“Oyun Bağ Kurar” sloganıyla çıktığımız yolda oyunun hem bebekler hem de bebeveynler için önemini her zaman vurguluyoruz. Bu yazımızda oyunun bebeveynler için öneminden, faydalarından ve oyuncul bebeveyn olmaktan bahsedeceğiz.
Oyuncul bebeveyn olmak, çocuklar ve bebeveynler arasında kasıtlı ve bağlantılı oyun zamanı içeren bir ebeveynlik tarzıdır. Beraber oynamak, oyunlara katılmak evde eğlenceli bir ortamın oluşmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda aile bireyleri arasında güçlü ve derin bir bağın gelişmesini de sağlar.
Oyuncul bebeveyn olmak hem bebeveynlere hem bebeklere sonsuz bir eğlence ve bağ kurma imkanı sunar.
Oyunun Faydaları
Oyun, yaş fark etmeksizin hem eğlenceli hem de öğretici deneyimler bütünü olarak tanımlanabilir. Oyun esnasında bireysel farklılıklar öne çıkar ve dolayısıyla oyundan kazanılan deneyimler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Oyun, yetişkin çocuk, anne baba fark etmeksizin katılımcısına faydalar sunar.
- Oyun, bağlantıyı ve bağlanmayı teşvik eder.
- Oyun, aklı ve fikri aydınlatmaya yardımcı olur.
- Oyun, çocuklara istendiklerini/kabul edildiklerini hissettirir.
- Oyun, bilişsel becerileri geliştirmeye yardımcı olur.
- Oyun, çocuğun özgüvenini ve benlik saygısını artırmaya yardımcı olur.
- Oyun, iletişim becerileri ve dil gelişimini destekler.
- Oyun, rol model ortaya çıkarır
Oyunun Bebeveynler için Faydaları
Oyunun bebeveynler için getirileri ve faydaları bireysel farklılıklar gösterse de her yetişkin için önemi ve katkıları bulunmaktadır. Bu katkılardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Oyun oynarken salgılanan oksitosin hormonu sayesinde bebeveynlerin mutluluk seviyesi artar; stres seviyesi azalır.
- Oyun oynayan bebeveynler gülme, eğlenme, mutluluk gibi olumlu duyguları daha sık deneyimler.
- Oyun oynayan bebeveynler bebekleriyle güvenli bağ kurar ve bebeklerini daha yakından tanır.
- Tıpkı çocuklarda olduğu gibi, bebeveynlerde de oyun oynamak problemlerle başa çıkma becerilerini ve mekanizmasını geliştirir.
- Aile ve sosyal bağlamda ilişkilerin ve bağların güçlenmesi de oyun oynamanın bebeveynler için önemli katkılarından biridir.
- İkili ilişkilerde başarılı olmayı sağlar.
- Son olarak, oyun oynamanın bebeveynler üzerindeki en önemli etkilerinden biri de yüksek yaşam tatmini ile ilişkilidir.
- Olumlu rol model olma imkanı kazanır.
Oyun, yaş fark etmeksizin her birey için hem eğlenceli hem de oldukça faydalı bir aktivitedir. Yukarıda oyunun bebeveynler için önemli katkılarından bazıları belirtilmiştir. Bahsedilen katkılara ek olarak, oyun oynamanın bebeveynlerin fiziksel sağlığı üzerinde de olumlu etkilerinin görülmesi beklenmektedir. Oyunun sağladığı ortam fiziksel aktivite gerektirir dolayısıyla çocuklarıyla parka giden bebeveynlerin fiziksel aktivitesi artar.
Nasıl Oyuncul Bebeveyn Olunur?
Oyuncul bebeveyn olmak için gerekli olan tek şey istektir. Oyunun öneminin farkında olan ve oyunu hayatına dahil etmek isteyen her birey, kurduğu ilişkiye oyunun katkısı olduğunu bilir. Oyuncul bebeveyn olmanın bazı ön şartları da var. Bunlar aşağıdaki gibi sıralandırılabilir:
- İnsanların ne düşündüğünü önemsememek,
- Oyun fırsatlarını yakalamak,
- Yaratıcı olmak,
- Spontane olmak,
- Meraklı olmak,
- Gülebilmek.
Fakat oyuncul bebeveyn olmak demek her an her yerde oyun oynamak demek değildir. Elbette içinde bulunduğumuz çevrenin etkileri her zaman oyun oynamaya müsait olmayabilir. Önemli olan bebeğinize alternatifler sunmak ve açık iletişim kurmak. Bu bağ ve iletişim şekli geliştiğinde uygun ortam oluşunca oyun da kendiliğinden başlayacaktır.
Oyuncul Bebeveyn Olmak İçin Öneriler
Oyuncul olmak sürekli oyuncaklarla oynamak anlamına gelmemelidir. Oyuncul bebeveyn olmak bir ebeveynlik tarzıdır ve günlük hayatı ve uzun vadede davranışları etkiler. “Nasıl oyuncul olabilirim?” diye düşünen bebeveynlerimiz aşağıdaki önerilerimizden faydalanabilirler.
- Diş fırçalamak için banyoya zıplayarak gidin.
- Konuşurken ritimli ve şarkı söyler gibi konuşun.
- Kitap okurken, jest ve mimikleri kullanın.
- Bezini değiştirirken, temiz bir bezi kafanıza geçirin ve komik olun.
- Yemekte ne var tahmin oyunu oynayın.
- Kapıya kim önce gidecek diye yarışın.
- Restoranda kaç kişi var diye tahmin edin.
- Kendinize özel bir selamlaşma şekli belirleyin.
- Birbirinize eğlenceli lakaplar takın.
- Oyuncakları saklayın ve “sıcak-soğuk oyunu” oynayın.
- Banyodayken sırtına parmaklarınızla bir şey çizin ve ne olduğunu tahmin etmesini isteyin.
- Süpermarkette arabayı zikzak çizerek kullanın.
- Çorabı kukla gibi elinize geçirip hikaye oluşturun.
- Ayakkabıyı ters giymiş gibi davranın ve gülümseyin.
- Yastık savaşı yapın ve kendinizi yere atın.
- Parka gittiğinizde siz de onunla oyuncaklarla oynayın.
Oyuncul bebeveyn olmak için yukarıdaki öneriler çeşitlendirilebilir. Günlük aktivitelere oyunu dahil etmek oldukça kolaydır. Gülümseme ve biraz eğlence, biraz da olağan dışı davranışlarla oyuncul bebeveyn olma becerisi geliştirilebilir.
Fakat, oyuncul bebeveyn olmanın her şeye tamam demek, müsamaha göstermek, sınır koyamamak ya da güçsüz olmak demek anlamına gelmediğini kavramak gerekir. Oyuncul bebeveyn olmak, oyun yoluyla güçlü bir bağ kurabilmek ve hayattan zevk almak demektir.
Hayattan alacağınızı zevki oyun yoluyla kat kat arttırmanızı ve oyun dolu keyifli günler diliyoruz. 🙂
#oyunbagkurar