hamilelikte-nisan

Hamilelikte Nişan Gelmesi

Tüm anne adayları, ya doktorlarından ya da çevrelerinden mutlaka nişan gelmesi adında bir olayın varlığını duymuşlardır.

Hamilelik süresi boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar oluşur ve rahim ağzında birikir. Bu nedenle rahim ağzı tıkanır. Bu salgıların sümüksü bir yapısı vardır. Mukus tıkacı da denir. Oluşan bu tıkaç, bebeğinizi ve sizi enfeksiyonlara karşı korur. Gebelik artık sona yaklaştığında rahim ağzında oluşan değişiklikler nedeniyle bu tıkaç düşer. Halk arasında bu duruma “nişan gelmesi” denir.

Anne adayı bu tıkacı iç çamaşırında ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir.

Genellikle anne adayı, nişanın yanında bir miktar akıntı da fark eder. Bu akıntının rengi genellikle pembe ya da kahverengi tonlarındadır. Nişan her anne adayında, aynı dönemde gelmez.

Bazı anne adaylarında hamileliğin 36. haftasında gelirken, bazılarında gebeliğin son zamanlarında gelir. Bunun yanında bazı anne adaylarında nişan gelmesi, zaman yayılarak yaşanan bir olay olduğu için, nişanın geldiği fark edilemeyebilir. Tıkaç, hamilelik süresince oluşan akıntılar arasında da gelebilir ve yine fark edilemeyebilir. Dolayısıyla da akıntı ile nişanı birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunu yapmak için de rengine ve miktarına dikkat etmek gerekir.

Eğer akıntınız açık kırmızı renkte ve miktarı ile yoğunluğu artmışsa doktorunuza bu durumu bildirmenizde fayda olacaktır. Çünkü bu, nişanınızın geldiği anlamına geliyor olabilir.  Özellikle 36. haftadan sonra böyle bir akıntı ile karşılaşırsanız, doktorunuza bunun haberini vermekte gecikmemelisiniz.

hamilelikte-nisangelmesiDoğum ne zaman başlar?

Nişan gelmesi, doğumun yaklaştığını haber verir. Fakat yine de nişan geldikten sonra doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını kestirmek zordur. Kimi kadınlarda doğum, nişanın hemen arkasından başlayabilirken, kimi
kadınlarda ise günler hatta haftalar sonra başlar.

Doğumdan önce annenin vücudunda yaşadığı değişimler, doğum başlamadan hemen önceki saatlerde başlayabileceği gibi, bir ay kadar önceden de başlayabilir. Doğum gerçekleşmeye başlamadan hemen önce, rahim ağzı genişlemeye ve incelmeye başlar.

Fakat bu belirtileri anne adayları fark edemez, doktorunuz fark edebilir. Diğer yandan anne adayının da doğumun yaklaştığını anlayabileceği 8 belirti vardır. Bu belirtiler sırasıyla şöyledir;

  • Hamilelikte Karnın İnmesi

İlk kez doğum yapacak anneler, çoğunlukla doğum başlamadan önceki 2-4 hafta içerisinde karınlarında bir değişiklik olduğunu fark ederler. Bu değişikliğin sebebi, bebeğin artık doğum kanalına girmeye başlamış
olmasındandır. Ayrıca, doğumun yaklaşması ile anne adayının özellikle son 3 aylarda yaşadığı nefes darlığı sorununun hafiflediği fark edilir.

  • Hamilelikte Leğen Kemiği ve Makat Bölgesinde Hissedilen Baskı

Doğum yaklaştıkça bebek aşağı iner, bu nedenle de ağırlık hissedilir. Bebeğin ağırlığı da anne de baskı hissi yaratır.

hamilelikte-karnin-dusmesi

  • Hamilelikte Kilo Verme ve Almanın Durması

9. aya girildiğinde anne adayı, artık kilo almamaya ya da eskiye oranla çok yavaş almaya başlar. Kimi anne adayları doğum yaklaştığında kilo dahi verebilir.

  • Hamilelikte Enerji Azalması ya da Artması

Dokuzuncu aya girildiğinde anne adayının kendini daha fazla yorgun ve bitkin hissettiği görülür. Fakat bu durum her anne adayı için geçerli değildir. Kimileri bu ayda kendilerini daha enerjik hissedebilirler.

  • Nişan düşmesi

Doğumun yaklaşmasıyla rahim ağzı incelir ve açılmaya başlar. Bu nedenle de rahim ağzını tıkayan sümüksü tıkaç düşebilir.

  • Pembe ya da Kahverengi Nişan

Doğum yaklaştıkça incelen rahim ağzında bulunan kılcal damarlarda çatlamalar görülür. Bu nedenle de akıntılar pembe renge döner. Bu akıntı genellikle 24 saat içinde bebeğinize kavuşacağınız anlamına gelir. Fakat doğumdan birkaç hafta önce de nişan gelebilir. Bu nedenle nişanınızın geldiğini fark ettiğini fark ettiğiniz anda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

  • Braxton Hicks Kasılmaları

Bu kasılmalar, gebeliğin son üç ayında doğuma hazırlık için başlayan kasılmalardır. Bu kasılmalar, doğum sırasında yaşanacak gerçek kasılmaların alıştırmalarıdır. Aynı zamanda bu kasılmalar sancılı kasılmalar değildir ve düzenli aralıklarla gerçekleşmezler. Yalnız bu kasılmaların şiddetini giderek artırması, sancılı bir hale gelmesi ve düzenli olması, doğum sancılarına işaret edebilir. Hamileliğin son ayında bu kasılmalar sıklaşmaya, düzenli olmaya ve şiddetini artırmaya devam edecektir.

  • Hamilelikte Bağırsak Bozulmaları

Bazı kadınlar hamileliklerinin sonuna doğru ishal olabilirler.

 

YouTube video

Yalancı Doğum Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler sizde mevcutsa büyük ihtimalle yalancı
doğum belirtileri yaşıyorsunuz ve doğumunuz henüz gerçekleşmiyor.

-Kasılmalarla bebeğinizin hareketleri artıyorsa,

-Nişan geldiyse fakat rengi kahverengiyse,

-Yürümekle, masajla ağrılar hafifliyorsa,

-Ağrı sırtta değil, karnın aşağısında hissediliyorsa,

-Kasılmalar düzensiz ve sık sık olmuyorsa,

-Kasılmaların şiddeti git gide artmıyorsa

Gerçek Doğum Belirtileri Nelerdir?

• Sıklaşan ve vücuda yayılan sancı,
• Giderek artan ve sancılanan kasılmalar,
• Pembe veya kanlı nişan gelmesi,
• Su kesesinin yırtılması,

Yukarıda bahsettiğimiz belirtileden bahsetmek mümkün. Doğum belirtilerini derinlemesine incelediğimiz makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogum-belirtileri-nelerdir/

https://www.bebek.com/dogum-surecinde-rahim-agzi-acikligi-ne-ifade-eder/

Mutlu, sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Postpartum Nedir? Belirtileri, Nedenleri Nelerdir?

İlk Emzirmeye Nasıl Başlanır? Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Bebeveynlikte Tutarlılığın Önemi