu ülkede görülmeyen hastalıklar vardır. (çiçek aşısı, çocuk felci) aşı yaptırmak yalnızca bir tercih değil aynı zamanda sorumluluktur. Meningokok (menenjit) aşısı hakkında her şey yazımızdaydı. Aklınızdaki soruların hepsini cevaplamaya çalıştık. Eğer cevaplanmamış sorularınız varsa aşağıdaki yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
Daha fazla bebek sağlığı ile ilgili yazı okumak isterseniz tıklayın: https://www.bebek.com/bebek-sagligi/