Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bu yaklaşım yaşayarak öğrenmeyi ve işbirliğine dayalı oyunu temel alan bir eğitim sistemidir.
Montessori yaklaşımı akademik gelişimi desteklemekle birlikte, çocukların kendilerine özgü birey olduklarına ve kendi kapasiteleri doğrultusunda öğrendiklerine de odaklanmaktadır.
Ayrıca özgüven, inisiyatif, konsantrasyon, düzenlilik, ne istediğini bilme, bağımsızlık, başkalarına olan saygıyı geliştirme gibi alanlarda da gelişimine destek olmaktadır.
Bu hafta Montessori eğitiminde yararlanabileceğiniz kitaplardan bahsettim.
ÇOCUĞUN KEŞFİ
Yazan: Maria Montessori
Çeviren: Okhan Gündüz
Yayınevi: Kaknüs Yayınları
Montessori bu kitabında çocuğun doğasını tanımlıyor ve çocuğun öğrenme ihtiyacı etrafında odaklanan Montessori Eğitim Modeli hakkında etraflıca bilgi veriyor.
Yöntemini ve Montessori materyallerini nasıl geliştirdiğinin hikâyesini anlatıyor.
Montessori, yönteminin genel prensipleri bir kez kavrandığında pratiğe uygulanmasının son derece basit olacağını ifade ediyor.
Disiplin sağlamak uğruna nefes tüketen öğretmenlerin döneminin kapandığına, sözel direktiflerin yerini “gelişim materyallerinin” aldığına işaret ediyor. Bu materyaller çocuğa “kendi çabasıyla kendi başına öğrenme” fırsatı vererek kendi bireysel olgunluğunu sağlamasında nasıl bir yol izleyebileceğinizi anlatıyor.
EMİCİ ZİHİN
Yazan: Maria Montessori
Çeviren: Okhan Gündüz
Yayınevi: Kaknüs Yayınları
Büyük bir potansiyelle, ancak neredeyse bomboş bir zihinle doğan ve altı yıldan kısa bir süre içinde diğer türlerin hepsini geride bırakan çocuğun bu başarısı, yaşamın en büyük gizemlerinden biridir.
Bu kitapta Dr. Montessori, insan yaşamının bu ilk, ancak en belirleyici dönemine dair yakın gözlemlerini ve değerlendirmelerin anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda yetişkin insanların bu yöndeki sorumluluğunu da ortaya koyuyor.
Bugün evrensel anlamda kabul görmüş olan “doğumdan itibaren eğitim” yaklaşımı, eğitimin “yaşama yardım” hâline gelmesiyle ve bilgi ya da idealleri bir zihinden diğerine doğrudan aktarmanın ve öğretimin dar sınırlarını aşarak verilebilir.
Dr. Montessori ise çocuğun hayatında önemli bir evre olan bu ilk 6 yılda ailelere bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda yol gösteriyor.
MONTESSORI YÖNTEMİYLE ÇOCUK EĞİTİMİ
Yazan: Eriman Topbaş
Yayınevi: Panama Yayıncılık
Ailelerin ev ortamında çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için bir dolu imkânları bulunmaktadır.
Yapacakları tek şey, her türlü ev içi düzenlemede evde çocukların da yaşadıklarını bilmektir. Onların ihtiyaçlarını dikkate almak ve bu ihtiyaçlara saygı duymak yeterli olacaktır.
Bu hassasiyet kesinlikle ek bir masraf getirmemektedir. Sadece biraz zaman ayırmak yeterli olacaktır.
Aslında çocuğun varlığına gösterilecek özen, önce kendimize, toplumumuza ve insanlığa en güzel sonuç olarak geri dönecektir. Eriman Topbaş, gayet yalın ve akıcı bir dille evde montessori etkinliklerini nasıl uygulayabileceğiniz konusunda ailelere bilgi veriyor.
BANA KENDİ KENDİME YETMEYİ ÖĞRET
Yazan: Charlotte Poussin
Çeviren: Burak Şaman
Yayınevi: Kaknüs Yayınları
Montessori adını hemen herkes duymuştur, ancak montessori eğitiminin günlük yaşamda çocuklara ne kazandırdığından haberdar olan insan sayısı fazla değil.
Bu kitapta montessori eğitiminin tarihsel arka planı, felsefesi ve pratiğe uygulanma şekli kolayca anlaşılır şekilde anlatılıyor.
Montessori yönteminin en belirgin özelliği özgüveni ve bağımsız çalışmayı ön plana çıkarması, çocuğa kendi yapacağı işi seçip kendi ritmine uygun bir şekilde ilerleme imkânı vermesidir. Her şeyden önce, çocuk erişkin olma yolunda ilerleyen bir varlık olarak değil, erişkinlerin eşlik ettiği, saygı duyulan, müstakil bir şahsiyet olarak görülür.
