Oto Koltuğu Seçme Rehberi

Oto Koltuğu Seçme Rehberi

Oto Koltuğu Nedir?

Oto koltuğu; bebeğimizin otomobil içerisinde güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmesini sağlayacak bir otomobil güvenlik enstrümanıdır.

Bebeğin doğumdan itibaren belirli bir yaş aralığı veya vücut ölçülerine gelene kadar kullanılması zorunlu olup güvenlik açısından son derece önem taşımaktadır.

Günümüzde otomobiller yetişkin bir insana göre tasarlanıp dizayn edilmekte olduğu için bebeklerin seyahat esnasında kendi vücut ölçülerine uygun daha güvenli bir seyahat koltuğunda seyahat etmesi tüm dünyada kabul görmektedir.

Standartlara uygun bir oto koltuğunun bebeğin güvenliğine etkisi:

  • Olası bir kaza anında darbenin ve şok dalgasının yalıtılmasını ve dağıtılmasını sağlayarak bebeğin vücudunun kazadan en az sarsıntı ile kurtulmasını sağlaması,
  • Oto koltuğunun kendi emniyet kemeri sayesinde bebeğin aracın içerisinde koltukla bağlantısını kesilmesini, tavana veya ön tarafa çarpmasını engellemesidir.

Oto koltukları aracın içerisinde arka koltukta konumlandırılmalı ve yeni doğumdan belirli bir yaş veya boy-kiloya kadar geriye dönük ve 45⁰ açı ile konumlandırılmalıdır.

Yaş ve gelişime göre oranla omuzlardan, belden ve kasıktan gelen kemer bağlantıları ile koltuğa güvenli bir şekilde sabitlenmelidir. Bebeğin koltuğa yerleşimi doğumdan itibaren gelişime dayalı olarak zamanla değişecektir.

ebebek’te Bulunan Oto Koltuklarını İncelemek için Aşağıdaki Bağlantıya Tıklayın:

Oto Koltukları: https://www.e-bebek.com/bebek-oto-koltugu-c4219/

Oto Koltuğu Seçme Rehberi

Yeni doğumdan itibaren ilk aylarda geriye dönük olarak 45⁰ açı ile oturtulması; oluşabilecek kaza anlarında önden gelecek darbeleri bebeğin üst gövdesinin yerine oto koltuğu aracılığı ile arka cama iletilmesini sağlayacaktır.

Otomobil öne doğru giderken kaza ve fren anında vücudumuz öne gitmeye devam etmek isteyecek ve emniyet kemeri göğüs kafesimize baskı uygulayacaktır.

Bu kuvveti daha kaburgaları ve göğüs kafesi sertleşmemiş bir bebeğe uygulatmak, tamamıyla zarar vereceğinden ana kucakları ters takılır ve baskı sırta yayılır. Bunun dışında yeni doğan bir bebeğin vücuduna oranla kafası çok ağırdır. Aynı şekilde öne baskı ciddi kafa ve boyun zedelenmelerine sebebiyet verecektir.

Çocuğun gelişimine bağlı olarak belirli bir yaştan sonra oto koltuğunun emniyet kemerleri yerine arabanın emniyet kemerine geçiş yapılarak güvenli sürüşe devam edilmektedir.

Oto koltuklarında kaza anında çocuğun emniyet kemerinden sıyrılarak savrulmasına neden olmaması için özellikle mont veya yağmurluk ile oturtulması sakıncalıdır.

Oto Koltuğu Seçme Rehberi

 

Koltuk üzerinde bulunan üzeri çizili Airbag logosu aktif hava yastığı varsa bu hava yastıklarının kapatılması anlamına gelmektedir.

 

Oto Koltuğu Montaj Opsiyonları ve Ekipmanları

Oto Koltuğu Seçme RehberiOto Koltuğu Seçme RehberiOto Koltuğu Seçme Rehberi

1.) Isofix                                  2.) Emniyet Kemeri       3.) Isofix Kemer

Bebek oto koltuğu montaj yöntemlerinden en güvenli olarak kabul edilen yöntem ISOFIX bağlantısı ile koltuğun araca sabitlenmesidir.

Isofix nedir?

Oto Koltuğu Seçme RehberiInternational Standards Organisations fix (Isofix) yani iso sabitleme. Bebek koltuklarını arabaya emniyet kemeri kullanmadan ve olabilecek en güvenli şekilde sabitlemek için geliştirilmiş bir montaj sistemidir. Koltukların yaslanma yeri ile oturak kısmının birleştiği yerde arabanın gövdesine entegre edilmiş bir çift eliptik halkadan ibarettir.

Isofix uyumlu bebek koltukları bu halkaların üzerine yerleştirilip kilitlendikten sonra bebek koltuğu adeta arabanın bir parçası haline gelir. Oto koltuğunun araca tam ve eksiksiz bir şekilde montajını gerçekleştirmek için Top-Tether kemeri ile montaj tamamlanır.

