Odasını Toplayan Çocuklar Yetiştirmek İçin Öneriler

Çocuğunuzun evin her yerini dağıtmasından şikayetçi misiniz? İşte sizler için odasını toplayan çocuklar yetiştirmek için öneriler:

Kendilerine bu soru sorulduğunda eminim ki birçok aile hiç düşünmeden evet cevabını veriyordur bize. Peki neden çocuklarımız eşyalarını dağıtmaktan bu kadar çok hoşlanıyorlar da toplamaktan hiç hoşlanmıyorlar?

Uzmanlara göre çocuklar genellikle iki önemli nedenden ötürü odalarını toplamakta zorluklar yaşıyorlar. Birinci neden, çocukların odalarını kendilerine ait bir yer olarak benimsememeleri, ikinci neden ise düzenleme konusunda açık ve anlaşılır bilgilere sahip olmamaları.

Çocuklar odalarının kendilerine ait bir yer olduğunu benimseyemedikleri için sık sık odalarının dışında oyun oynamak isterler ve sürekli olarak evin içinde dağınıklığa sebep olurlar. Çocukların kendi odalarını benimsemeleri ve bu odaya karşı sahiplik hissetmeleri çok önemli, bu nedenle çocuğunuzun odasını dizayn ederken çocuğunza sahiplik hissini yaşatacak deneyimler kazandırmaya çalışın. Örneğin, odası için alınacak malzemeleri beraber seçin ve çocuğunuzun odası hakkında sahip olduğu fikirlere kulak verin.

Bir diğer önemli nokta da çocuklara toplanmaları konusunda yardımcı olacak kurallar ve stratejiler geliştirin. Çocuğunuzun kendi kendine toplanabilmesi için anlaşılır ve kolay uygulamalar oluşturun. Bu uygulamaları düzenli olarak takip edin ve taviz vermemeye özen gösterin, böylece çocuğunuz odasını toplama sorununu yavaş yavaş halledecek ve sahip olduğu beşyalar için sorumluluk alabilen bir bireye dönüşecektir.

Neler Yapabilirsiniz?

• Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun kurallar koyarak çocuğunuz için temizlik hedefleri oluşturun. Örneğin küçük çocuklar için gün sonunda oyuncaklarını toplaması bir hedefken büyük çocuklar için haftada bir kez odasını temizlemesi hedef davranış olarak belirlenebilir.

• Çocuğunuzu yaptığı işler için ödüllendirin, işi yapması için vaatlerde bulunmayın. Örneğin, “odanı toplarsan seni parka götürürüm” demek yerine odasını topladığında onu parka götürün. Böylece çocuğunuz menfaatleri için odasını toplamak zorunda kalmaz ve yaptığı davranışın doğru olduğu zamanlarda ödüllendirildiğini anlamış olur.

• Odasında hangi malzemenin nnereye konulması gerektiğini açıkça çocuğunuza belirtin. Farklı yöntemler uygulayarak toplanma olayını basit ve anlaşılır hale getirin. Örneğin çocuğunuzun odasında farklı malzemeler için farklı kutular, sepetler ve sandıklar kullanın. Bu kutuların üzerine, o kutunun hangi malzemeye ait olduğunu belirten bir etiket ya da belirteç koyun. Böylece çocuğunuz toplanma süreci esnasında ikileme düşmeyecek ve hangi malzemenin nereye ait olduğunu çok çabuk öğrenecektir.

• ”Bilmiyorum kutusu” oluşturun. Çocuğunuz bu kutuya toplanma esnasında yerini bulamadığı malzemeleri koyabilir, böylece düzensiz bir toplanma sürecinin önüne geçmiş olursunuz. Daha sonra çocuğunuzla beraber bilmiyorum kutusundaki malzemeleri yerlerine yerleştirip çocuğunuza aktif öğrenme ortamı yaratabilirsiniz.

• Çocuklarınızla beraber toplanma yarışları yapın. Örneğin, televizyonda çizgi fil başlayana kadar odadaki dağınık eşyaların toplanması gibi. Çocular yarış şeklinde yapılan bu oyunları hem çok severler hem de bu oyunlara kolay uyum sağlarlar.

• Günün ya da haftanın belli bir zamanını evde toplanma zamanı olarak belirleyin.

Yararlanılan Kaynak: Tidy Up Your Room, Early Childhood Today, Mayıs-Haziran 2001.

İDİL SEDA AK

Bebeklerde eğitim ile ilgili daha fazla içerik için https://www.bebek.com/cocuk/bebek-tuvalet-egitimi/

Post navigation

Bir yanıt yazın