Bu kitapta, montessori tecrübesi yaşamış anne baba, eğitimci ve çocukların hikâyelerinin yanı sıra çocuğunuzla beraber yapacağınız basit egzersizler de bulabilirsiniz.
MONTESSORI ÇILGINLIĞI
Yazan: Trevor Eissler
Çeviren: Raife Cebeci
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Geleneksel okul sistemimizin geliştirilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Hem devlet hem de özel okullar anlamında ciddi bir ihtiyaç söz konusu.
Fakat nasıl? Daha fazla ev ödeviyle mi? Daha nitelikli öğretmenlerle mi? Daha uzun okul saatleri ya da günleriyle mi? Daha fazla test? Peki ya yeni fonlar bulma? Hayır, hayır, hayır…
Montessori Çılgınlığı, kademeli olarak artan adımlar atan politikacıların ve yöneticilerin neden yanlış yönde ilerlemeye devam ettiklerini açıklıyor.
Tüm sistem en başından itibaren masaya yatırılmalı. Bu kitap ailelerden bir Montessori okulunda sadece 30 dakikalık bir gözlem yapmalarını istiyor. Eğitimin nasıl olması gerektiğine dair düşünceleriniz tamamıyla değişecek!
Montessori Çılgınlığı bir ailenin küçük çocuklarıyla yaşadığı karar verme, keşfetme ve keyif alma yolculuğunu anlatıyor. Eğer küçük bir çocuğunuz varsa, bu kitabı mutlaka okumalısınız!
DOĞUMDAN İTİBAREN MONTESSORI
Yazan: Lynn Lillard Jessen – Paula Polk Lillard
Çeviren: Aslıhan Kuzucan
Yayınevi: Kaknüs Yayınları
Çocuğunuzun doğumundan itibaren Dr. Montessori’nin fikir ve uygulamalarından istifade etmesini ister miydiniz? Bebekler için de Montessori eğitimi söz konusu mu?
Montessori’nin “kendi kendine keşfetme” ve “elleri kullanarak öğrenme” prensipleri, bebeklerde nasıl gözlemleniyor? Kolaylıkla anlaşılabilen ve güvenilir bilgi sunan bu kitap bu soruların hepsini yanıtlıyor.
Paula Polk Lillard ve Lynn Lillard Jessen, yaşamın ilk üç yılına dair geliştirdikleri bir programla yatak odası dekorasyonundan mama sandalyesine, beslenme düzeninden yiyeceklerin hazırlanmasına, giyim ve hareket serbestliğine kadar her ayrıntıyı düşünmüşler.
Tavsiye ve anekdotlarla bezenmiş, kolayca anlaşılan, çekici bir dille yazılmış bu rehber sayesinde sakin, yetkin ve kendine güvenli çocuklar yetiştirebilirsiniz.
ÇOCUĞUNUZ VE SİZİN İÇİN MONTESSORI ETKİNLİKLERİ
Yazan: Maja Pitamic
Çeviren: Funda Akkaya
Yayınevi: Kaknüs Yayınları
Çocuğunuz ve Sizin İçin Montessori Etkinlikleri, içerdiği adım adım aktivite ve alıştırmalarla vazgeçilmez bir çalışma kitabı.
Bu etkinlikler sayesinde çocuğunuzla birlikte eğlenecek, ayrıca çocuğunuzun erken dönem yaşam becerilerinin gelişmesine katkıda bulunacaksınız.
Kitapta, düğme iliklemeden rakamları öğrenmeye ve uzun cümleleri okumaya kadar birçok etkinlik yer alıyor. Tüm etkinlikler genel bilgi ve zorluk derecesine göre aşama aşama ilerleyen önerilerle birlikte sunuluyor.
Beş bölüme ayrılmış bu kitap, günlük yaşam becerileriyle başlıyor; ardından dil becerileri, matematiksel beceriler ve bilimsel becerilerle devam ediyor.
Montessori Etkinlikleri çocuğunuzun ihtiyaçlarını fark etmeniz ve onun algılarının, hareket koordinasyonunun ve öz saygısının nasıl geliştiğini yakından görmeniz için size eşsiz bir fırsat sunuyor.
Okul öncesi çocuklar için kitap önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.
Okul öncesi çocuklar için kitap önerileri; https://www.bebek.com/okul-oncesi-cocuklar-icin-kitap-onerileri/
Sevgiler.
1cocuk1kitap