Isofix’in diğer montaj opsiyonlarına oranla daha güvenli olmasının nedeni; Isofix ile sabitlenmiş bir oto koltuğu sabitlenme yerlerinden kurtulmasının daha zor olması ve sabitlenmiş şeklini daha iyi muhafaza edebilmesidir. Hareketsiz bir şekilde sabit olan koltuk, zamanla esneme veya kemerden kurtulma gibi bir durum yaşatmayacaktır.

Tüm bunların dışında emniyet kemeri ile oto koltuğunu sabitleme yöntemleri modelden modele değişecekken ISOFİX’de tüm koltuk modelleri için tek bir sabitleme metodu mevcuttur. Bu durum modelin yanlış bir şekilde sabitlenmesini imkânsız kılmaktadır.

Isofix kemerler her oto koltuğu için aynı güvenlikte bağlanarak sabitlenme olanağını sunmayabilir. Fakat Isofix tüm koltuklarda aynı şekilde bağlantı sağlayacağı için model veya grup farkı gözetmeksizin her araca aynı güvenlikte sabitlenmeyi sağlamaktadır.

Oto koltuğunun araca tam ve eksiksiz bir şekilde montajını gerçekleştirmek için Top-Tether kemeri veya zemin destek ayağı ile montaj tamamlanmalıdır.

Oto Koltuğu Seçme Rehberi

Top-Tether nedir?

Oto Koltuğu Seçme RehberiTop-Tether; çocuk güvenlik koltuğunu tepe noktasından kanca yardımıyla sabitleyerek araç içerisinde dönme ve öne savrulma hareketini sınırlayan ikinci bir bağlantı noktasıdır.

Aracın arka cam konsol kısmına veya bagajın içinde bulunan bağlantı noktasına sabitlenerek araca montajı gerçekleştirilir.

Top-Tether kemeri kullanmanın sağlayacağı avantajlar arasında oto koltuğunun bulunduğu yerde hareket etmeden sabit kalmasını destekleyerek oto koltuğunun aracın kendi koltuğuna sağlam bir şekilde konumlanmasına yardımcı olur.

Zemin Destek Ayağı nedir?

Oto Koltuğu Seçme RehberiBir oto koltuğunun tabanından aracın zeminine uzanan destektir. Amacı ise, çarpışma durumunda enerjiyi emmek ve oto koltuğunun aşırı hareket etmesinin önlemektir.

Destek ayağı kaza esnasında gelen baskının araç zeminine yayılmasını sağlayarak mükemmel denge ve koruma sağlamaktadır. Destek ayağı, ağırlıklı olarak 0 – 4 yaş grubu koltuklar için, Top-Tether kemeri ise  ağırlıklı olarak 4 – 12 yaş arası koltuklar için daha uygundur.

Destek ayağı ayarlanması, emniyet koltuğunun önünden aracın altına uzanan bir destek çubuğunun yükseklik boyu ayarlanarak kademe ayarı yapılıp farklı modellere uyum sağlayacak şekilde kullanılabilir.

Zemin destek ayağının kullanım avantajları, koltuğun yerden destek alarak çarpışma anında ileri doğru olan mukavemeti engelleyip çarpışma etkisini azaltmak ve devrilme gibi kazaları engellemektir.

Oto Koltuğu Kullanım Aralıkları Nelerdir?

Bebeğin boyutlarına göre oturması gereken oto koltuğu grupları değişkenlik göstermektedir. Bu gruplar çeşitli düzenlemelere göre farklı olarak sınıflandırılmışlardır.

Grup Aralıkları Kilo Aralığı Boy Aralığı
Grup 0 0 – 13 kg 45 – 75 cm
Grup 1 9 – 18 kg 75 – 105 cm
Grup 2 15 – 25 kg 100 – 135 cm
Grup 3 22 – 36 kg 135 – 150 cm
Grup 0+/1 0 – 18 kg 45 – 105 cm
Grup 1/2 9 – 25 kg 75 – 135 cm
Grup 2/3 15 – 36 kg 100 – 150 cm
Grup 1/2/3 9 – 36 kg 75 – 150 cm
Grup 0/1/2/3 0 – 36 kg 45 – 150 cm

Oto Koltuğu Güvenlik Standartları Nelerdir?

Oto koltuklarının bebeğin güvenliğini sağlayabilecek kriterlere uygun olup olmadığı tüm dünyada belirli standartlar ve onay belgeleri ile kabul görmektedir. Bu standartlar, ilk etapta onay etiketleri ile ayrılmıştır.

