Ruh eşinizi bularak hayatınızı birleştirdiğinizde artık bir aile olmak, vakti geldiğinde ise bir çocuk sahibi olarak ailenizi genişletmek istersiniz.
Bir bebeğinizin olması, bazen planlanarak bazen de beklenmedik bir sürprizle gelişir. Bazı çiftler şanslıdır ve çocuk denemelerinin ilk aylarında gebelik sağlayabilirler. Ancak bazı çiftler, uzun süre korunmasız ilişki yaşamış olmalarına rağmen çocuk sahibi olamamaktan yakınabilirler.
Bu nedenle anne olmak isteyen bazı kadınların ‘Neden hamile kalamıyorum?’ diye düşündükleri dönemler olur. Kişiler, denemiş olmalarına karşın bir sonuç elde edemediklerinde infertilite (kısırlık) şüphesine kapılırlar. Fakat bu durumun altında yatan birçok farklı neden olabilmektedir.
Peki gebelik oluşmasına neler engel oluşturuyor, hamile kalmayı önleyen sebepler nelerdir?
Neden Hamile Kalamıyorum?
Gebeliğin zor oluşmasının veya hiç oluşmamasının çeşitli sebepleri vardır. Bu kişilerde hamileliğin meydana gelmesinde ne çeşit engeller bulunduğunun, birtakım testler ve tetkiklere bağlı olarak incelenmesi gerekir.
Doğuştan veya bir hastalığa bağlı olarak gelişen sebepler olabildiği gibi, çevresel faktörlerin etkisiyle meydana gelen sıkıntılar da söz konusu olabilir.
Bazı durumlarda nedenlerin ortadan kaldırılabilmesi ve döllenmenin oluşabilmesi için ilaç tedavisi uygulanması veya cerrahi müdahalede bulunulması gerekebilir. Ancak çiftlerin zamansız endişeye kapıldıkları da çok sık görülmektedir. ‘Hamile kalamıyorum!’ diyerek kısırlık teşhisine çok erken karar verilmemesi gerekir.
Döllenme, tüm şartlar uygun olsa dahi her zaman denk gelmeyebilir. Bu sizin gebe kalamayacağınız anlamına gelmemektedir.
Hangi Durumlarda ‘Hamile Kalamıyorum’ Denebilir?
Bir çiftin, ’bebeğimiz olmuyor!’ diyebilmesi için öncelikle 3 durumun tam ve doğru olarak meydana gelmiş olması gerekir.
-
Yeterli Süre
Döllenme, yumurtlama dönemine denk getirdiğiniz her ilişkide oluşabilecek bir olay değildir. Bir ay içerisinde döllenme oluşma olasılığı yaklaşık %20-25 civarındadır.
Bu nedenle, 35 yaş altındaki kişilerde 1 yıl, 35 yaş üstü kişilerde ise 6 ay korunmasız ilişki denenmeden gebe kalmak için yeterli bir süre geçmiş sayılmaz.
Ancak bu sürelerin dolmasının ardından gebe kalınamadıysa doktora başvurmak uygun olabilir.
-
Düzenli İlişki
Çiftlerin düzenli ilişkide bulunması, gebelik şansının yükselmesinde çok büyük rol oynamaktadır. Uzmanlar tarafından gebelik için önerilen, haftada en az 2 kez korunmasız ilişkiye girme yönündedir.
Özellikle ortalama 28 günlük menstrual döngüye sahip kişilerde adet döneminin ilk gününden başlanarak 10. ve 16. günleri arasında ilişki yaşandığında, başarı oranı çok daha yüksek olmaktadır.
-
Doğru İlişki
Yeterli süre ve düzenli ilişkinin yanı sıra, çiftler arasında yaşanan cinsel ilişkinin doğru bir şekilde gerçekleşmemesi de hamilelik oluşmasına bir engeldir. Burada pozisyondan daha önemli olan, erkeğin sperm hücrelerinin kadının vajinası içerisine ulaşmasını sağlamaktır.
Bu 3 durumun gerçekleşmesine rağmen; yeterli süre denenmiş, düzenli ve doğru bir şekilde ilişkiye girilmiş, fakat 12 aylık bir süre sonunda hâlâ hamile kalınamamışsa, bir kadın doğum uzmanına danışılarak hamile kalamama sebepleri hakkında detaylı bir araştırma yapılması uygun olacaktır.
Gebelik Nasıl Oluşur?
Tüm bu döngü içerisinde, kadının üreme organlarıyla veya erkeğin üreme sistemiyle ilgili herhangi bir sorun bulunması, döngünün tamamlanmasını engelleyerek gebelik oluşumunu da önleyecektir.
Bu sebeple, hem kadın hem de erkek için ayrı ayrı sebepler incelenmelidir.
Hamile Kalamama Sebepleri Nelerdir?
Bir kadının bebek sahibi olamamasında farklı etkenler rol alabilir. Yumurta hücresinin üretimi ile ilgili, sperm hücresinin üretimi ve iletimi ile ilgili veya yumurta ve sperm hücrelerinin karşılaşması ve birleşmesi ile ilgili farklı sorunlar olması mümkündür.
Bundan dolayı, hamile kalamamanın nedenleri kadın ve erkek için farklılık gösterecektir.
Anne Adayından Kaynaklı Sebepler
Kadınların üreme sistemleri, erkeklere kıyasla çok daha komplike bir yapıdadır. Bu nedenle kadından kaynaklı hamileliği engelleyen birçok sebep olabilmektedir.
