oyun-hamuru-ile-oynamanin-bebeklerin-4-gelisim-alanina-etkisi

Oyun Hamuru ile Oynamanın Bebeklerin 4 Gelişim Alanına Etkisi

24 ay itibariyle, bebekler oyun hamuru ile tanışmaya hazırdır ve bebeveyn eşliğinde oynamaya başlayabilir. Bebeğiniz oyun hamuru ile ilk kez karşılaştığı ve ilk kez deneyimlediği için sizin ona rol model olmanız gerekir. Yumuşacık dokusuyla hem duyuları aktifleştiren oyun hamuru aynı zamanda bebeğinizin küçük kas becerilerini de destekler. Yaşın ilerlemesiyle oyun hamuru, hayali oyun içerisinde “her şey” olarak yer alabilir. Oyun hamuru ile oynarken bebeğiniz yeni kelimeler öğrenebilir. Oyun hamuru ile oynamak bebeğinizin el-göz koordinasyonunu destekler ve hayal güçlerinin gelişmesini sağlar.

Oyun hamuru ile oynamak bebeğinizi her alanda geliştirmenin mükemmel bir yoludur.

Gelin oyun hamurunun bebeğinizin gelişim alanlarına etkilerini yakından inceleyelim. 🙂

1. Oyun Hamuru ile Oynamanın Bilişsel Gelişime Etkileri

Oyun hamuru ile oynamaya başlamadan önce bile nasıl ve ne oynayacağına dair düşünceler planlama becerisinin gelişmesini destekler. Oyun hamuru yaratıcılığı destekleyen bir oyun imkanı sunduğundan dolayı planlamaya dair detaylar da içerir.

Oyun hamuru ile oynadıkça bebekleriniz farklı durumları deneyimler ve bu deneyimler karşısında çözüm önerileri geliştirir. Örneğin, oyun hamuru ile oluşturduğu şeklin düşmemesi için eklemesi veya çıkarması gereken parçaları belirleme aşamasında problem çözme becerileri desteklenir.

Bebekler oyun hamuru oynarken birçok karar alır. Hangi renk hamur kullanacağı, hamurun boyutu, şekli, kullanılacak malzemeler gibi çeşitli alternatifler bebeklerin karar alma becerilerinin gelişmesine destek olur.

Hayal gücü, oyun hamuru ile oynarken desteklenen becerilerden bir tanesidir. Oyun hamuru ile var olan veya olmayan birçok şey oluşturmak mümkündür. Sınırsız seçeneklere sahip olmak ise hayal gücü ve yaratıcılığı destekler.

Oyun hamuru ile oynamak her yaşın ilgisini ve dikkatini çeken bir aktivitedir. Oyun esnasında oluşturacağımız şeye öyle odaklanırız ki bazen başka bir şey düşünmeyiz. Tüm bunlar oyun hamurunun konsantrasyonu arttıran bir aktivite olduğuna örnek gösterilebilir.

Oyun hamuru ile oynarken birçok duyu eş zamanlı olarak çalışır. Renkleri görürken, yumuşak dokusunu hissetmek, özel kokusunu almak oyun hamuru ile oynarken öğrenmeyi kolaylaştırır. Öğrenmenin kalıcı olmasını da destekleyen oyun hamuru ile oynamak tüm bunlara ek olarak hafızayı güçlendirir.

2. Oyun Hamuru ile Oynamanın Fiziksel Gelişime Etkileri

Oyunu hamurunu sıkarken, sıkıştırırken, koparırken ve şekil verirken küçük parmaklar ve eller çalışır. Bebeğinizin küçük kas gelişimini desteklemek için en iyi yollardan biri oyun hamuru ile temas etmesine olanak sağlamaktır.

Küçük kas becerilerinin gelişimi başlıca ilkokul dönemi için önem arz eder. Yazma, kalem tutma, boyama, kesme gibi birçok önemli beceride küçük kaslar aktif olarak kullanılır. Küçük kas becerilerini desteklemek için oyun hamuru birebirdir.