Bu onay etiketleri:

  • Evrensel onay etiketi: Koltuğun her tip arabaya uyumlu olduğunu gösterir. Herhangi bir ISOFIX araba koltuğu, üst bağlama veya ayak desteği dahil olmak üzere ISOFIX sabitleme noktalarını kullanmalıdır. Tüm ISOFIX durumlarında bu çözüm kullanılmalı ve aracın el kitabında aracın “Evrensel ISOFIX çocuk koltukları” için uygun olduğu belirtilmelidir.
  • Yarı evrensel onay etiketi: Belirli arabalarda kullanıma uygunluğu belirtir. Yarı evrensel onay, standart gereksinimlere ek olarak, bir koltuğu bağlamak için diğer güvenlik cihazlarının kullanılması ve ek testler gerektirmesidir.
  • Araca özel onay etiketleri: Yalnızca özel olarak tasarlanmış araçlarda kullanıma uygun olduğunu belirtir. Çocuk koltuğu, araca özel ek bir dinamik çarpışma testinde test edilir ve yalnızca bu araçlar için onaylanır. Araç, çocuk koltuğu üreticisinin araç montaj listesinde listelenmelidir. Bu, yalnızca belirli tipteki bir araca takılabilen özel özellikleri veya tasarımları içerebilir.

Etiket onayları içerikleri ECE R/44, Avrupa Standartları ve boy kilo gibi içerikler doğrultusunda belirlenmektedir. ECE R/44 ve I-size olarak bilinen onay etiketleri turuncu renkte olmaktadır.

ECE R/44-04 nedir? 04 İçeriği nedir?

Oto Koltuğu Seçme RehberiECE R 44/04, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu Yasalarının çocuk güvenlik koltuklarıyla ilgili bölümün kısaltmasını temsil etmektedir. Avrupa Birliğinde satılan tüm bebek oto koltuğu ürünleri bu standartları sağlamak zorundadır. ECE R44/04 bir Avrupa onay standardıdır. Çocuk oto koltukları, bir koltuğun satılacak kadar güvenli olup olmadığını belirlemek için kaza simülasyon testinden geçmelidir. Çocuk oto koltukları, çarpışma testi mankenlerini ne kadar iyi koruduğunu görmek için tasarlanmış ölçüm aletleri kullanılarak; yüksek basınçta 50 km / s’de ön çarpışmalarda ve 30 km / s’de arka çarpışmalarda test edilmektedir.

  1. Oto koltuğunun hangi kilo aralığında kullanıma uygun olduğu,
  2. Önden ve arkadan yapılan çarpma testlerinde elde ettiği başarı,
  3. Emniyet kemeri sisteminin ve tokalarının sağlamlığının kontrolü,
  4. Araç içinde kurulum ve uyarı yönlendirmelerinin eksiksiz bir şekilde sunulduğu denetlenir.

R129 I-Size nedir?

Oto Koltuğu Seçme RehberiI-Size, Avrupa oto koltuğu güvenliği düzenlemesidir. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu- İç Ulaşım Komitesi’nin Araç Düzenlemeleri Uyumlaştırması Forumu’nun himayesinde bir uzmanlar komitesi tarafından geliştirilmiştir.

Fransa’nın önderliğindeki GRSP Resmi Olmayan Grubu adlı bu komite, ulaştırma bakanlıkları, araştırma kurumları, teknik hizmetler, tüketici testleri ve endüstri uzmanlarından oluşuyordu. 9 Temmuz 2013’te yeni BM R129 (i ‐ Size) mevzuatı Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından resmen kabul edildi. Bu tarihten bu yana, tüm AB ülkeleri dahil 60 ülke bu yeni düzenlemeyi kabul etmiştir.

BM’ Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECEC), mevcut ECE R/44 düzenlemesini kullanan üye devletlerden ve nihai tüketicilerinden yıllar içinde gelen geri bildirimler doğrultusunda belirlenmiştir. Bu geliştirmeler kapsamında yeniden düzenlenen kriterler başlıca:

  • I-Size, çocukların en az 15 aylık olana kadar arkaya dönük oturmasını gerektirir. Bu, çocuklara 9 kg ağırlığa kadar arkaya bakmalarını öneren önceki düzenlemelerden daha uzundur. Kimi yeni i-Size araba koltukları, isterseniz çocuğunuzun 4 yaşına kadar arkaya bakmasını sağlayacaktır.
  • Eski yönetmelikler uyarınca, araba koltukları sadece aracın ön veya arka tarafının çarptığı kazalara karşı koruma açısından test edilmektedir. Araba kazalarının yaklaşık %25’inin arabanın yan tarafından vurulmasını içeren kazalar ile oluşuyor olması, kaza testlerinde yan darbe testlerinin ve takla testlerinin de yapılmasını gerekli kılmıştır.
  • Araba koltuğu uygunluğu yaş veya ağırlık yerine boy ile yapılmaya başlanmıştır
  • ISOFIX bağlantısı zorunlu olmuştur…

Makalemizin devamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Oto Koltuğu Seçme Rehberi – 2: https://www.bebek.com/oto-koltugu-secme-rehberi-2/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Spiral (Ria) Kullanımı Nasıl Olur?

Doğum Sonrası Lekeleri Nasıl Geçer?

Meme Ağrısı Nasıl Geçer?