- Yumurtlama problemi (kadında adet görememe veya adet düzensizliği sorununun bulunması durumunda döllenmeye uygun, olgun bir yumurta hücresi elde edilemez)
- Tüplerde tıkanıklık (tüplerden her ikisinin de kapalı olması durumunda yumurta hücresi sperm hücresi ile buluşamaz ve döllenme meydana gelemez)
- Yumurta rezervi azlığı (özellikle ileri yaştaki kadınların yumurtalıklarındaki yumurta rezervleri azalarak döllenme şansının düşmesine neden olmaktadır)
- Rahimde var olan fizyolojik sorunlar (çift rahim, yarım rahim, rahimde perde gibi yapısal bozuklukların ve anomalilerin bulunması)
- Rahim yapışıklıkları (Adenomiyozis hastalığı, rahim içi hücrelerin rahim duvarına yapışması durumudur)
- Endometriozis hastalığı (tüplerde meydana gelen yapışıklıklardır ve kanalların kapanmasına neden olarak döllenmeye engel olur)
- Süt hormonunun (prolaktin) fazla salgılanması (hiperprolaktinemi olarak da bilinen bu sorun, kadınlarda yumurtlama problemlerine ve buna bağlı olarak hamile kalamamaya neden olabilmektedir)
- Enfeksiyonlar (üreme organlarında meydana gelen enfeksiyonlar, doğurganlığı olumsuz etkileyebilmektedir)
- Hipotiroid, hipertiroid veya guatr gibi tiroid hormon rahatsızlıkları (hormon seviyelerinde bozulma meydana gelerek yumurtlamaya engel oluşturabilir)
- Polikistik over ve miyomlar (yumurtlayamamaya ve tüplerde tıkanıklığa yol açabilen sıkıntılardır)
- Sperm öldürücü antikorların varlığı
- Kürtaj vb. gibi geçirilen cerrahi operasyonlar
- Kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavileri
- Sigara ve alkol kullanımı
- Aşırı kilo ve obezite
- Erken menopoz
Baba Adayından Kaynaklı Sebepler
Erkekten kaynaklı nedenlerden dolayı gebelik oluşmaması durumunda, erkeğin sperm hücresi incelemeye alınır.
- Testis tümörleri
- Doğuştan gelişmeyen sperm kanalı
- Testis travması
- Varikosel rahatsızlığı (testislerde damar genişlemesi)
- Kistik fibrozis (organların salgı bezlerini olumsuz etkileyerek fonksiyon bozukluklarına yol açan genetik bir hastalıktır)
- Hidrosel (testis çevresini saran zarlar arasında sıvı birikiminin artması olarak bilinen bu durum, testislerde fazla su birikimine yol açarak testislerin görevini yerine getirmesine engel oluşturabilir)
- Azospermi hastalığı (menide sperm hücresinin hiç bulunmaması)
- Sperm sayısı azlığı (meni içerisinde bulunan sperm hücre sayısının az olması durumunda döllenme şansı düşmektedir)
- Sperm hücrelerinde yapısal bozukluklar bulunması
- Var olan sperm hücrelerinin hareketliliği (az hareket eden sperm hücreleri döllenme şansını azaltır)
- Ereksiyon (sertleşme) problemleri
- Testis enfeksiyonları
- Geriye boşalma sorunu
- Hormon bozuklukları
- Kanser tedavisi ve ilaç kullanımı
- Sigara ve alkol kullanımı
Anne ve baba adayının gerekli muayenelerden geçmesi sonucunda elde edilen bilgiler, ‘Neden hamile kalamıyorum?’ sorusuna ışık tutacaktır.
Sonuçlar neticesinde kadına yumurta takibi, erkeğe ilaç tedavisi veya kadına aşılama yöntemi uygulanarak gebelik sağlanmaya çalışılabilir.
Ancak tüm bunlardan önce, gebelik oluşumu için yeterli sürenin geçtiğinden emin olunmalı ve sabırsız davranılmamalıdır.
Hamile kalmaya yardımcı 6 besin konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Hemen incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
https://www.bebek.com/hamile-kalmaya-yardimci-6-besin/
Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma önerileri nelerdir? Makalemizi hemen incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
8 aylık evliyim ilk başta kist var dedi doktorunum hap kullandım geçtiğini söyledi şimdi çocuk olmuyor allah aşkına yardım edin
sekiz ay çok kısa bir süre değil mi neden hemen panik oldunuz bana üzülecek birşey yok gibi geldi 4 yıllık evliyiz biz denemeye başladıktan 3 ay sonra hamile kaldım. periyodunuza dikkat edin ve olmuyor diye düşününce gerçekten olmuyor doktorunuz demedi mi bu iş sevişmeden önce kafada bitiyor rahatlayın lütfen
8 aylık evliyim ilk başta kist var dedi doktorunum hap kullandım geçtiğini söyledi şimdi çocuk olmuyor allah aşkına yardım edin
Bende 1 yıllık evliyim banada kist var dedi tedavi gördüm gectigini ve gayet sağlıklı olduğumu söyledi ama çocuğum olmuyor sizinki oldumu peki yorumu yazdığınızdan bu yana ?
3 buçuk senelik evliyim 2 buçuk yaşında bir oğlum var ikinci çocuğu istiyoruz yaklaşık 10 aydır korunmuyoruz ama olmadı neden olabilir.
Bir yil önce hamile kaldim 10 haftamda kürtaj yaptilar simdi bir yildir hamile kalamiyorum ne yapmam lazim
1 senedir evliyim çocuğum olmuyor kısırlık var dedi tedavi gördüğüm halde ve bittiği halde ve nerdeyse hiç bişey fayda etmedi çok hastaneye gittim ama bir faydasın yoktu sürekli Doktorlara para vermek için her yolu denedim olmadı 😔