gebelik oncesi testler

Pelvik Ultrasonografi, Smear Testi ve Torch Testleri Ne Anlama Gelir?

Pelvik Ultrasonografi, Smear Testi ve Torch Testleri Ne Anlama Gelir?

Bebek sahibi olmak birçok kadının hayalini süsleyen bir şeydir. Zamanı geldiğinde de kadınlar bu hayallerini gerçekleştirmek isterler.

Gebelik bazen planlı bir şekilde gerçekleşse de bazen hiç beklenmeyen zamanlarda sizi şaşırtabilir. Sürpriz gebeliklerde genellikle bir problem oluşmadığı gibi planlı gebelikler daha garantidir. Bunu söylememizin aslında pek çok nedeni var.

Çünkü kendimizi normal hayatın akışına bıraktığımızda, gözümüzden kaçan pek çok yanlışımız veya hastalığımız olabiliyor.

Bu da hem gebe kalmamıza hem de bebeğimizin gelişimine yansıyabiliyor.
Bu nedenle hamileliğe hazırlıklı olmakta, çeşitli kontrolleri yaptırarak hem kendi sağlığımızı hem de bebeğimizin sağlığını garanti altına almakta fayda var.

Eğer siz de anne olmak istiyor, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyorsanız hamilelik öncesi yapılan testler hakkında biraz bilgi edinmek isteyebilirsiniz.

Biz burada sırasıyla pelvik ultrasonografi, smear testi ve TORCH testlerine değineceğiniz.

Hamile kalmaya yardımcı 6 besin! Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/hamile-kalmaya-yardimci-6-besin/

Pelvik Ultrasonografi Nedir ve Neden Yapılır?

Burada geçen pelvik kelimesi size yabancı gelmiş olabilir. Pelvik, pelvis ile ilgili anlamını taşır. Pelvis ise, leğen kemiği içerisinde bulunan kısımdır.

Kadınlarda bu bölgede rahim, idrar torbası, yumurtalık ve rektum bulunur. Pelvik ultrason yapılması, kadınların bu hassas ve önemli bölgesindeki organların sağlık durumunun kontrolü için oldukça önemlidir. Çünkü pelvik ultrason yöntemiyle pek çok hastalığın tanısı konulabilir.

Ultrason ile alakalı en çok merak edilen hususlardan biri, görüntülemede radyasyon kullanılıp kullanılmadığıdır. Çünkü gebelik öncesinden ziyade, gebelik takibinde de kullanılan bir yöntemdir.

Bu anlamda içiniz rahat olabilir, çünkü ultrasonografide radyasyon kullanılmaz.

Pelvik ultrasonda görüntüleme, ses dalgaları sayesinde gerçekleşir. Karnınıza bir miktar özel bir jel dökülür, aletin başlığı pelvis bölgesinde gezdirilir, ses dalgalarının içeri gönderilmesi ve geri yansıtılması sağlanarak görüntü elde edilir.

Bazı durumlarda vajinal veya rektal yoldan yapılması da gerekebilir. Ayrıca doppler özelliği kullanılarak damarlardaki akım da gözlenebilmektedir.

Bu teknik pek çok hastalığın teşhisini sağlayabilir. Örneğin bu bölgede bulunan bir kitlenin kanserli olup olmadığı ya da gebeyseniz bebekte anormal bir durumun olup olmadığı hakkında fikir yürütülebilir.

Pelvik ultrason genellikle;

  • Şiddetli kasık ağrısı, kist şüphesi gibi durumlarda,
  • Muayene esnasında bu bölgede kitle hissedilmesi veya hastalık şüphesi duyulması durumunda,
  • Düşük veya kürtaj sonrasında bu bölgede herhangi bir kalıntının var olup olmadığını kontrol etmek amacıyla,
  • Adet gecikmesi veya gebelik olması durumunda
  • Gebelik öncesi herhangi bir engelin olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır.

Pelvik ultrason kadın hastalıklarıyla ilgili pek çok ipucunu bize verebildiğinden, planlı bir gebelik öncesi yapılacak muayenede istenen bir tetkiktir. Böylece yumurtalık ve rahminizin durumu, herhangi bir kistin söz konusu olup olmadığı gibi konularda bilgi sahibi olunabilir.

Eğer herhangi bir problem söz konusuysa, gebelik oluşmadan evvel tedaviye başlanarak olumsuz durumların önüne geçilebilir.

gebelikte smear testi

Smear Testi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?

Smear testi (simir testi), 18 yaşını geçmiş her kadının belirli aralıklarla yaptırması gereken bir testtir.

29 yaşına kadar 3 yılda bir yapılması yeterli görülen bu test, 30. yaştan sonra tek başına yapılıyorsa yine 3 yılda bir, HPV testi ile birlikte yapılıyorsa 5 yılda bir yapılması yeterlidir.

Peki, smear testinde neler incelenir, hangi hastalıkların teşhisini sağlar, test uygulanmadan önce hangi koşulların sağlanması gerekir ve hangi durumlarda yapılmalıdır, gelin birlikte bakalım.

Smear testi, bir diğer adıyla pap smear testi veya servikal yayma testi, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen rahim ağzı kanserinin tanısında kullanılan bir testtir.