El-göz koordinasyonunu sağlamak ve desteklemek için oyun hamuru mükemmel bir kaynaktır. Oyun hamuru ile oluşturulan hayvanları, meyveleri, evleri yapmak incelikle çalışmayı gerektirir. Tüm bu detaylara şekil verirken bebeklerinizin el-göz koordinasyonu desteklenir.

Bazen oyun hamuru ile oynamak o kadar keyiflidir ki aynı anda bir sürü şey oluşturmak isteriz, değil mi? Bu istek iki taraflı koordinasyon becerisi ile yakından ilgilidir. Bir eli ile hamuru sıkarken diğeri ile şekil oluşturmak, vücudunun iki tarafını kullanmayı gerektirdiğinden dolayı oyun hamuru ile oynarken iki taraflı koordinasyon becerisi de desteklenir.

3. Oyun Hamuru ile Oynamanın Sosyal ve Duygusal Gelişime Etkileri

oyun-hamuru-ile-oynamanin-bebeklerin-gelisimine-etkisiOyun hamuru ile oynamak bebeklerin sosyal ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Bebeklerin iletişim becerilerini destekleme noktasında da oyun hamuru önemli bir rol oynar. Oyun esnasında bebekler çevresindeki kişilerle (kardeş, arkadaş, yetişkin, bebeveyn) iletişim kurar.

Küçük bir arkadaş grubu veya ailecek oyun akşamlarında oyun hamuru ile oynarken iş bölümü yapabilir, bebeğinizin takım çalışmasına yatkınlığını destekleyebilirsiniz.

Oyun hamuru ile oynamak, kazananı veya kaybedeni olmayan bir süreçtir. Oyun hamuru ile oynarken yanlış veya hata yapma korkusu yaşanmadığından dolayı özgüven desteklenir.

Yumuşak dokusuyla oyun hamurları bebekleriniz için mükemmel bir sakinleştirici özelliği taşır. Aynı zamanda, yoğun ve gürültülü geçen anların ardından oyun hamuru ile oynamak en iyi sessiz zaman aktivitesi olabilir.

Tüm bu beceriler, bebeğinizin sosyal ve duygusal gelişimine fayda sağlar.

4. Oyun Hamuru ile Oynamanın Dil Gelişimine Etkileri

Oyun hamuru ile oynarken bebekler işitme ve konuşmayı deneyimler. Oyun esnasında sık sık diyalog gerçekleşeceği için yeni kelimeler öğrenme fırsatı doğar. Böylece kelime dağarcığı gelişir.

Hayal gücü ile yaratılan birçok oyun hamuru karakteri ve durumu hakkında konuşmak, onlarla ilgili hikayeler oluşturmak aktif dil kullanımını destekler.

Oyun hamuru ile oynamak harf ve rakam öğretmek için en eğlenceli yollardan biridir. Rengarenk ve yumuşacık oyun hamurları ile harf ve rakam bilgisi öğrenmesi kolaylaştırılabilir.

Bebeveyn-bebek oyununda bebeklerin edindiği en önemli becerilerden biri sıra almayı öğrenmedir. Sıra ile konuşan, paylaşan, oynayan bebekler uygun iletişim yollarını keşfetme imkanı bulur. Bu sayede, soru sorma & cevap verme becerileri deneyimlenmiş olur.

Oyun Hamuru ile Etkinlik Önerileri

baby toys oyun hamuru ile farklı renkler, şekiller ve hayvanlar oluşturabilir, eğlencenin keyfine varabilirsiniz.

YouTube video

 

ebebek’in en çok sevilen oyun hamurlarına ve setlerine hemen göz atın!

#oyunbağkurar

Oyun hamuru ile oynamalı ve bol bol eğlenmeli güzel günler dileriz. 🙂

Oyun ve Oyuncak Uzmanı Gülen Şahin Öztürk

Uzman Gülen Şahin Öztürk

ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı

Post navigation

Bir yanıt yazın

24 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler İçin Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir?

Waldorf Yaklaşımı Nedir?