Orta Kulak İltihabı (Ottitis Media / Otit)

Orta Kulak İltihabı (Ottitis Media – Otit)

Otit kulak zarının arka kısmının iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman üst solunum yolları enfeksiyonları ile beraber görülür. Bebeklerde oldukça sık görülen bir hastalıktır.  Östaki boruları kısa ve dar olduğundan bebeklerin bu enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları çoktur.

Bebeklerin bazıları sadece bir veya iki defa bu hastalığı geçirip bir daha yakalanmazken, bazıları hiç kulak iltihabı olmazlar Bazıları ise okul öncesi yıllarına kadar sık aralıklarla kulak iltihabı olurlar.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Bebekler neresinin ağrıdığını söyleyemediği için bunu anlamak daha güçtür. Daha büyük çocuklar kulaklarının ağrıdığını söyleyebilirler.

Akut Orta Kulak İltihabında Genellikle Şu Belirtiler Görülür:

  • Özellikle geceleri artan kulak ağrısı (Bebekler bazen kulaklarını elleriyle ovar, çeker veya tutarlar; fakat genellikle ağlamak dışında ağrılarını belirten başka bir hareket yapmazlar, hatta bazen bunu bile yapmazlar. Bebek eğer emerken veya biberonla beslenirken kulak ağrısı nedeniyle ağlıyorsa bunun nedeni ağrıNIN çene kemiğine vurmasıdır.)
  • Hafif ateş
  • Rahatsızlık ve huzursuzluk hali
  • Genellikle işitme kaybı (Geçicidir ancak tedavi edilmeden aylarca kendi halinde bırakılırsa kalıcı olabilir).
  • Nadiren mide bulantısı
  • Bazen iştah kaybı
  • Nadiren kulak zarının muayenesinde önce pembe bir renk göze çarpar ve sonraları kırmızılık ve şişkinlik görülür. Tedavi edilmezse basınç, zarı patlatarak kulak kanalına iltihap dolmasına ve daha çok acı vermesine neden olur. Bu zar zaman içinde kendiliğinden iyileşebilir, fakat tedavi daha ilerde olabilecek hasarı önler.
  • Bazen emme veya yutma sırasında hava kabarcığı patlamasına benzer ses duyulması.

Bazen kulak içinde su bulunması dışında hemen hemen hiçbir belirtiye rastlanmaz. Benzer belirtiler yabancı cismin kulağa kaçması durumunda ve solunum yolu enfeksiyonları sırasında ağrı şeklinde ortaya çıkabilir.

Orta Kulak İltihabı (Ottitis Media - Otit)

Orta Kulak İltihabı Nedenleri 

Bazı alerjinler orta kulak iltihabı yapabileceği gibi, asıl neden bakteri veya virüslerdir. Bebekler ve küçük çocuklar dar ve kısa östaki borularına sahip oldukları için iltihaba neden olabilecek üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla yakalandıklarından, gelişmemiş bağışıklık sistemleri olduğundan veya genellikle sırt üstü yatarken beslendikleri için orta kulak iltihabı olabilirler.

Çocuklarda ve bebeklerde büyüklere nazaran, östaki borusu kısa olduğu için mikroplar kolaylıkla bu yoldan orta kulağa geçebilirler. Bu boruların kısa olması en ufak bir soğuk algınlığında şişmeden dolayı kolayca tıkanmasına da neden olur. Tıkanık borudan geçemeyen sıvı orta kulakta birikir ve biriken sıvıda bakteriler kolayca üreyebilirler. (Genellikle streptokok ve hemoplilus influenza adlı bakteriler)

Bulaşma  

  • Doğrudan bulaşmaz. Genellikle soğuk algınlığı ve grip sonucunda meydana gelir.
  • Enfeksiyon, aileden kalıtım ile geçen bir hastalık olabilir.
  • Virüs veya bakterilerden kaynaklı olabilir.
  • Mevsimsel alerjilerden kaynaklı olabilir.
  • 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için bakteri kapma riski daha yüksektir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi:

Bu hastalığın tedavisinde kesinlikle kendi kendinize tedavi etmemeye çalışmamalı, uzman bir doktora danışmalısınız. Bakteri enfeksiyonu için doktorun uygun gördüğü antibiyotikler kullanılır. Eğer reçete ile verilmişse damla kullanılır.

Ağrıyı ve ateşi kesmek için doktora gidene kadar ılık su torbası ile ılık kompres yapılabilir.
Bunun dışında kronik enfeksiyonlarda doktorunuzun kulağa genel anestezi altında müdahale etmesi gerekebilir. (tüp ile içindeki sıvıyı boşaltma gibi). Kulağın rahatsızlığının kronikleşmemesinden emin olana kadar sık sık muayene edilmesinde fayda vardır.

Dikkat: Bazen kulak zarı kendiliğinden delinir ve akar yine doktora göstermek gerekir, çünkü hastalık bitmiş demek değildir.

Orta Kulak İltihabından Korunma

Etkili bir korunma metodu bilinmemektedir. Ancak aşağıdakiler hastalığa yakalanmış bebekte riskleri en aza indirmede yardımcı olacaktır.

  1. Dengeli beslenmenin, yeterli dinlenme ve düzenli tıbbi bakımın sağlanması
  2. En az 6 ay anne sütü ile beslenme
  3. Bebeğinizin soğuk algınlığı olduğu zaman mümkün olduğu kadar başını yüksekte tutacak bir beslenme ve uyuma biçimi
  4. Bebeğiniz soğuk algınlığı veya alerji olduğunda uçağa bindirmeden önce burun damlası kullanmalı, uçağın havalandığı ve yere indiği zamanlarda bebeğinizi emzirmeli yada biberonla beslemelisiniz.
  5. Bebekler sigara dumanından arındırılmış ortamda bulundurulmalıdır.
  6. Biberonla beslenen bebeklerde, mama yedirme esnasında baş kısmı dik tutulmalıdır.

Bebeklerde Kepçe Kulak Neden Olur? Nasıl Düzelir?” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde Kepçe Kulak Neden Olur? Nasıl Düzelir?: https://www.bebek.com/bebeklerde-kepce-kulak-neden-olur-nasil-duzelir/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

24. Hafta Gebelik

Diş Eti ve Hamilelik

Anne Karnındaki Bebek Hangi Meyveye Benzer?