Bu hastalık çoğunlukla cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu aracılığıyla olmakla birlikte, bu nedenle cinsel yaşantısı olan kişilerin daha çok üzerinde durması gereken bir konudur.

HPV enfeksiyonu kapan kişilerde hastalık hemen gelişmez.

Bu nedenle belirli sıklıklarda kontrolün yapılması hastalığı önlemede ve erken teşhiste büyük önem arz eder. Enfeksiyonun hastalığa dönüşmesinin 10 yıldan fazla sürdüğü göz önüne alınırsa, yukarıda bahsedilen aralıklarla yapacağınız smear testi, sizi rahim ağzı kanserine yakalanma riskinden alıkoyabilir.

Smear testi alınmadan önce muayene olacak kişinin belirli koşulları sağlıyor olması gerekmektedir. Bu koşullar;

  • Test yapılacak kişinin en az iki gün boyunca cinsel perhizde bulunmuş olması,
  • Adet bitiminin üzerinden 3-10 kadar geçmiş olması,
  • Aşırı derecede iltihaplı akıntı veya vajinal kanama olmaması,
  • Vajinal duş yapılmamış olması, yani vajen bölgesinin yıkanmamış olması,
  • Herhangi bir vajinal tedavi uygulanmamış olmasıdır.

Bu koşulları sağlayan kişiye simir testi uygulanabilir.

Ancak bazı kadınlarda bu teste dair büyük bir korku gelişmiştir. Uygulama vajinal yoldan olduğu için çok fazla acıyacağını düşünürler. Oysa bunlar kulaktan dolma bilgilerdir ve uygulamada korkulduğu üzere bir acı veya ağrı hissedilmez.

Üstelik 15 – 20 saniye kadar kısa bir süre içinde işlem tamamlanır. Yapılan işlem, yumuşak bir fırça aracılığıyla rahim ağzı dokusundan salgı örneği almaktır. Bu salgı daha sonra bir lam üzerine yayılarak mikroskop altında incelenir. Bir haftaya kadar sonuçlar alınarak herhangi bir problem olup olmadığı öğrenilebilir.

Eğer son üç yılda bir test yapılmadıysa smear testini gebelik öncesi yapmak, rahim ağzıyla ilgili herhangi bir hastalığınız olup olmadığı konusunda sizi güvende tutabilir.

Dikkat! Gebelik düşünmeseniz dahi belirli aralıklarla bu testi yaptırmalı, sağlığınızı güvence altına almalısınız.

erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır

TORCH Testleri Nelerdir, Ne için Yapılır?

Gebelik oluşması durumunda birtakım enfeksiyonların bebeğe geçerek herhangi bir sakatlığa yol açmaması için TORCH testi olarak kısaltma adı verilen birtakım testler yapılır.

Gebelik öncesi yapılması, bebek açısından çok daha güvenli olmaktadır. Eğer gebelik öncesi yapılmadıysa hamileliğin ilk üç ayı içerisinde yapılması önerilmektedir. O zaman birlikte TORCH testlerinin neler olduğuna bakalım.

Toksoplazma

Çiğ et, yıkanmamış sebze-meyve, kirli yiyecekler, kedi dışkısı ve kedi kumu vasıtasıyla bulaşan bir enfeksiyondur. Sağlıklı çocuk ve yetişkinlere bulaşmış olması herhangi bir tedavi gerektirmezken, özellikle gebeliğin ilk üç ayı bebek için çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Others (Sifiliz, Varisella Zoster, Parvovirus B19 gibi)

Gebelikte olması durumunda bebekte sakatlıklara yol açabilecek frengi, suçiçeği, çocuk felci ve bel soğukluğu gibi mikropları temsil etmektedir.

Rubella

Kızamıkçık virüsünü temsil etmektedir. Hamilelik esnasında ortaya çıkması, özellikle ilk üç ayda bebekte sakatlıklar oluşmasına veya düşüğe neden olabilir.

Eğer bu mikrobu daha önce almadıysanız veya mevcut durumda mikrobu taşımıyorsanız aşı yapılarak önlem alınmalıdır.

Cytomegalovirus

Sitomegalovirus adı verilen mikroptur. Genellikle 30 yaşına kadar bağışıklık kazanılır.

Eğer bu mikroba karşı bağışıklık geliştirmişseniz sorun yoktur. Ancak gebelik sırasında mikrop varsa bebekte sıkıntı oluşturabilir.

Herpes Simplex

Herpes Simplex ömür boyu süren bir mikrop olup zaman zaman inaktif olmaktadır. Yaygın bir virüs olmakla birlikte ağız çevresinde veya cinsel organda kendini gösteren iki ayrı tipi vardır.

Genital bölgede mevcutsa doğumla birlikte bebeğe de geçebilir.

Burada bahsettiğimiz hamilelik öncesi yapılan testler, gebelik öncesi yapılmamış olduğunda gebeliğin ilk üç ayı içerisinde doktorunuz tarafından istenebilir. Ancak eğer planlı bir gebelik olacaksa önleminizi önceden almakta fayda var!

https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-folik-asit-ve-onemi/

Dilerseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak “Renkli Ultrason Nedir? Gerekli midir?” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
https://www.bebek.com/renkli-ultrason-nedir-gerekli-midir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Hamilelikte İncir Tüketiminin Faydaları